Inapoi si de la capat: Inca o licitatie pentru autostrada Comarnic-Brasov

Joi, 16 Iulie 2015, ora 12:50
4429 citiri
Inapoi si de la capat: Inca o licitatie pentru autostrada Comarnic-Brasov
Foto: Ziare.com

Licitatia pentru tronsonul de autostrada Comarnic-Brasov va fi reluata, termenul limita de depunere a ofertelor fiind 2 septembrie.

In lucru urmeaza a fi doua loturi care insumeaza insa putin peste 10 kilometri, Comarnic - Predeal si Predeal - Cristian.

CNADNR informeaza, prin intermediul unui comunicat de presa, ca a fost initiata procedura de licitatie deschisa pentru atribuirea contractului "Proiectare si executie Autostrada Bucuresti - Brasov, Tronson Comarnic-Brasov, Lot 1: sector Comarnic - Predeal, km 111+300 - km 115+300; Lot 2: sector Predeal - Cristian, km 162+300 - km 168+600 si Drum de Legatura".

Sectorul de 4 kilometri din portiunea Comarnic-Predeal are o valoare estimata a contractului de aproape 167 de milioane de lei, fara TVA, adica peste 9 milioane de euro pe kilometrul de autostrada.

E oficial! Statul renunta la autostrada Comarnic-Brasov (Video)

De asemenea, sectorul de 6,3 kilometri de autostrada Predeal-Cristian are o valoare estimata a contractului de aproape 150 de milioane de lei, fara TVA, adica peste 5 milioane de euro pe kilometrul de autostrada.

Durata contractului aferenta celor doua loturi este de 72 luni, din care 24 luni perioada de proiectare si executie si 48 luni perioada de garantie a lucrarilor, finantarea proiectului urmand a fi realizata din fonduri de la bugetul de stat si/sau alte surse legal constituite, mai transmite CNADNR.

Autostrada Comarnic-Brasov, al treilea esec: Va fi construita din banii statului?

Distanta dintre orasele Comarnic si Brasov este de aproximativ 60 de kilometri, iar doar pentru cele doua tronsoane de 10 kilometri se vor cheltui circa 70 de milioane de euro, fara TVA.

La jumatatea lunii iunie, s-a inregistrat un al treilea esec in proiectul de constructie a autostrazii spre Brasov, dupa ce statul nu a reusit sa gaseasca un constructor care sa faca proiectul din bani europeni.

Ponta, la revenirea din Golf: Sa aprobam autostrada Comarnic - Brasov si ne retragem in glorie

Drumul ar fi trebuit construit de un consortiu format din francezii de la Vinci, austriecii de la Strabag si grecii de la Aktor. Insa aceste companii nu au reusit sa convinga institutiile financiare internationale, precum BEI si BERD, sa finanteze proiectul. Problema este suma uriasa: 1,8 miliarde de euro ar fi costat doar constructia autostrazii, la care se adauga costurile de intretinere pentru o perioada de aproape 26 de ani.

Pe 6 mai, prim-ministrul Victor Ponta i-a spus ministrului de atunci al Transporturilor, Ioan Rus, intr-o sedinta de guvern: "Sa aprobam Master Planul, cu solutia pentru Comarnic-Brasov, ca asta a mai ramas, si apoi putem sa ne retragem in glorie".

F.N.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#licitatie autostrada Comarnic Brasov, #licitatie tronsoane Comarnic Brasov, #CNADNR licitatie Comarnic Brasov , #autostrada