Guvernul promite că Autostrada A8 Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş rămâne o prioritate. Deputat USR: „Sunt mari semne de întrebare privind sursele de finanţare”

Miercuri, 08 Decembrie 2021, ora 19:58
3260 citiri
Guvernul promite că Autostrada A8 Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş rămâne o prioritate. Deputat USR: „Sunt mari semne de întrebare privind sursele de finanţare”
A8 va uni Ardealul de Moldova printr-o șosea de mare viteză FOTO CNAIR

Mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile, oameni de afaceri din Moldova și mambrii ai partidelor parlamentare s-au întâlnit miercuri după-amiază, 8 decembrie, cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, şi cu liderul PSD, Marcel Ciolacu, pentru a le transmite că proiectul autostrăzii A8 (Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş) se află în pericol, întrucât a fost retrogradat în planul de priorităţi al Guvernului.

Participanţii au precizat că discuția a fost una utilă și că li s-a promis că proiectul autostrăzii rămâne o prioritate.

Deputatul USR Monica Berescu a transmis însă că în continuare sunt mari semne de întrebare privind sursele de finanţare pentru construcţia de autostrăzi.

”Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a părut receptiv la cererile societăţii civile, dar şi la cele ale parlamentarilor din Moldova. A ascultat şi a spus că recunoaşte importanţa autostrăzii A8 care leagă Iaşiul de Târgu Mureş. Dar în continuare sunt mari semne de întrebare privind sursele de finanţare. În planul de investiţii aflat în dezbatere publică nu se precizează exact aceste surse. Vrem să vedem clar de unde vor veni banii şi care sunt termenele. Poveşti am tot auzit, este momentul să trecem la treabă”, a declarat pentru News.ro, deputatul Monica Berescu.

Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, a afirmat că la întâlnirea de la Parlament ministrului Transporturilor i s-au cerut garanţii că autostrada A8 este o prioritate.

”S-a discutat tranşant pe tema planului de investiţii care plasează A8 undeva la mijlocul listei de priorităţi. S-a cerut de asemenea prelungirea termenului pentru consultarea publică pe tema planului, iar acest lucru a fost acceptat. Nu poţi face consultare doar 11 zile pe un document atât de important. S-au cerut garanţii că A8 este o prioritate, iar oficialii din minister au spus că documentul care conţine lista proiectelor a fost elaborat în 2020 şi că el a fost elaborat la cererea Comisiei Europene. Nu ne oprim aici, cerem în continuare să se facă această autostradă”, a declarat, pentru News.ro, liderul liberal ieşean, Alexandru Muraru.

La discuţiile de miercuri purtate la Parlament au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Mişcării pentru Dezvoltarea Moldovei şi Împreună pentru A8, dar şi oameni de afaceri din Iaşi.

”Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu planul de investiţii, discuţiile de azi (miercuri – n.red.) au fost benefice. Au spus că se va face A8, indiferent de poziţia pe care proiectul îl ocupă pe lista de priorităţi. Ministrul Sorin Grindeanu a părut receptiv, a ascultat, se vede că încearcă să înţeleagă cum merg lucrurile. Vom monitoriza îndeaproape acest proiect şi vom urmări pas cu pas fiecare etapă”, a spus și Dan Radu, unul dintre fondatorii asociaţiei Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei.

Marcel Ciolacu a asigurat-o pe Maia Sandu de sprijinul României pentru parcursul european al Republicii Moldova
Marcel Ciolacu a asigurat-o pe Maia Sandu de sprijinul României pentru parcursul european al Republicii Moldova
Premierul Marcel Ciolacu a asigurat-o marți, 5 martie, pe președinta Republicii Moldova Maia Sandu, de sprijinul activ pe care România va continua să îl acorde parcursului european al...
Când vor scăpa românii și de controalele la frontierele terestre. Garanția lui Marcel Ciolacu privind aderarea deplină la Schengen
Când vor scăpa românii și de controalele la frontierele terestre. Garanția lui Marcel Ciolacu privind aderarea deplină la Schengen
Premierul Marcel Ciolacu declarat că până la finalul acestui an România va adera la Spaţiul Schengen şi terestru. Șeful Executivului a mai declarat la Antena 3 că de anul viitor românii...
#autrostrada A8, #autostrada Ungheni Iasi Targu Mures, #Sorin Grindeanu, #Ministrul Transporturilor, #PSD, #marcel ciolacu, #finantare , #autostrada