Autostrada "Unirii" A8: CNAIR acuza firma proiectanta de intarzieri in sectorul de munte: "Am luat decizia sa monitorizam permanent acest prestator de servicii"

Sambata, 23 Ianuarie 2021, ora 11:27
7452 citiri
Autostrada "Unirii" A8: CNAIR acuza firma proiectanta de intarzieri in sectorul de munte: "Am luat decizia sa monitorizam permanent acest prestator de servicii"
Autostrada in lucru in Romania/ Sibiu-Pitesti/Foto Arhiva

CNAIR a anuntat sambata, 23 ianuarie, ca pe sectorul de munte al Autostrazii "Unirii" A8 firma de proiectare a dovedit o "incapacitate constanta" si ca a cerut firmei mama din Spania suplimentarea personalului si utilajelor pentru recuperarea acestor intarzieri.

"In ceea ce priveste proiectarea sectorului Targu Mures - Targu Neamt, exista o incapacitate constatata, de-a lungul timpului, la firma de proiectare. Din acest motiv am luat decizia sa monitorizam permanent acest prestator de servicii", anunta sefa Companiei de Drumuri. Totodata, CNAIR a sesizat firma mama din Spania si a cerut, printr-o adresa trimisa la Madrid, "personal si utilaje pentru finalizarea studiilor geo in zona montana, astfel incat sa se recupereze timpul pierdut si sa se intre in grafic".

A8 este o investitie de o importanta strategica pentru Romania. Dezvoltarea zonei Moldovei, integrata cu restul regiunilor tarii, este o prioritate pentru Ministerul Transporturilor si Infrastructurii si pentru CNAIR, anunta Compania intr-un comunicat.

"In ceea ce priveste proiectarea sectorului Targu Mures - Targu Neamt, exista o incapacitate constatata, de-a lungul timpului, la firma de proiectare. Din acest motiv am luat decizia sa monitorizam permanent acest prestator de servicii. Astfel, in fiecare zi de luni, la sediul ministerului analizam stadiul evolutiei serviciilor de proiectare pe acest proiect", potrivit Marianei Ionita, directorul general CNAIR.

Eforturi pentru accelerarea procesului

"In cadrul acestui grup de lucru interinstitutional participa autoritatile publice centrale care concura la realizarea investitiei (mediu, arheologie, avize, Apele Romane etc.) cu scopul de a simplifica si fluidiza procesul de implementare a proiectului. Acest lucru il realizam tocmai pentru ca documentatia sa corespunda, inca de la faza de initiere, cu cerintele avizatorilor importanti in procesul de implementare", a mai detaliat sefa de la Drumuri.

"De asemenea, a fost atentionat proiectantul INGENIERIA ESPECIALIZADA OBRA CIVIL E INDUSTRIAL SA, printr-o adresa transmisa la sediul central din Madrid, solicitandu-i o alocare de forta de munca suplimentara, necesara si corespunzatoare dezvoltarii proiectului. Respectiv, am solicitat personal si utilaje pentru finalizarea studiilor geo in zona montana, astfel incat sa se recupereze timpul pierdut si sa se intre in grafic", a mai spus Ionita.

Potrivit CNAIR, in ceea ce priveste sectorul Tg Neamt - Iasi - Ungheni, aceasta se afla in procedura de achizitie publica, avand trei ofertanti.

"Pana in acest moment a fost finalizata partea de DUAE, dar si evaluarea tehnica. In prezent, se asteapta avizul ANAP. Dupa primirea avizului, va urma evaluarea financiara. Estimam ca finalizarea procesului de evaluare va avea loc in prima jumatate a lunii februarie. Astfel, in cazul in care nu vor exista contestatii, la inceputul lunii martie, se poate semna contractul", a declarat Ionita.

"Evident, acest fapt este conditionat de corectitudinea ofertantului desemnat castigator, care are obligatia, conform legislatiei in vigoare, sa aduca toate documentele solicitate", a declarat Mariana Ionita, director general CNAIR.

Cel mai greu proiect de infrastructura al Romaniei

Recent, ministrul Transporturilor, Catalin Drula a declarat intr-un interviu acordat HotNews.ro ca autostrada A8 peste Carpatii Orientali este "cel mai greu proiect de infrastructura al Romaniei", dar ca vrea ca in anul 2021 sa fie pornita investitia si sa fie scoase la licitatiile de executie capetele cu documentatia finalizata dinspre Tg. Mures si Tg. Neamt.

"Da, e in derulare de vreo doi ani [studiul de fezabilitate]. A ajuns la 50% desi trebuia sa fie gata. E un Studiu de Fezabilitate pe un sector de 200 de kilometri, din care 100 de km montan, e de doua ori mai greu decat Sibiu - Pitesti. A fost contractat pe o suma mai mica de patru ori decat licitatia de la licitatia de la Tg. Neamt- Iasi - Ungheni, unde sunt 100 de kilometri si relieful e colinar, deci mai usor. Ceva nu bate undeva, probabil si asta explica de ce merge asa de prost", a explicat Drula.

Intrebat daca A8 va fi gata pana in 2030, Drula a evitat un raspuns.

"La cate tampenii au fost facute pe acest proiect, nu vreau sa ma hazardez. Este foarte greu", a precizat ministrul.

Anul trecut s-au deschis circulatiei rutiere putin peste 64 de kilometri de autostrada, iar Romania ajunge, astfel, la un total de 914 kilometri de drum de mare viteza.

CTP: "Daca nu eram in UE, de unde un anumit partid a vrut sa ne scoata, luam de pe jos acum vaccinuri, ca Ucraina si Moldova"

Povestea cersetoarei romance analfabete care a invins Elvetia la CEDO. Femeia va intra in istoria jurisprudentei europene

Macheta virtuala pentru autostrada Ploiesti-Buzau este gata. Compania de Drumuri anunta ca va fi folosita pentru studiul de fezabilitate

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Promisiune în an electoral: Câți kilometri de drum de mare viteză ar urma să fie inaugurați în România, până la final de 2024
Promisiune în an electoral: Câți kilometri de drum de mare viteză ar urma să fie inaugurați în România, până la final de 2024
Până când România va fi „brăzdată” de drumuri pe care se va putea circula cu mare viteză, mai e cale lungă. În prezent, țara noastră e plină de șantiere în lucru. CNAIR a anunțat...
„Furnicarele” lui Umbrărescu de pe șantierele Autostrăzii Moldovei. CNAIR: „E îmbucurător că un constructor român face asta!”
„Furnicarele” lui Umbrărescu de pe șantierele Autostrăzii Moldovei. CNAIR: „E îmbucurător că un constructor român face asta!”
Dorinel Umbrărescu, cel mai cunoscut constructor de drumuri din România, trage tare pentru a finaliza înainte de termen proiectele asumate. Probabil, cel mai așteptat dintre ele este Autostrada...
#cnair, #Autostrada Unirii, #autostrada Moldova, #infrastructura Romania , #autostrada