Romania ar putea fi data in judecata pentru anularea licitatiei Comarnic-Brasov

Vineri, 02 Octombrie 2015, ora 16:54
3090 citiri
Romania ar putea fi data in judecata pentru anularea licitatiei Comarnic-Brasov

Compania elena Aktor, impreuna cu Vinci si Strabag, intentioneaza sa dea in judecata statul roman pentru anularea licitatiei pentru constructia tronsonului de autostrada Comarnic-Brasov, castigata de consortiul format de cele trei companii.

CNADNR a decis sa anuleze procedura de atribuire a proiectului din motive care nu tin de responsabilitatea consortiului caruia i-a fost atribuit contractul, se arata intr-un comunicat al Ellaktor, compania mama a Aktor.

Ponta a gasit vinovatii: Politicienii, responsabili pentru esuarea proiectului de concesiune Comarnic-Brasov

"In aceste conditii, consortiul ia in considerare contestarea deciziei, prin exercitarea tuturor remediilor legale disponibile", potrivit Ellaktor.

Ponta, despre autostrada Comarnic-Brasov: Poate nu o voi inaugura eu

In 2013, consortiul a castigat licitatia de concesionare a proiectului de constructie, finantare, operare si intretinere a tronsonului Comarnic-Brasov al autostrazii Bucuresti Brasov, dar CNADNR a anulat in iunie procedura de atribuire a contractului, din cauza problemelor cu finantarea, urmand sa scoata la licitatie 10 km de pe acest tronson cu bani de la buget.

"Ofertantul declarat castigator (asocierea Vinci-Strabag-Aktor) nu a reusit sa obtina implicarea institutiilor financiare internationale (BEI, BERD, IFC etc.) in finantarea proiectului de concesiune. Pe de alta parte, in ipoteza unei finantari acordate exclusiv de finantatori privati, costurile de finantare pentru realizarea proiectului ar creste", a anuntat in iunie CNADNR.

E oficial! Statul renunta la autostrada Comarnic-Brasov (Video)

Un alt motiv care a stat la baza acestei decizii a fost prezentarea publica a proiectului, care "a generat o puternica reactie negativa, mai ales in privinta costurilor prezentate".

Aktor Concessions detine o participatie de 25% la consortiu, Vinci Concessions 37,5%, iar Strabag 37,5%.

CNADNR a aratat in iunie ca, avand in vedere costul semnificativ al proiectului, daca ar fi incheiat contractul de concesiune cu ofertantul declarat castigator, acest lucru ar fi putut duce la nerespectarea angajamentelor pe care Romania le-a incheiat cu CE, FMI, Banca Mondiala in privinta tintei de deficit bugetar si a datoriei publice.

Autostrada Comarnic-Brasov, al treilea esec: Va fi construita din banii statului?

In plus, "ofertantul declarat castigator nu a reusit sa obtina implicarea institutiilor financiare internationale (BEI, BERD, IFC etc.) in finantarea proiectului de concesiune", se arata in comunicatul Companiei de Drumuri. Pe de alta parte, in ipoteza unei finantari acordate exclusiv de finantatori privati, costurile de finantare pentru realizarea proiectului ar creste, au aratat reprezentantii CNADNR.

In al treilea rand, Ministerul Finantelor Publice a refuzat sa emita o scrisoare de sustinere a proiectului si al suportarii costurilor aferente contractului de concesiune din bugetul de stat in conditiile unei clasificari "onGovernment balance sheet" a proiectului, date fiind riscurile cu privire la depasirea tintei de deficit bugetar stabilita si calificarea scrisorii de sustinere ca o garantie de stat.

Mai mult, dupa desemnarea ofertantului castigator, acesta, alaturi de potentialii finantatori privati, au solicitat unele modificari ale unor clauze ale contractului de concesiune. "Acceptarea acestor solicitari ar fi insemnat chiar modificarea procedurii de atribuire si a conditiilor care au stat la baza depunerii ofertelor", a informat CNADNR.

Oficialii CNADNR sustin ca proiectul autostrazii Bucuresti - Brasov ramane o prioritate in Master Planul General de Transport si ca va fi dezvoltat in paralel cu autostrada Sibiu - Pitesti.

Ponta, la revenirea din Golf: Sa aprobam autostrada Comarnic - Brasov si ne retragem in glorie

La inceputul anului 2014, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale a incheiat un memorandum cu consortiul format din Vinci-Strabag-Aktor prin care se prevedea concesiunea de lucrari publice pentru proiectarea, constructia, finantarea, operarea si intretinerea autostrazii Comarnic-Brasov.

Durata contractului de concesiune era de 30 de ani, din care 4 ani constructie si 26 de ani operare si intretinere, iar valoarea estimata pentru lucrarile de proiectare si constructie era de 1,828 miliarde euro (fara TVA). Statul ar fi platit 2,7 miliarde euro pentru constructia, operarea si intretinerea autostrazii Comarnic-Brasov timp de 30 de ani daca ar fi avut banii, insa adaugand costurile de finantare, suma urca la 8,45 miliarde euro.

Termenul anuntat de autoritati pentru semnarea contractului de constructie in concesiune a autostrazii Comarnic - Brasov a fost amanat de mai multe ori. Statul a mai incercat de doua ori sa construiasca autostrada Comarnic-Brasov, ultima tentativa avand loc in 2010, cand castigatorul licitatiei, asocierea Vinci (Franta) - Aktor (Grecia), a renuntat la contract.

Autostrada este impartita in cinci sectiuni: Comarnic Sud - Comarnic Nord (3,4 km), Comarnic Nord - nod rutier Busteni (16,3 km), nodul rutier Busteni pana la nodul rutier Predeal (12,8 km), nodul rutier Predeal pana la nodul rutier Rasnov (15,2 km) si nodul rutier Rasnov pana la Cristian (5,4 km).

Citeste si:
Medicul Vasi Rădulescu, îndemn responsabil către Nicușor Dan: ”Mergeți azi să vă vaccinați și să scăpați de întrebări. Ajutorul dumneavoastră ar conta enorm”
Medicul Vasi Rădulescu, îndemn responsabil către Nicușor Dan: ”Mergeți azi să vă vaccinați și să scăpați de întrebări. Ajutorul dumneavoastră ar conta enorm”
Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook un mesaj către Nicușor Dan, Primarul General al Bucureștiului, îndemnându-l să se vaccineze anti COVID. Nicușor Dan a evitat până acum să...
Fostul lider PNL Crin Antonescu nu crede în refacerea coaliției cu USR: „Niciodată nu am simțit atâta ostilitate între două partide”
Fostul lider PNL Crin Antonescu nu crede în refacerea coaliției cu USR: „Niciodată nu am simțit atâta ostilitate între două partide”
Fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu a declarat miercuri, 27 octombrie, că refacerea coaliţiei între PNL şi USR este "o variantă înfundată", el susţinând că niciodată în cariera sa...
Sursa: MEDIAFAX