Sova reziliaza contractul cu Bechtel pentru Autostrada Transilvania

Joi, 07 Februarie 2013, ora 09:34
4039 citiri
Sova reziliaza contractul cu Bechtel pentru Autostrada Transilvania
Foto: Arhiva

Ministrul delegat pentru proiecte de infrastructura, Dan Sova, a declarat ca are in vedere rezilierea contractului cu Bechtel pentru Autostrada Transilvania.

Proiectul ar costa sume pe care statul roman "nu le are si nu si le poate permite", a declarat Dan Sova, invitat la Realitatea Tv.

"Autostrada de la Bors la Brasov, tinand cont si de continuarea ei cu autostrada Brasov-Bucuresti, este un proiect extrem de important.

Problema sunt costurile acestui proiect. Am cheltuit 1,3 miliarde de euro, pana in acest moment, si avem singurul tronson functional de la Turda la Gilau de 52 km si inca 40% din tronsonul Suplacu de Barcau - Bors, nefunctional, pentru ca nu exista nod rutier.

Ori sa platesti 1,3 miliarde pentru 52 de km de autostrada, in conditiile in care aceasta autostrada trebuie sa aiba 420 km, fireste ca se ajunge la niste cifre astronomice...", a spus social-democratul.

Sistemul de finantare a acestei autostrazi - fonduri de la bugetul de stat - nu poate continua, a subliniat Sova.

"Trebuie s-o spun cu tot regretul, dar intentia mea ferma este de a propune companiei Bechtel incetarea completa a relatiilor contractuale cu plata datoriilor acumulate la zi, care se ridica undeva la 50 de milioane de euro, din anul 2012. Voi propune rezilierea acestui contract si vreau sa va spun ca ma doare ca trebuie sa fac asta.

Dar pentru lucrarile care mai trebuiesc facute pentru Turda-Gilau mai sunt 25 de milioane de platit. Pentru datoriile Suplacu de Barcau-Bors sunt inca 25.

Sunt 50 de milioane de euro pe care statul roman le-a bugetat. Dar, ca sa terminam numai tronsonul Suplacu de Barcau-Bors, ar trebui sa mai platim inca 250 de milioane de euro. Atata costa, in acest moment, terminarea tronsonului Suplacu de Barcau-Bors. S-ar ajunge la niste cifre astronomice.

Inutil sa spun ca pe tronsonul Brasov-Sighisoara nu s-a facut absolut nimic. Acest proiect ar urma sa coste sume pe care statul roman nu le are si nu si le poate permite", a mai declarat Dan Sova.

Incetarea de comun acord a contractului, de bun simt

Acesta a apreciat ca propunerea de incetare de comun acord a contractului ar fi bazata pe "o chestiune de bun simt", aceea ca statul roman nu-si poate permite, din punct de vedere financiar, sustinerea proiectului.

"Propunerea mea de reziliere, propun o incetare de comun acord a acestui contract, bazata pe o chestiune de bun simt, statul roman pur si simplu nu are bani, in acest moment, pentru sustinerea in continuare a acestui proiect. Am avut o intalnire cu doi oficiali ai companiei Bechtel in care i-am informat despre intentia mea de a propune acest lucru.

Mare parte din contract a fost reziliat inca de anul trecut de fostul ministru Anca Boagiu. In acest moment exista relatii contractuale cu Bechtel exclusiv pe Turda-Gilau si Suplacu de Barcau-Bors. De la Campia Turzii spre Brasov este deja reziliat", a incheiat Sova.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#Sova reziliere contract Bechtel, #Sova contract Autostrada Transilvania , #autostrada