Atentie, temerari! E risc mare de avalansa in Bucegi si Fagaras

Sambata, 07 Ianuarie 2017, ora 18:30
1663 citiri
Atentie, temerari! E risc mare de avalansa in Bucegi si Fagaras
Foto: Arhiva Ziare.com

Este risc mare de avalansa (grad 4 din 5) in masivele Fagaras si Bucegi, la peste 1.800 de metri, in timp la altitudini mai mici riscul este insemnat, anunta Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

Stratul de zapada depaseste un metru si jumatate la Balea Lac.

De sambata, de la ora 20:00, pana duminica la aceeasi ora, riscul de producere de avalanse in muntii Fagaras si Bucegi, la altitudini de peste 1.800 de metri, este mare, potrivit ANM.

Urmareste LIVE situatia din Romania inzapezita si inghetata

"In partea superioara, stratul de zapada pulver, usoara si fara coeziune va mai creste, atingand circa 40-50 cm. Datorita intensificarilor de vant in zonele adapostite si pe vai sunt acumulari insemnate de zapada si sunt formate troiene. Stratul nou depus este instabil, fara coeziune la stratul mai vechi, iar temperaturile extrem de scazute vor mentine aceasta stare a zapezii, incetinind transformarea cristalelor. In aceste conditii se pot declansa atat avalanse spontane, cat si la supraincarcari slabe, pe numeroase pante suficient de inclinate", arata ANM.

De asemenea, la altitudini sub 1.800 de metri, riscul producerii de avalanse in Fagaras si Bucegi este "insemnat".

Potrivit ANM, in ultimele 24 de ore, cerul a fost acoperit si a nins in intreaga zona montana, in general slab, insa la Balea Lac stratul de zapada depaseste un metru si jumatate.

"Cantitatile de apa au depasit doar izolat 10 l/mp (la Balea-Lac). Vantul a suflat moderat, cu intensificari pana la tare in zonele inalte (cu rafale de pana la 80 km/h) viscolind si troienind ninsoarea.

Stratul de zapada a crescut cu pana la 7 cm in zona monitorizata, dar, datorita vantului, a si diminuat la unele statii. La ora 14:00, stratul de zapada masura 167 cm la Balea-Lac, 50 cm la Fundata, 45 cm la Predeal, 31 cm la Sinaia si 26 cm la Varfu Omu. In zonele adapostite si pe vai sunt depozite insemnate de zapada si sunt formate troiene", se arata intr-un buletin al ANM.

In urmatoarele ore, pana duminica seara, vremea va fi geroasa, iar cerul va fi mai mult noros si va continua sa ninga, mai insemnat in a doua jumatate a intervalului.

O sa inghetam la minus 25 de grade! Avertizare cod galben de ger pentru 3 zile in toata tara

Cantitatile de apa vor putea depasi 10 litri pe metru patrat si se va depune un strat de zapada proaspata de 15 - 20 de centimetri, conform sursei citate.

De asemenea, meteorologii spun ca vantul va sufla in general moderat, cu intensificari sustinute pe crestele montane, de peste 80 de kilometri pe ora, viscolind si troienind zapada.

ANM: Marti vom avea -28 de grade dimineata, apoi vine alt val de viscol

Local va fi ceata, asociata si cu depunere de chiciura, iar la peste 1.800 de metri, temperaturile minime vor fi cuprinse intre -26 si -22 de grade Celsius. La peste 2.500 de metri, rafalele de vant pot atinge 80-90 km/h.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#risc avalansa Bucegi Fagaras , #avalansa