Avalansa in Muntii Retezat: Trupurile copiilor au fost recuperate si coborate de pe munte - UPDATE

Duminica, 23 Aprilie 2017, ora 19:20
31571 citiri
Avalansa in Muntii Retezat: Trupurile copiilor au fost recuperate si coborate de pe munte - UPDATE
Foto: captura YouTube /Xtrem Romania (Arhiva)

O avalansa puternica s-a produs sambata, dupa ora 14, in zona Bucura din Muntii Retezat. Doi copii, in varsta de 12 si 13 ani, au murit inghititi de zapada. Au fost ranite mai multe persoane, insa doar cei doi minori au decedat.

Cei doi copii care au murit erau alpinisti profesionisti celebri, cu numeroase recorduri europene si mondiale la activ. Este vorba despre Dor Geta Popescu (13 ani), declarata cea mai buna alpinista a Romaniei anul trecut, si Erik Gulacsi, recordman european.

UPDATE 19:20 - Jandarmii montani si salvamontistii au reusit sa coboare de pe munte, duminica seara, trupurile celor doi copii, dupa o actiune care s-a desfasurat in conditii extrem de dificile, din cauza traseului montan accidentat, acoperit cu un strat considerabil de zapada afanata, dar si din pricina vremii neprielnice. Cele doua corpuri neinsufletite au fost preluate de catre reprezentantii Serviciului de Medicina Legala.

UPDATE 14:08 - Trupurile celor doi copii au fost recuperate de salvamontisti, care urmeaza sa ii coboare in zona localitatii Carlnic, unde un echipaj de la Serviciul de Medicina Legala va prelua trupurile adolescentilor.

"Au ajuns salvatorii in zona unde a avut loc avalansa si au inceput transportul catre vale. Asta inseamna ca vor urca o creasta, vor insira tot felul de corzi si apoi va fi efectiv coborarea in cadrul careia din nou se vor insira corzi pentru siguranta. Va mai dura patru - cinci ore, pentru ca s-a pornit viscolul si ninge", a declarat seful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, pentru News.ro.

UPDATE 14:00 - Zeci de martori sunt dusi la audieri, peste 50 de persoane dintre cele care au fost prezente sambata la tragedie, informeaza Realitatea Tv. Anchetatorii iau in calcul si varianta ca avalansa ar fi fost declansata chiar de alpinisti, avand in vedere si stratul mare de zapada, instabil, care era in zona

UPDATE 13:59- Sunt 18 salvamontisti si cinci jandarmi care au urcat la primele ore ale diminetii pe munte pentru a recupera cele doua trupuri ale copiilor decedati, insa traseul va dura 10 - 12 ore. Pe timp de vara traseul se face in patru ore, dar acum este dificil, mai ales ca a pornit si viscolul, a declarat seful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, pentru News.ro.

UPDATE 11:24 - "Nu cred ca exista cuvinte si nici nu incerc sa le gasesc. Stau doar si ma gandesc la fetita care zambea pe scena. Prima si ultima gala a alpinismului pentru ea. Pe baiat (Erik Gulacsi, n. red.) nu il cunosteam si astfel sunt involuntar tentat sa ma gandesc la Geta. Nu imi vine sa cred, nu vreau sa cred. Azi dimineata am primit aceasta veste si suntem socati", a scris Zsolt Torok, presedintele Comisiei de Alpinism din cadrul Federatiei Romane de Alpinism pe Facebook.

UPDATE 9:00 - Sambata seara s-a deschis un dosar penal in rem - se cerceteaza fapta - in care procurorii de pe langa judecatoria Hateg fac cercetari de ucidere din culpa, a informat, la Digi24, Laura Bratu, purtator de cuvant al Inspectoratului de Politie al judetului Hunedoara.

UPDATE 8:58 - Ovidiu Bodeanu, Seful Salvamontului Hunedoara, a explicat, la Digi24, ca Salvamontul lansase de trei zile avertizari de avalansa in presa locala si central pentru a preintampina astfel de incidente, insa nu s-a tinut cont de aceste avertizari: "50 de membri ai unei scoli de ghizi si acest grup de sapte persoane nu au ascultat de avertizari".

Consecinta tragica: din grupul de sapte, doi copii au murit, iar celelalte cinci persoane au ajuns la spital. "O persoana mai este inca in spital la Hunedoara, ceillati patru sunt in afara oricarui pericol", a precizat Ovidiu Bodeanu.

UPADATE 6:00 - la ora 6:00, salvamontistii au plecat in incercarea de a recupera trupurile celor doi copii decedati. Conditiile meteo sunt mai bune decat sambata, insa drumul dus-intors este de aproximativ opt ore.

