Directorul CNADNR: "Simt sabotajul in jurul meu. Constructorul nu trebuie sa gandeasca prea mult". Urmeaza marele audit al personalului Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 08 Aprilie 2016, ora 09:08
10313 citiri
Directorul CNADNR: "Simt sabotajul in jurul meu. Constructorul nu trebuie sa gandeasca prea mult". Urmeaza marele audit al personalului Interviu
Foto: Hepta.ro

Constructorul a avut o libertate prea mare si a putut jongla cu tot ce inseamna proiect. Documentatia care se scoate la licitatie trebuie sa fie clara, detaliata, constructorul nu trebuie sa gandeasca prea mult, ci doar sa execute proiectul tehnic pus la dispozitie de beneficiar, afirma directorul general CNADNR, Catalin Homor.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Catalin Homor a aratat ce a gasit in companie si a vorbit despre sabotajul la care este expusa din interior CNADNR: "Eu am lucrat foarte mult in santier si viata de santier e una grea. Sunt destul de tare sa nu ma las inmuiat si doborat de povestitori care au ca scop doar sa arunce cu noroi".

Directorul CNADNR ne-a anuntat ca urmeaza un audit de performanta al personalului "om cu om, structura cu structura, nivelul de incarcare a fiecaruia, pe categorii de specializari. Vor fi schimbari".

Care sunt principalele nereguli pe care le-ati gasit la CNADNR?

Compania are o imagine proasta, criticii sunt indreptatiti, pentru ca evolutia nu a fost una care sa dea satisfactie. Si eu sunt sofer, folosesc drumurile nationale si am venit aici crezand in mine si in capacitatea mea de a face lucruri bune, asa cum am facut la Metrorex.

Am gasit un stoc mare de probleme, fiecare proiect, fiecare sectiune are un asemenea stoc incompatibil cu evolutia: lipsa autorizatiei de construire, lipsa acordului de mediu, lipsa de avize, lipsa terenuri etc. Chestiunile acestea nu se vad, dar daca nu se intervenea rapid, cele mai multe dintre proiecte s-ar fi oprit.

Care este sursa acestor probleme? Incompetenta, delasare, probleme legislative?

Filosofia adoptata in implementarea acestor proiecte a fost gresita. S-au facut studii de fezabilitate, nu discut de calitatea lor, s-au scos la licitatie pe conceptul "design and build", documentatia de atribuire nu a fost foarte stricta, cu destul de multe parghii de modificare si jonglerii pe partea de proiectare, lansand o libertate poate prea mare constructorului care a putut jongla cu tot ce inseamna proiect. Si orice proiectant proiecteaza in favoarea lui, chiar in detrimentul calitatii.

Deci a jonglat si cu calitatea?

S-a concentrat in primul rand pe diminuarea costului investitiei in detrimentul calitatii. Asta nu poate duce la succes, ci doar la razboi si costuri suplimentare.

Pe viitor, acest mod de abordare si de implementare trebuie eliminat.

Documentatia care se scoate la licitatie trebuie sa fie clara, detaliata, constructorul nu trebuie sa gandeasca prea mult, ci doar sa execute proiectul tehnic pus la dispozitie de beneficiar.

Ati facut pana acum vreo astfel de documentatie stricta?

Avem destul de multe proiecte care urmeaza a fi lansate anul acesta. Drumul expres Ploiesti - Bacau cu toate sectiunile, Comarnic - Brasov lotul 1-4, centura sud Bucuresti, Pitesti - Sibiu e deja in desfasurare.

Pentru ce alta problema ati gasit raspuns in lunile acestea?

Orastie - Sibiu, zona in care s-a demolat si suplimentar probleme si in alte zone. Pentru a evita riscul de a fi sabotati, pentru ca tot ce se intampla in jur imi da senzatia de sabotaj....

In interiorul companiei sau in jurul ei?

