Risc extrem de ridicat de avalansa in Muntii Fagaras

Joi, 14 Aprilie 2011, ora 19:53
873 citiri
Risc extrem de ridicat de avalansa in Muntii Fagaras

Salvamontistii sibieni avertizeaza ca riscul de avalansa in Muntii Fagaras este foarte mare, dupa ce in noaptea de miercuri spre joi s-a asternut un nou strat de 50 de centimetri de zapada peste cel existent.

"Situatia este foarte serioasa. Riscul declansarii de avalanse in Muntii Fagaras este foarte mare, respectiv gradul 5, pe o scala de la 1 la 5, nivel de risc care se va mentine si in zilele urmatoare. A nins foarte mult, vremea este rea, iar stratul de zapada cazut noaptea trecuta este instabil. Le recomandam turistilor sa evite in urmatoarele zile urcatul la cote inalte", a declarat Adrian David, seful Serviciului Salvamont Sibiu, conform CityNews.

Miercuri, 14 aprilie, in Muntii Fagaras a fost inregistrat risc 4 de avalansa, iar in urma masuratorilor facute de Institutul Nivologic, stratul de zapada a ajuns acum, in zona Balea, la peste 2 metri.

"In Muntii Fagaras stratul de zapada este extrem de instabil reprezentand aproxinativ 80 de cm de zapada proaspata cazuti in ultimele 60 de ore, cu rezistenta foarte scazuta, sub care se afla un strat instabil de 20 de centimetri de mazariche. In profunzime se mentin straturi cu rezistenta scazuta, formate din cristale si tip cupa si fete plane, care prezinta coeziune slaba.

Instabiliattea stratului de zapada este generalizata. Chiar si pe pantele putin abrupte se pot produce spontan numeroase avalanse mari, adesea chiar foarte mari. Declansarea avalanselor este posibila chiar si printr-o slaba supraincarcare", se arata in avertizarea emisa de Administratia Nationala de Meteorologie.

Zonele montane sunt monitorizate in permanenta de salvatorii montani si jandarmi care le recomanda celor aflati la munte sa nu urce in astfel de conditii la peste 1.800 de metri.

Astfel, salvamontistii recomanda ca turistii sa nu efectueze ascensiuni pe traseele turistice superioare cabanelor din zona de nord a muntilor Fagaras si, de asemenea, sa evite practicarea sporturilor de iarna in aceasta zona.

In zona turistica Balea Lac, accesul la cabane se poate face doar cu telecabina de la Balea Cascada. In caldarea Balea deplasarile trebuie efectuate respectand toate conditiile impuse de perioada in care riscul de avalansa ramane ridicat. In plus, cei care se aventureaza in zona montana trebuie sa fie echipati specific perioadei de iarna si cu echipament de salvare din avalansa (sonda de avalanse, lopata, dispozitiv electronic de cautare in avalansa).

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#risc avalansa muntii Fagaras, #recomandari salvamontisti Sibiu, #turisti muntii Fagaras , #avalansa