Avion deturnat in Egipt: Teroristul avea centura cu explozibil falsa, facuta din carcase de iPhone

Marti, 29 Martie 2016, ora 17:27
4966 citiri
Avion deturnat in Egipt: Teroristul avea centura cu explozibil falsa, facuta din carcase de iPhone
Foto: Twitter/Michael Horowitz

Barbatul care a deturnat marti dimineata avionul EgyptAir era "inarmat" cu o "centura cu explozibil" falsa, facuta din carcase de iPhone, legate intre ele cu o bucata de panza, au declarat autoritatile egiptene si cipriote.

Aeronava decolase din Alexandria si ar fi trebuit sa ajunga in Cairo, insa asa-zisul terorist, egipteanul Seif Eldin Mustafa, a cerut ca avionul sa aterizeze in Cipru, pe aeroportul din Larnaca, scrie The Independent.

Pe retele sociale au aparut mai multe fotografii cu atacatorul, un barbat slab, cu ochelari, in varsta de 40-50 de ani, care avea in jurul taliei o centura despre care a avertizat ca contine explozibil.

Mustafa i-a luat ostatici pe cei 55 de pasageri si cei sapte membri ai echipajului, insa i-a eliberat pe rand, in timpul celor sapte ore de negocieri, inainte sa se predea autoritatilor.

Dupa arestarea suspectului, Ministerul Aviatiei Civile din Egipt a anunta ca "bomba" era una falsa si nu continea nici urma de explozibil. La randul sau, Ministrul cipriot de Externe a aratat ca barbatul este instabil psihic.

Nimeni nu a fost ranit, ba chiar o poza care circula pe Internet il arata pe unul dintre ostatici facandu-si un selfie cu teroristul infasurat in ceea ce s-a dovedit a fi o centura din carcase de iPhone.

Incident cu gafe si glume de la autoritati

Nici autoritatile nu au parut ca iau foarte in serios incidentul. Prima oara au gafat indicand ca cel care a deturnat avionul ar fi Ibrahim Samaha, profesor la Universitatea de Medicina Veterinara din Alexandria, si ca gestul sau este unul personal. Mai mult, ministrul egiptean de Externe l-a numit pe acesta "un idiot": "Nu este terorist, este un idiot".

Avion deturnat in Egipt - Filmul unui atentat ciudat: Selfie cu teroristul, gafe si glume de la autoritati

Nici presedintele cipriot nu s-a lasat mai prejos si a facut glume pe seama incidentului intr-o conferinta de presa comuna cu seful Parlamentului European Martin Shulz: "Mereu e o femeie la mijloc", le-a spus el razand jurnalistilor.

Astfel, profesorul Ibrahim Samaha, care de fapt era doar pasager in avionul deturnat, s-a vazut nevoit sa nege public ca e "idiotul" care a provocat incindentul de dragul nevestei.

Ceva mai tarziu a fost identificat si adevaratul responsabil - Seif Eldin Mustafa, un fost soldat egiptean care a luptat impotriva regimului lui Abdul Fattah al-Sisi. Si pentru ca initial el a cerut eliberarea unor prizonieri din Egipt, banalul incident de care a ras toata lumea s-a transformat in atac terrorist, pentru ca revendicarile au devenit politice. Teroristul s-a razgandit insa destul de repede, a mai baiguit doua revendicari neclare si apoi s-a predat, nu inainte sa-si faca un selfie cu unul dintre ostatici.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#avion deturnat Egipt carcase iPhone, #carcase iPhone centura explozibil , #avion