Si inauntru, si afara. Simt sabotajul in jurul meu si pentru a evita sabotarea unei eventuale licitatii de atribuire pentru aceasta reparatie am decis sa o facem in regie proprie. Eu vreau sa cred ca e doar inceputul si ca la orice constructor neserios vom rezilia fara sa stam pe ganduri si vom duce noi la bun sfarsit proiectul.

Dar ati reziliat contractul cu italienii? Contestatarii dvs. spun ca nu, pentru ca nu ati trecut procedura prin hotararea CA.

Este reziliat 100%. Documentele sunt clare. S-au urmat toti pasii de reziliere prevazuti de contract.

Pe banii cui reparati autostrada?

Plateste cine greseste, deci constructorul. Exista o scrisoare de garantie bancara de 60 de milioane si o alta garantie de 30 de milioane. In total, 90 de milioane pe care compania ii poate revendica in orice moment pentru reparatii.

Ajung?

Pentru reparatii, da.

Pentru reparatiile de acum, dar daca veti descoperi si alte probleme?

Am lansat o procedura de licitatie pentru achizitionarea serviciilor de expertizare a proiectului si a lucrarilor executate.

Si daca descoperiti probleme a caror remediere costa mai mult decat garantia?

Ne vom indrepta impotriva lor in instanta pentru recuperarea prejudiciului.

Era cu adevarat necesara demolarea acelei bucati sau existau si alte metode de remediere?

Nu pot sa comentez. Cand am venit aici, am gasit o situatie de fapt pe care am luat-o ca atare. Cei care au luat decizia demolarii probabil ca au considerat ca a fost cea mai buna. Eu am cautat solutii de remediere.

Autostrazile sunt periculoase. CNADNR ar trebui desfiintata. Master Planul a fost respins la Bruxelles - Interviu

Initiativa pentru Restructurarea si Reprofesionalizarea CNADNR sustine ca toate autostrazile din Romania sunt "svaiter". Ba chiar fostul sef al CNADNR, dl Basulescu, afirma ca ele sunt periculoase pentru soferi. Asa e?

E usor a scrie versuri cand nimic nu ai a spune. Eu nu vreau sa discut prea mult despre acest grup ca pierdem timpul. Le-am spus, daca exista ceva concret, haideti sa remediem, sa facem o expertiza si atunci va rezulta daca e buna sau nu.

Sunt lucrari executate de mult timp, de ce nu au spus nimic pana acum? Au descoperit dupa ani de zile ca o autostrada are o problema? Din punctul meu de vedere, dezinformeaza, incearca sa imprime teama si sa denigreze compania si conducerea ei din nu stiu ce motive.

Lucrati la o noua organigrama?

Da. Ea va accelera procesul documentelor, de implementare a proiectelor. Vrem sa infiintam un departament de proiectare, care va avea 2 atributii definitorii: sa execute proiecte si sa verifice toate documentatiile tehnice care intra in companie.

Cine facea asta pana acum si de ce e necesar sa infiintati noul departament?

Proiectele le faceau constructorii, le inaintau in companie in vederea avizarii. Neavand personal de specialitate care sa intre in detalii, se strecurau foarte multe greseli. Noua structura va fi un filtru, astfel incat proiectele avizate sa fie de calitate.

Va asumati o evaluare profesionala, salariala a straturilor de clienti politici care s-au lipit in ani de CNADNR?

Bineinteles ca a fost o companie influentata de diferitele valuri care s-au perindat pe la conducerea ministerului. Vor fi schimbari. Imi propun sa efectuez un audit de performanta a personalului. Este o chestiune care va dura poate chiar un an.

Veti lua om cu om?

Da, si structura cu structura, nivelul de incarcare a fiecaruia, pe categorii de specializari. Poate avem prea putini ingineri si trebuie sa angajam.

Constestarii din CNADNR sustin ca doar 3% dintre angajatii companiei sunt drumari. Confirmati?

