Inaugurarea drumului spre moarte (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 13:17
4402 citiri
Inaugurarea drumului spre moarte (Opinii)
Foto: realitatea.net

Din accidentul lui Serban Huidu n-a invatat nimeni nimic. A doua zi deja unul asemanator avea loc undeva prin Transilvania. A treia zi, altul. Si tot asa.

S-a spus de o mie de ori - principala si aproape singura problema pentru miile de morti de pe sosele noastre sunt chiar drumurile. Fara autostrazi, vom avea in continuare mii de morti pe an, drame si tragedii in fiecare saptamana.

Oricat de cinic ar suna, adevarul e ca din tragedia lui Huidu nu va ramane mai mult decat o excelenta reclama pentru Mercedes ML si o foarte proasta parere despre Logan. Cu atat va ramane majoritatea romanilor.

Cat despre politicieni... sa vedem ce au inteles ei. In primul rand, nimeni nu s-a gandit sa propuna construirea de autostrazi ca prioritate nationala zero. Parca celebra judecata a lui Traian Basescu despre necesitatea construirii de autostrazi, din perioada in care era ministru al Transporturilor, ca Romania nu are nevoie de asa ceva, inca planeaza ca un blestem peste creierele guvernantilor.

Aici nu exista nicio scuza. Doar ca nu se vrea. Nu exista nu se poate, ci doar nu vrem. In cel mai bun caz, se poate adauga lipsa de viziune, prostia si batjocorirea interesului general.

In Romania situatia sta in felul urmator. Avem o singura autostrada care leaga doua orase cat de cat importante - A1: Bucuresti - Pitesti. In rest, noi avem doar cioturi, resturi, batai de joc la adresa ideii de infrastructura si drumuri moderne.

Emil Boc, intr-un delir specific rolului pe care il interpreteaza de atata timp, se infigea pompos cu foarfeca in mana la fiecare inaugurare de 10 - 20 de kilometri de autostrada. Pana intr-acolo a ajuns ipocrizia si demagogia acestor oameni, ca mai aveau putin si afirmau ca au terminat reteaua de autostrazi. Ce mai conteaza ca ce inaugura astazi se surpa maine, iar majoritatea kilometrilor erau dati in folosinta doar pe un singur sens de mers, pe o singura banda. Halal autostrada!

Emil Boc se lauda cu un tupeu de neimaginat ca a construit in trei ani ai sai cat nu s-a facut in doi ani de guvernare liberala si alti doi - 2004 - 2007 - cat timp tot ministri democrati s-au aflat in fruntea Transporturilor. Insa lipsa de viziune si interes transpira nu din inaugurarile a cate 10 - 15 kilometri, rand pe rand, din an in an, ci din imprastierea acestora pe toata harta Romaniei. Ca un adevarat Pristanda, Emil Boc numara si insira kilometri de autostrada din doi in doi.

17 la Sibiu, 20 la Voluntari - Chitila, 13 la Timisoara, 20 la Bucuresti, 13 la centura Ploiestului, 21 pe un singur sens spre Constanta. Plus 40 aruncati in pustietatea Transilvaniei. Toti legand nimic cu nimic, ajutand la nimic pe toata lumea.

Ce fel de strategie, ce viziune si ce minte ar putea imprastia in asemenea hal cei cativa kilometri de drum, construiti oricum la niste preturi piperate, prin toata tara? Si care ar fi ratiunea pentru care un Guvern ar face asa ceva?

Prima ar fi ca sa-i termine mai usor, preluand constructiile deja incepute de predecesorii sai. Astfel ele se termina mai repede si mai usor. Dar panglica va reveni lui Boc si Udrei. Apoi, asa cum toata lumea vorbeste si oricine isi poate imagina, astfel se pierde mai usor urma banului public. Pe scurt, asa se ciupeste mai usor de ici si colo cate putin.

Ca doar nu credeti ca lor le pasa ca sa se circule mai bine intre, de exemplu, Bucuresti si Deva. Nu. Panglica si restul e tot ce conteaza. Acum Emil Boc anunta iarasi finalizarea altor zeci de kilometri pana la sfarsitul anului.

Credeti ca astia leaga ceva? Macar o asezare umana de alta? Nu. Ei sunt facuti in gol, fara niciun rost, altul decat acela de a iesi la numaratoare.

Daca Guvernul ar vrea, ar intelege, i-ar pasa si s-ar pricepe, ar anunta inceperea lucrarilor la autostrada care sa lege, un exemplu dintr-o suta, Bucurestiul de Deva. Sau de Suceava. Spre aceste destinatii mor anual sute de oameni pe sosele. In rest, nu se vede nici cel mai mic interes de a-i deturna pe romani din drumul lor spre moarte de fiecare zi.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Traian Basescu autostrazi, #Emil Boc autostrazi, #infrastructura rutiera Romania, #morti sosele Romania , #autostrada