Washingtonul intareste sanctiunile la adresa Belarusului, dupa deturnarea avionului Ryanair la Minsk

Sambata, 29 Mai 2021, ora 07:39
2733 citiri
Washingtonul intareste sanctiunile la adresa Belarusului, dupa deturnarea avionului Ryanair la Minsk
Reprezentantii Casei Albe catalogheaza actiunea drept un afront direct la adresa standardelor internationale FOTO Pixsbay

Statele Unite au confirmat vineri o serie de sanctiuni impotriva Belarusului, dupa deturnarea la Minsk, duminica, a unui avion Ryanair cu destinatia Vilnius si arestarea unui jurnalist de opozitie aflat la bordul acestuia, informeaza AFP.

In plus fata de masurile deja anuntate in ultimele saptamani, Washingtonul are in vedere elaborarea impreuna cu Uniunea Europeana a unei "liste de sanctiuni tintite impotriva membrilor cheie ai regimului Lukasenko".

"Deturnarea fortata de catre Belarus, sub pretexte false, a unui zbor comercial Ryanair care a circulat intre doua state membre ale Uniunii Europene" si arestarea jurnalistului Roman Protasevici constituie un afront direct la adresa standardelor internationale", a declarat purtatoarea de cuvant a Casei Albe, Jen Psaki.

Sanctiunile economice impotriva a noua intreprinderi de stat din Belarus, reintroduse in aprilie in urma reprimarii protestelor pro-democratie, vor intra in vigoare pe 3 iunie.

In urma alegerilor contestate din 2006, Washingtonul a interzis orice tranzactie cu aceste companii. Trezoreria SUA a suspendat apoi aceste sanctiuni in 2015, salutand unele progrese, dar executivul american a avertizat la sfarsitul lunii martie ca aceasta suspendare ar putea sa nu fie reinnoita.

Totodata, Washington le-a recomandat cetatenilor sai sa nu calatoreasca in Belarus.

La randul sau, UE studiaza posibilitatea unor sanctiuni care ar putea viza exporturile de potasiu si tranzitul gazului din Rusia, doua surse importante de venit pentru Belarus, conform unei declaratii facute joi de seful diplomatiei europene, Josep Borrell.

De asemenea, Bruxelles-ul a cerut companiilor aeriene sa ocoleasca Belarusul.

Regimul de la Minsk sustine ca avionul Ryanair care efectua cursa comerciala Atena-Vilnius a fost deturnat din cauza unei amenintari cu bomba si ca arestarea lui Roman Protasevici si a prietenei sale, Sofia Sapega, a fost intamplatoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Casa Albă despre atacul Iranului asupra Israelului: "Un eşec spectaculos şi stânjenitor"
Casa Albă despre atacul Iranului asupra Israelului: "Un eşec spectaculos şi stânjenitor"
Atacul Iranului, cu drone şi rachete, asupra Israelului a fost "un eşec spectaculos şi stânjenitor", a declarat luni, 15 aprilie, John Kirby, purtătorul de cuvânt pentru securitate...
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
#avion deturnat, #avion mink, #Roman Protasevici, #Casa Alba, #Lukasenko , #avion deturnat