De ce trebuie desfiintat CNADNR. Ultima teapa - demolarea autostrazii

Autor: Cezar Petre - specialist constructii
Marti, 21 Iunie 2016, ora 07:22
18488 citiri

De la infiintare si pana acum, CNADNR nu a reprezentat decat o institutie ce a tocat banii romanilor pe proiecte ce cu greu au avut o finalizare.

Nu mai vorbim ca aproape toate contractele au probleme cu legea, iar in cazul proiectelor majore semne mari de intrebare se ridica asupra modului in care au fost castigate licitatiile.

Toate semnalele ne arata ca acolo nu exista un grup de profesionisti ce lucreaza in interesul tarii, ci o grupare de crima organizata, poate cea mai profesionista din aceasta tara din moment ce nimeni nu a reusit sa afle de ce in mai bine de 20 de ani nu am reusit sa facem cativa kilometri de autostrada.

Din moment ce nu a contat directorul, nu a contat ministrul, am putea presupune ca ceva nu este in regula chiar in interior.

Lipsa cailor de comunicatie, in cazul de fata a autostrazilor, reprezinta un atac direct asupra statului roman. Eu nu pot intelege din ceea ce s-a intamplat decat ca in mod premeditat cineva a ghidat activitatea CNADNR spre a bloca toate proiectele majore de infrastructura.

Acolo nu doar ca se fura, dar se blocheaza economia Romaniei refuzandu-se cetatenilor dreptul de a fi legati de Uniunea Europeana. Eu daca as fi fost un stat inamic al Romaniei as fi sponsorizat vreo cativa functionari sa stea prin ministerele cheie si sa nu faca altceva decat sa blocheze obiectivele de investitii care ne-ar putea face mai puternici.

Nu mai poti crede ca este doar prostie si incompetenta, cand de 25 de ani nu s-a facut aproape nimic. Putem sa credem ca este un act voit de subminare a Romaniei, iar faptul ca institutiile de control nu isi fac datoria pentru a stopa acest lucru reprezinta un lucru la fel de grav.

CNADNR trebuie sa dispara ca si entitate, iar totul trebuie construit de la zero cu alti oameni. Acolo gradul de infestare este atat de mare incat nu exista absolut nicio sansa de a mai spera ca ceva bun se poate intampla.

Ultima speta, cu reparatia celor 200 de metri din autostrada Orastie-Sibiu, reprezinta o ultima dovada de incompetenta. Afirm cu maxima responsabilitate ca autostrada nu trebuia demolata si ca existau solutii care costau de zeci de ori mai putin in vederea consolidarii ei.

Dar cum nu solutii ieftine se doreau, cineva a venit cu ideea de a se folosi de presiunea publica pentru a debloca banii de garantie si a arunca cu ei in realizarea unor lucrari fara de nicio noima.

Citeste si cine plateste lucrarile de refacere la autostrada Sibiu-Orastie

Iata si Ce acuzatii grave a facut compania care a realizat tronsonul cu probleme

Ba mai mult, demolarea autostrazii a rupt continuitatea acesteia, chiar daca era afectata de tasari. Pot spune ca e mai grava demolarea, decat asteptarea in vederea consumarii tasarilor, a stabilizarii si luarea apoi de masuri.

Demolarea autostrazii nu a avut la baza o expertiza tehnica si o solutie in acest sens. Singurul care ar fi avut dreptul sa faca o propunere ar fi fost expertul tehnic, ori niciun expert tehnic nu a putut fi partas la aceasta noua afacere paguboasa pentru noi romanii.

Tot aud o poveste cu apa gasita la nu stiu ce adancime si iata cum au sapat ei ca sa scoata apa de acolo. O minciuna pentru infantili, deoarece sunt constructii realizate in apa, sunt zone in care apa se afla si la doi, trei metri de la nivelul terenului si nimeni nu minte ca sapa sa scoata apa gasita acolo. Nu apa constituie motivul pentru care au aparut degradarile si cu siguranta nu incat sa se demoleze aceasta.

Dar faptul ca nu s-a realizat o expertiza tehnica, asa cum am auzit in aceste zile la un post TV, ma trimite cu gandul la ce este mai rau. Daca nu un expert tehnic a solicitat demolarea, atunci care specialist a facut acest lucru? Pentru ca legea spune ca doar expertul tehnic poate propune asa ceva iar proiectantul trebuie sa dezvolte. Ori inteleg ca nu exista nici una, nici alta.

In acest sens am solicitat o copie de pe expertiza tehnica si proiectul tehnic catre CNADNR. Ramane sa vedem daca se va raspunde solicitarii si daca legea cu privire la transparenta publica va fi respectata. Dar sunt sigur ca aceste documente nu ne vor fi puse la dispozitie.

Cezar Petre este inginer, absolvent al Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti. Cu experienta in proiectarea si urmarirea executiei in conditii de calitate a constructiilor, in acest moment este presedintele Colegiului Tehnic al Dirigintilor de Santier.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Citește și:
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, fost ministru al Turismului, a criticat dur luni, 20 martie, decizia ÎCCJ de a-i respinge contestația la executarea pedepsei din dosarul ”Gala Bute”. Decizia instanței este...
România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu
România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat luni, 20 martie, la Bruxelles, la Conferinţa internaţională a donatorilor în sprijinul populaţiilor din Turcia şi Siria afectate de...
#autostrada Orastie Sibiu demolata, #CNADNR autostrada Orastie Sibiu , #autostrada