Orban spune ca provinciile romanesti ar trebui unite si printr-o autostrada. Cati kilometri au fost inaugurati in 2019

Duminica, 01 Decembrie 2019, ora 15:25
7453 citiri
Orban spune ca provinciile romanesti ar trebui unite si printr-o autostrada. Cati kilometri au fost inaugurati in 2019
Foto: Arhiva Pixabay

Premierul Ludovic Orban, aflat la festivitatile organizate de 1 Decembrie la Alba-Iulia, a transmis ca provinciile romanesti ar trebui sa fie unite si printr-o autostrada. Asta in conditiile in care, in 2019, ar putea fi inaugurati doar cativa kilometri.

"Este unul din obiectivele noastre prioritare. Autostrada de pe coridorul IV Pan-european, cele cinci tronsoane de la Pitesti la Sibiu sunt 'prioritate zero'. De asemenea, Autostrada 'Unirii', cum ii spunem noi, Autostrada Tirgu Mures - Iasi - Ungheni, si nu numai Tirgu Mures - Iasi - Ungheni, ci si legatura cu granita de vest, de asemenea, reprezinta o prioritate. Tot printre prioritati, reprezinta o 'prioritate tot zero' realizarea tronsonului de autostrada Comarnic - Brasov", a declarat seful Guvernului, la Alba-Iulia, transmite Agerpres.

In alta ordine de idei, Ludovic Orban a spus ca 1 Decembrie este "simbolul unitatii romanilor, simbolul unor realizari spectaculoase, ce ar trebui sa reprezinte imboldul gandirii, simtirii si actiunii fiecarui roman, acum si pe viitor".

Orban a apreciat ca Romania "poate avea un destin maret, Romania are sansa sa obtina respectul, aprecierea partenerilor nostri si fiecare roman are sansa sa reuseasca, in viata, in tara lui".

2019 - inca un an ratat pentru autostrazi in Romania

Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) risca sa incheie anul inaugurand doar a 8-a parte din cei 180 de kilometri de autostrada pe care, primavara trecuta, sustinea ca ii va termina in 2019.

In ciuda promisiunilor repetate, pana acum in acest an s-au inaugurat doar 22 de kilometri de sosea de mare viteza, dintre Soimus si Ilia (in jud. Hunedoara), parte din Autostrada Lugoj-Deva. In mod normal, tot atunci urma sa fie inaugurat si lotul vecin din aceeasi autostrada, lung de 21 de kilometri, dintre Ilia si Cosevita. Numai ca inaugurarea n-a mai avut loc. Potrivit unui raspuns remis de CNAIR la inceputul lunii noiembrie, la solicitarea Ziare.com, expertii au stabilit ca autostrada dintre Ilia si Cosevita prezenta "numeroase defecte, degradari in evolutie", care "nu permit deschiderea traficului in conditii de confort si siguranta".

In consecinta, CNAIR a transmis ca poate lua in calcul deschiderea traficul pe autostrada doar pentru masini mai usoare de 7,5 tone. In plus, tuturor autoturismelor urmau sa li se impune restrictii de viteza. Si asa, pe soseaua care, in mod normal, ar fi trebuit sa fie "de mare viteza", urma sa se circule cel mult la fel de repede ca pe un drum national. Cu alte cuvinte, soferii puteau accelera doar pana la 90 de km/h. Pe ploaie, viteza urma sa scada pana la 50 km/h. In plus, pe podul peste Mures si prin nodurile rutiere de la Ilia si Dobr urma sa se circule cu cel mult 60 km/h.

Ulterior, CNAIR n-a mai spus nimic nici despre asta. Nu si-a asumat deschiderea soselei, dar nici n-a transmis clar ca n-o va inaugura, inainte sa o repare. In consecinta, Ziare.com a solicitat din nou, in scris, informatii pe aceasta tema, iar institutia are 30 de zile la dispozitie pentru a ne raspunde.

Pro Infrastructura: Poate se va deschide, in sfarsit, "lotul-muzeu". Dar nimic altceva!

Directorul executiv al Asociatiei Pro Infrastructura (API), Ionut Ciurea, sustine ca, in cel mai fericit caz, s-ar mai putea deschide traficul pe cei 21 de kilometri de autostrada dintre Ilia si Cosevita. Sanse de inaugurare pentru alte sosele de mare viteza nu mai exista, insa.

"Poate ca se va deschide Lotul 3 din autostrada Lugoj-Deva, pe care oricum trebuia sa circulam de la jumatatea lunii august! Desi, la cum merg lucrurile, parerea mea este ca nu se va deschide. Ce sa-i faci? Atunci cand faci prostia de a rezilia un contract realizat in proportie de 98% si platit in proportie de 94%, asa patesti: te alegi cu o autostrada muzeu!

In rest, nu se va mai inaugura nimic, in acest an.

Existau sanse teoretice de inaugurare a lotului Iernut-Chetani (care masoara 17,9 kilometri -n.red.). Acolo, Astaldi a lucrat bine. Doar ca pur si simplu n-a terminat. Mai are nevoie de circa 4 luni, din cate stim. In aceste conditii - de vreme ce urmeaza sezonul rece cu o pauza de circa 2-3 luni - cel mai probabil in vara anul viitor va fi totul gata. E fezabil.

Si mai exista posibilitatea deschiderii partiale a unei portinuni din Lotul 1 al Autostrazii Sebes-Turda (care are in total 17 km - n.red.). Dar acolo constructorul a descoperit recent o groapa de gunoi (intr-un loc in care ar trebui sa lucreze - n.red.), iar problema nu e rezolvata. Deci nu mai sunt sanse", a explicat Ionut Ciurea pentru Ziare.com.

Nici Centura Bacaului - cu care precedenta guvernare s-a laudat in repetate randuri - nu se va inaugura in acest an.

Citeste AICI mai multe detalii despre radiografia autostrazilor in 2019

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Orban unire autostrada, #autostrazi 2019 , #autostrada