Revista presei: De ce platim dublu autostrazile fata de Bulgaria

Vineri, 29 Iulie 2011, ora 09:31
5500 citiri
Revista presei: De ce platim dublu autostrazile fata de Bulgaria
Foto: SoutheastRoads

Romania plateste dublu constructia autostrazilor fata de Bulgaria, arata presa centrala de vineri, iar principalul motiv este modul pagubos de organizare a licitatiilor. Compania Bechtel reduce acum costurile, dupa zece ani in care a incasat milioane de euro de la stat.

Desi au preturi, salarii si resurse comparabile, Romania si Bulgaria platesc preturi diferite pentru autostrada, arata "Romania Libera". Cauza ar fi modul in care se organizeaza licitatiile, deoarece statul nu face singur studii de fezabilitate si proiectul tehnic, care includ pretul materialelor de constructie.

"Adevarul" scrie ca, in Romania, s-au construit tronsoane de autostrada cu peste 20 de milioane de euro pe kilometru, in loc de 6 milioane de euro pe kilometru.

Acum, Bechtel a acceptat sa reduca pretul, iar Ministerul Transporturilor s-a angajat ca intreaga autostrada sa fie construita de americani, arata "Evenimentul Zilei".

Exista in continuare neintelegeri la pret, cu privire la exproprierile de pe tronsonul Suplacu de Barcau-Bors, unde exista un camp petrolier si terenul costa foarte mult, arata "Puterea".

"Jurnalul National" scrie ca, indiferent cat platim pe autostrada, Bechtel nu dispare din Romania: contractul nu are clauze de reziliere, singura modalitate de a-l inchide fiind lipsa fondurilor pentru constructie.

Romania Libera: Cum se umfla pretul in Romania

Romania plateste cel putin 5 milioane euro pe un kilometru de autostrada, iar Bulgaria da cel putin 2-3 milioane de euro. Diferentele apar din faptul ca Bulgaria aplica la licitatii metode consacrate din UE, iar noi metode est-europene, prin care constructorul poate sa umfle pretul.

Cele doua sisteme de licitatii pot fi caracterizate succint astfel. La bulgari: "statul spune constructorilor exact ce asteapta de la ei iar acestia ii spun exact cat costa, iar daca statul a gresit si vrea altceva plateste in plus", la noi: "statul spune vag constructorilor ce vrea, in schimb ei trebuie sa ii spuna exact cat costa si o fac avand grija sa ceara mai mult cu titlul de rezerva, deoarece, daca gresesc nu pot cere ulterior mai mult", arata Romania Libera.

Adevarul: Cati bani platim in plus pentru un kilometru de autostrada

In Romania s-au construit tronsoane de autostrada cu mai mult de 20 de milioane de euro pe kilometru, in loc de 6 milioane de euro/kilometru. Daca Bechtel accepta pretul negociat cu autoritatile de la Bucuresti pentru Autostrada Transilvania, urmatoarele tronsoane vor fi construite cu peste 60% mai ieftin.

Statul a convenit cu Bechtel ca firma va construi inca 64 de kilometri de autostrada la pretul de 6 milioane de euro/kilometru, cu conditia stingerii unei parti din datoria Romaniei catre constructor. Pana acum, pe Autostrada Transilvania s-a cheltuit peste un miliard de euro pentru cei 52,4 kilometri finalizati, adica peste 20 de milioane de euro/kilometru.

Autostrada Transilvania este proiectata pe o lungime totala de 415 kilometri, dar portiunea construita pana in prezent cu finantarea statului, la sapte ani de la lansarea proiectului, este de numai 12% din traseul total, scrie Adevarul.

Evenimentul Zilei: Autostrada Bechtel se ieftineste

Ministerul Transporturilor si-a luat angajamentul ca intreaga autostrada sa fie construita de americani, renuntand astfel la ideea de a relicita portiunea de la Targu Mures la Brasov.

Potrivit intelegerii, lucrarile la Autostrada Transilvania vor fi continuate pe doua tronsoane, 3C - Bors-Suplacu de Barcau, in lungime de 64 de kilometri, si pe o portiune de zece kilometri din sectorul 3B, care va lega Gilaul de Nadasel.

Potrivit surselor citate, lucrarile ar urma sa fie reluate dupa ce Compania de Autostrazi va achita o parte din sumele restante, datoriile fiind de aproape 118 milioane de euro, informeaza Evenimentul Zilei.

Puterea: Bechtel renegociaza sau pleaca

Pentru ca Bechtel sa finalizeze cei 64 km de autostrada, Compania de Autostrazi trebuie sa rezolve problema legata de campul petrolier de la Suplacu de Barcau.

"Exproprierile pentru tronsonul Suplacu de Barcau-Bors costa foarte mult. Dupa sapte ani, Bechtel a finalizat putin peste 10% din autostrada Transilvania", au declarat reprezentantii MTI, pentru Puterea.

Jurnalul National: Bechtel si-a scazut aproape la jumatate pretul pentru construirea autostrazii

Proiectul semnat in 2003 cu compania americana pentru Autostrada Transilvania nu are clauze de reziliere. Compania americana poate renunta oricand, insa Romania nu. Pagubosul contract pe bani publici ar putea fi inchis numai in conditiile in care statul nu mai are bani pentru sustinerea proiectului.

Cu pretul la care in SUA Bechtel construieste 16 benzi, in Romania se fac patru. Un kilometru de autostrada ne-a costat in jur de 20 de milioane de euro, scrie Jurnalul National.

(L.S.)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#pret autostrada Romania Bulgaria, #pret dublu autostrada Romania, #pret kilometru autostrada Romania , #autostrada