UPDATE 21:45 - Cei doi copii despre care autoritatile au anuntat, sambata, ca si-au pierdut viata in avalansa din Retezat erau alpinisti profesionisti celebri, cu numeroase recorduri europene si mondiale la activ.

Este vorba despre Dor Geta Popescu (13 ani), declarata cea mai buna alpinista a Romaniei anul trecut, si Erik Gulacsi (12 ani), recordman european. Anuntul a fost facut de seful Serviciului Salvamont al Judetului Hunedoara, informeaza Adevarul.

In avalansa din Retezat au murit copiii minune ai alpinismului romanesc

UPDATE 21:30 - Operatiunea de coborare de pe munte a celor doi copii morti in avalansa din Retezat a fost suspendata pana duminica.

Seful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodeanu, a declarat, pentru corespondentul Mediafax, ca echipele de salvare isi vor petrece noaptea la cabana Pietrele, de unde vor pleca duminica dimineata, la ora 5, spre locul in care se afla trupurile celor doi copii. "Drumul este lung si greu, este intuneric si am sistat operatiunea pana duminica dimineata, cand membrii echipajului vor actiona in siguranta", a spus Bodeanu.

UPDATE 19:50 - Salvamontistii care au urcat pe munte confirma decesul celor doi copii de 12 si 13 ani. Salvatorii montani spun ca sapte turisti au fost surprinsi de avalansa, si nu cinci, cum se crezuse initial, informeaza News.ro.

"Ne-am lamurit si noi, dupa ce am discutat cu cei din grup. Au fost sapte persoane desprinse din grupul de 50 care au fost surprinse de avalansa. Dintre cei sapte, trei au scapat teferi, fara nicio leziune, doi au rani usoare, cateva zgarieturi, iar doi copii au decedat. Cu totii au experienta montana si erau bine echipati", a spus Ovidiu Bodean, sef Salvamont Hunedoara.

Acesta a adaugat ca cei doi copii care au murit in urma avalansei, un baiat si o fata, au fost lasati pe munte deoarece grupul de 50 de persoane nu a avut cum sa ii coboare.

Echipele de salvare au pornit pe munte in sprijinul turistilor si pentru recuperarea celor doua trupuri, operatiunea fiind una de durata din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile.

Din primele informatii reiese ca cei doi copii decedati sunt din Bucuresti. Turistii care au coborat de pe munte sunt momentan in stare de soc, urmand sa dea mai multe detalii ulterior la Politie, unde vor fi audiati.

Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, a declarat ca au fost mobilizate forte din partea Salvamont, ISU si a Jandarmeriei Montane pentru recuperarea grupului de turisti.

UPDATE 16:40 - Claudiu Iacob, purtator de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Hunedoara, a declarat pentru News.ro ca apelul la 112 a fost facut de turistii surprinsi de avalansa.

"Este vorba despre doi copii, unul de 12 si altul de 14 ani, care au fost izbiti de pietre in timpul avalansei, ei fiind insotiti de trei adulti care au sunat la 112 si au spus ca cei doi copii sunt morti. Turistii se indreptau spre Varful Peleaga, din Retezat", a declarat Iacob.

UPDATE 16:08 - Prefectul de Hunedoara, Fabius Kiszely, a declarat la Realitatea TV ca traseul urmat de turisti era greu de accesat chiar si vara, iar acum era inchis.

Mai mult, Ovidiu Bodean, sef Salvamont Hunedoara, a declarat la Digi24 ca grupul de 50 de persoane mergea in sir indian pe creasta.

"Este ilar sa mergi in sir indian pe o creasta. Fara indoiala si-au declansat singuri avalansa. Cel responsabil va plati cumva, mai ales ca si ieri, si alaltaieri am dat anunturi de pericol iminent. Nu s-a tinut cont de indicatiile noastre.

Accesul e foarte greu, stratul de zapada atinge 80 cm pana la 1 m, zapada nu e stabila absolut deloc, fiind proaspata, pleaca la vale", a mai spus Bodean.

Salvamontistii din judetul Hunedoara au atras atentia inca de vineri asupra pericolului "iminent" de producere a unor avalanse.

"In Retezat si Parang, pe creste si la altitudini de peste 1.800 de metri, stratul de zapada ajunge la un metru. Pericolul de avalansa este iminent in toate zonele de creasta si pe pantele cu o inclinare mai mare de 25 de grade. Le recomandam turistilor sa ramana in apropierea cabanelor si sa evite traseele de creasta sau schiul de tura", declara vineri, pentru Agerpres seful Serviciului Public Judetean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#copii morti Retezat avalansa , #avalansa