Sa traim sa o vedem si pe asta: Parlamentul vrea sa oblige Guvernul sa faca Autostrada Mures-Iasi-Ungheni in 4 ani

Marti, 28 Noiembrie 2017, ora 11:46
10615 citiri
Sa traim sa o vedem si pe asta: Parlamentul vrea sa oblige Guvernul sa faca Autostrada Mures-Iasi-Ungheni in 4 ani

Senatul a adoptat tacit un proiect de lege care impune Guvernului sa construiasca, in doar patru ani, o autostrada de 311 kilometri.

Aceasta, care se va numi "Autostrada Unirii", va trebui sa lege Targu Mures de Iasi si Ungheni. Costul total al autostrazii va fi de 9 miliarde de euro, pentru cele trei tronsoane:

- Autostrada Targu Mures - Ditrau (92 km): 2,12 miliarde euro

- Autostrada Ditrau - Targu Neamt (118 km): 4,24 miliarde euro

- Autostrada Targu Neamt - lasi - Ungheni (101 km): 2,52 miliarde euro.

De mentionat e faptul ca, in 10 ani, nu au fost finalizate nici macar studiile de fezabilitate pentru autostrada, iar costurile sunt, pana acum, de "zeci de milioane de euro", dupa cum se arata in expunerea de motive a proiectului de lege.

Proiectul de lege avea, oricum, un raport de aprobare pentru votul din plenul Senatului, dar nu a mai ajuns sa fie discutat in plen, desi a fost inscris pe ordinea de zi in doua randuri, arata Profit.ro.

Termenul limita pana la care proiectul trebuia dezbatut de senatori si dupa care este considerat adoptat tacit a fost luni, 27 noiembrie.

Autostrada Unirii se finanteaza de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie, din credite externe si din fonduri europene disponibile in cadrul exercitiului financiar multianual 2014-2020.

Conform Master Planului, obiectivul de investitii "Autostrada Est-Vest (Targu-Mures-Iasi-Ungheni) " va fi implementat dupa cum urmeaza:

- Sectiunea Targu-Neamt - lasi - Ungheni ("Autostrada Targu Neamt - Iasi - Ungheni"), care va asigura conexiunea cu Republica Moldova, in perioada 2017-2020;

- Sectiunea Targu Mures - Targu Neamt ("Autostrada Targu Mures - Ditrau", "Autostrada Ditrau - Targu Neamt"), care va asigura conexiunea cu regiunea Transilvania, in perioada 2021-2030.

Legea va trebui dezbatuta si de deputati, dupa care trebuie promulgata de presedintele Klaus Iohannis. Termenul de executie a autostrazii este de patru ani de la data intrarii in vigoare.

Iata de ce finalizarea unei autostrazi, in Romania, in 4 ani, pare un vis frumos si atat:

Romania nu a inaugurat niciun kilometru de autostrada in 2016, dar are 10.000 km de drumuri de pamant

Tomac: Ministerul Transporturilor recunoaste ca nu a construit niciun km de autostrada in 2016 si 2017

La preluarea mandatului, ministrul Transporturilor nu promitea niciun kilometru de autostrada. Cati spune acum ca vor fi gata

Financial Times: De ce nu are Romania drumuri? Din cauza muntilor si a politicienilor

Citeste si:
Doi păpușari și o marionetă
Doi păpușari și o marionetă
Deși domnul Cîțu spune că toate opțiunile sunt pe masă, în realitate, singura opțiune, până în acest moment, pe care cel care a provocat criza prelungită în care România se zbate ar...
Deputatul Ionel Dancă şi-a dat demisia din grupul parlamentar PNL. ”Nu voi vota niciodată un Guvern cu PSD”
Deputatul Ionel Dancă şi-a dat demisia din grupul parlamentar PNL. ”Nu voi vota niciodată un Guvern cu PSD”
Fostul purtător de cuvânt al PNL în Guvernul Orban, Ionel Dancă, și-a dat demisia joi, 28 octombrie, din grupul parlamentar liberal. El este al patrulea liberal care părăseşte grupul PNL,...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
niculaeda
rank 5
Cob
rank 5
Parlamentarii de acum nu au dat in Alzhaimer sa uite de "Cincinalul