E o situatie de fapt care vine din trecutul indepartat. Daca s-ar fi putut face ceva mai mult, ar fi trebuit sa intervina din timp. E ca si cum am avea un bolnav ajuns in stare avansata...

Exact, avem un bolnav, trebuie sa facem ceva cu el. Este o problema de personal in mod real?

Da. Trebuie sa crestem numarul de ingineri drumari.

Care este situatia Master Planului? Exista informatia ca ar fi fost respins la Bruxelles.

Eu stiu ca nici nu a ajuns acolo din cauza atentatelor. Colegii nostri erau in avion, nu au putut ateriza acolo, au ajuns la Amsterdam si s-au intors fara a discuta cu CE acest Master Plan.

Pentru Dacia Pitesti exista deja de bine, de rau proiectul autostrazii. Dar pentru Ford Craiova, alt mare investitor roman, ce solutie aveti pana nu ies si cei de acolo in strada?

Exista proiectul Craiov- Pitesti. A fost lansata procedura de concesionare, dar nefiind pe nicio strategie nu exista finantare, asa ca procedura este suspendata. In sprijinul celor de la Ford avem centura Bals si centura Slatina.

In ce proiecte vom vedea anul acesta prima cupa de pamant?

Proiectele care vor incepe anul acesta sunt intre Campia Turzii si Tg Mures, 5 loturi, Campia Turzii - Ogra, Ogra - Ungheni. Alt proiect, daca lucrurile evolueaza, este Comarnic - Brasov, lotul 5, urmeaza sa fie desemnat constructorul. Alt proiect este Mihaiesti - Nadaselu, trebuie sa semnam contractul saptamana viitoare.

Un proiect important este Suplacu de Barcau - Bors, contract semnat de mai bine de un an, au fost ceva probleme, dar este planificat ca luna asta sa inceapa lucrarile.

Si pe ce asfalt nou vom rula?

Nu imi place sa avansez numar de km. OUG nr 7 accelereaza foarte mult autorizarea lucrarilor. Speram sa punem in circulatie in mare parte Lugoj - Deva, Orastie - Sibiu lotul 3 si 4, Gilau - Nadaselu.

Multi se intreaba de ce mai e dl Narcis Neaga in CNADNR?

Dl Neaga a fost director de concesiuni cu atributii de director general, i s-au luat aceste atributii si a ramas pe postul lui. Sa dam un om afara fara o baza legala e un abuz.

Dincolo de stocurile de probeme pe care le-ati gasit pe fiecare proiect, aveti o explicatie pentru care de 25 de ani noi nu suntem in stare sa facem autostrazi? Cronic, de parca ar fi fatalitate.

Contructorii au speculat intotdeauna greselile. Ca urmare, au venit revendicari, adica multi bani. A urmat un litigiu care a dus inevitabil la blocaj. In timpul blocajelor, CNADNR nu a platit constructorii, ei nu au mai muncit si s-a intrat in cerc vicios.

Multe proiecte nu au autorizatii pentru ca ori nu s-a depus documentatie, ori au fost facute modificari in proiect, a fost nevoie de noi exproprieri, o noua autorizatie, un nou acord de mediu, lucruri care dureaza luni, poate chiar ani.

Cine va saboteaza din interior?

Probabil sabotaj. Am vazut, de exemplu, dezinformarea din ultima vreme incepand cu lucrarile de pe A2. Niciun moment nu a fost in discutie sa se lucreze in timpul sezonului estival. De la inceput, am zis septembrie. Si am trait dezinformarea constanta ca vom periclita turismul, pentru ca inchidem autostrada.

Prin dezinformare eu inteleg sabotaj. Nu pot sa spun de unde si cu ce scop.

V-ati simtit vreodata intimidat de aceste sabotaje? Tentat sa renuntati?

Eu am lucrat foarte mult in santier si viata de santier e una grea. Sunt destul de tare sa nu ma las inmuiat si doborat de povestitori, care au ca scop doar sa arunce cu noroi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Homor CNADNR autostrazi , #autostrada