Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Risc insemnat de avalansa la munte, sute de salvamontisti sunt gata sa intervina. Numarul interventiilor, ingrijorator

Sambata, 10 Februarie 2018, ora 14:06
1793 citiri
Risc insemnat de avalansa la munte, sute de salvamontisti sunt gata sa intervina. Numarul interventiilor, ingrijorator
Foto: Facebook Salvamont Busteni

Patru sute de salvamontisti sunt pregatiti sa intervina in acest weekend in zonele montane din tara, acestia sfatuind turistii sa schieze responsabil, cu echipament corespunzator si sa aiba o conduita preventiva.

In multe dintre masive riscul producerii de avalanse este insemnat, asa ca turistii sunt rugati sa se informeze cu privire la zonele pe care vor sa le abordeze si sa fie echipati corespunzator.

Salvamontistii anunta ca in ultima saptamana au avut peste trei sute de interventii, cifra considerata "ingrijorator de mare".

"Avem peste 300 interventii numai in ultima saptamana, numar ingrijorator de mare, ce ne determina sa va sfatuim sa schiati responsabil, cu echipament corespunzator, adaptat stilului si nivelului dumneavoastra, cu o conduita preventiva fata de cei din jur. Noul strat de zapada ii poate indemna pe iubitorii schiului offpiste la noi provocari, dar acestia trebuie sa isi aleaga cu grija pantele si liniile de coborare, sa faca un test al zapezii si sa aiba asupra lor kitul de avalansa", au transmis salvamontistii.

Potrivit acestora, in weekend, ca in toate perioadele de varf ale sezonului turistic de iarna, un numar de circa 400 de salvamontisti se vor afla la datorie in zonele montane cu afluenta turistica mare, in zonele de practicare a sporturilor de iarna, in punctele medicale si de interventie din circa 90 de posturi si baze salvamont, astfel incat sa se reuseasca interventia cu operativitate in situatia producerii de accidente.

Echipele Salvamont sunt singurele structuri care detin competenta legala, personal pregatit profesional si atestat pentru a interveni in solutionarea accidentelor montane in care sunt implicate persoane cu afectiuni medicale.

Totodata, salvamontistii anunta ca in multe dintre masive riscul producerii de avalanse este insemnat.

Astfel, Serviciul Public Judetean Salvamont Salvaspeo Mures anunta ca in Muntii Calimani si Gurghiu, in zonele cu panta intre 25 - 38 grade, la altitudini de peste 1.500 de metri, in urma caderilor de zapada din ultimile zile riscul de avalansa este de gradul III si IV (pe o scara de la 1 la 5), nivel de risc care se va mentine in zilele urmatoare.

"Persoanele care vor parcurge in urmatoarele zile trasee montane din Muntii Calimani si Gurghiu, la peste 1.500 m, trebuie sa fie echipate specific perioadei de iarna, dar si cu echipament individual de salvare din avalansa (sonda de avalansa, lopata de avalansa, dispozitiv electronic de cautare din avalansa DVA) ", anunta salvamontistii.

La randul lor, salvamontistii din Suceava avertizeaza asupra pericolului producerii de avalanse in Muntii Giumalau, Suhard si Calimani.

"Stratul de zapada proaspata variaza intre 40 si 60 de centimetri, iar riscul de avalansa va ramane ridicat si pe perioada weekend-ului. Pe cea mai mare parte a traseelor, marcajele sunt acoperite de zapada iar vizibilitatea este (foarte) redusa. Pe soseaua Transrarau se circula doar din Pojorata pana la cabana Rarau in conditii dificile si exista posibilitatea inchiderii drumului din cauza viscolului", anunta salvamontistii din Suceava.

De asemenea, este risc de gradul trei, din cinci posibile, in Muntii Fagaras si Bucegi, la peste 1.800 de metri altitudine, dar si in masivele Parang si Retezat.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#risc avalansa munte , #avalansa