Cum sa lasi milioane de oameni in saracie: Studiu de caz, autostrada in Moldova

Vineri, 24 Aprilie 2015, ora 18:14
4664 citiri
Cum sa lasi milioane de oameni in saracie: Studiu de caz, autostrada in Moldova

Astazi, dezbaterea cea mai importanta din Romania este legata de justitie, ceea ce este un lucru foarte bun. Singura problema e ca discutia asta acopera alte subiecte foarte importante pentru Romania - dezvoltarea economica. Atunci cand vorbim despre dezvoltarea economica, probabil ca primul punct la care trebuie sa ne gandim este constructia de autostrazi.

Din pacate, avem mult prea putini kilometri de autostrada pentru nevoile noastre. Marile regiuni ale Romaniei nu sunt legate intre ele, ceea ce pune bariere pentru comert, aprovizionare si miscarea persoanelor.

Cazul judetului meu, Iasi, este unul reprezentativ. Municipiul Iasi este nu doar unul dintre cele mai mari si mai vechi orase din Romania, este chiar cel mai important oras din toata partea de Est a Romaniei, unul care trebuie sa fie "motorul" economic al intregii Moldove. Adica acea regiune care este cea mai saraca, dezavantajata din punct de vedere economic, regiune din Romania. O regiune in care cateva milioane de oameni ar avea nevoie cat mai urgent de o autostrada.

Guvernul Ponta nu se grabeste sa o ofere. Judetul Iasi probabil ca nu va avea autostrada de care are nevoie, adica Transilvania-Moldova intrucat aceasta nu e o prioritate REALA in Master Planul General de Transport pentru perioada 2015-2020.

Este adevarat, in acesta este inclusa ca prioritate, subliniez, O PORTIUNE. De asta premierul Ponta, in disputa sa de la distanta cu presedintele Consiliului Judetean Iasi, Cristian Adomnitei, pretinde ca aceasta autostrada, care ar lega Targu-Mures de Iasi, este inclusa in lista de prioritati pe urmatorii 5 ani. Doar ca domnul Ponta, ca de obicei, ia jumatati (sau mai bine spus sferturi) de adevar, le scoate din context, face niste "minciunele" greu de deslusit de realitate si apoi le livreaza in presa.

Doar ca adevarul este destul de clar - o portiune nu este egala cu intreaga autostrada care sa lege Targu-Mures de Iasi. Practic, prima portiune de autostrada care se construieste va fi doar in Moldova. Lucru care ajuta, evident, insa ar fi de si mai mare ajutor daca ar lega Transilvania si Moldova. Ar fi legatura directa a Moldovei, pe autostrada, cu partea de Vest a Romaniei, si, implicit, cu polul de dezvoltare al Europei, adica Occidentul.

Este adevarat, ar costa bani multi o asemenea autostrada, insa costa mai mult ramanerea in saracie a unui mare numar din cetatenii care locuiesc in regiunea Moldovei. Dezvoltarea economica ar aduce inapoi banii in scurt timp.

Mie imi pare normal ca regiunile care au cea mai mare nevoie, asa cum este Moldova, sa aiba prioritate. Sa speram ca si lui Victor Ponta.

Costel Alexe este deputat PNL si presedintele Tineretului National Liberal

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#autostrada Transilvania Moldova, #autostrada Targu Mures Iasi, #autostrada Victor Ponta , #autostrada