Comisia Iordache continua sa taie parghiile presedintelui: Poate refuza o singura data, motivat, numirea procurorilor de rang inalt

Luni, 18 Decembrie 2017, ora 17:52
7221 citiri
Comisia Iordache continua sa taie parghiile presedintelui: Poate refuza o singura data, motivat, numirea procurorilor de rang inalt
Foto: Facebook/ Klaus Iohannis

Comisia Iordache continua sa taie parghiile presedintelui, inainte ca Legile Justitiei sa ajunga la votul final in Senat.

Comisia parlamentara speciala pentru modificarea Legilor Justitiei a adoptat, luni, un amendament la legea privind statutul magistratilor care prevede ca presedintele Romaniei poate refuza, motivat, o singura data numirea sefilor Parchetului General, DNA si DIICOT.

Amendamentul a fost propus de senatorul Serban Nicolae la Legea 303/2004, informeaza Mediafax.

Potrivit amendamentului adoptat la propunerea PSD si ALDE, "Presedintele Romaniei poate refuza, motivat, o singura data, numirea in functiile de conducere prevazute la alin 1) (sefii de parchete, n.red.) aducand la cunostinta publicului motivele refuzului".

Pana acum, presedintele tarii nu era limitat la un singur refuz.

Potrivit textului aflat in vigoare in acest moment, "Presedintele Romaniei poate refuza motivat numirea in functiile de conducere prevazute la alin. (1), aducand la cunostinta publicului motivele refuzului".

Comisia Iordache a adoptat luni mai multe amendamente de modificare a Legilor Justitiei.

Unul dintre acestea prevede ca magistratii stagiari nu mai au dreptul sa dispuna masuri privative sau restrictive de libertate.

Un alt amendament adoptat de comisie la legea 304/2004 a statutului magistratilor stabileste ca "solutiile adoptate de un procuror sa poata fi infirmate de procurorul ierarhic superior, daca acesta le apreciaza ca fiind nelegale sau netemeinice".

Comisia Iordache a decis totodata ca hotararile sectiilor pot fi atacate cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare fara parcurgerea procedurii prealabile.

Comisia speciala parlamentara pentru Legile Justitiei discuta azi amendamentele depuse la cele trei legi ale justitiei in Senat, dupa ce acestea au fost adoptate in Camera Deputatilor.

Sedinta a inceput cu Legea 303 - Statutul judecatorilor si procurorilor. Urmeaza ca aceasta lege sa intre la vot final in plenul Senatului, cel mai probabil miercuri.

Ce decizii a mai luat Comisia Iordache in ceea ce-l priveste pe presedintele Romaniei

Amintim ca, la finalul lunii noiembrie, inainte ca Legile Justitiei sa ajunga in plenul Camerei Deputatilor, Comisia Iordache a decis ca seful statului nu mai poate refuza numirile procurorilor in functiile de judecator sau a judecatorilor in functiile de procurori.

Tot luna trecuta, s-a decis ca seful statului nu mai poate refuza numirea procurorilor si judecatorilor simpli. Apoi, aceeasi decizie a fost luata si in legatura cu numirea in magistratura a unor fosti magistrati.

Comisia Iordache a mai stabilit si ca seful statului va fi obligat sa accepte orice numire vine de la CSM pentru sefia Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#presedinte refuz numire sefi, #Klaus Iohannis numire sefi, #Legile Justitiei numirea sefilor , #justitie