Avion disparut cu 239 de persoane la bord: Solutii pentru ca asa ceva sa nu se mai repete

Duminica, 23 Martie 2014, ora 23:11
2514 citiri
Avion disparut cu 239 de persoane la bord: Solutii pentru ca asa ceva sa nu se mai repete
Foto: news.com.au

Cautarile aparatului de zbor Boeing 777 intra in cea de-a treia saptamana, insa pana acum nu a fost gasit nici macar un indiciu privitor la soarta celor aflati la bord. Din cauza acestui incident, aeronavele viitorului vor fi radical diferite fata de cele din prezent, sustin expertii in domeniu.

Specialistii sunt de parere ca disparitia misterioasa a zborului MH370, apartinand companiei Malaysia Airlines, ii va determina pe constructorii de avioane sa schimbe modul in care aceste aparate sunt monitorizate, scrie news.com.au. In plus, e nevoie si de o regandire a felului in care se asigura securitatea pasagerilor.

Masuri ce trebuie luate de urgenta

O prima masura in acest sens este imbunatatirea modului in care un avion este urmarit in situatiile de urgenta, atunci cand radarul obisnuit nu se dovedeste un instrument eficient in monitorizarea lui. Echipele de cautare folosesc acum mijloace empirice deoarece nu au la dispozitie alte metode tehnice.

Chiar daca locul prabusirii este localizat, investigatorii vor fi nevoiti sa gaseasca imediat cutia neagra deoarece ea nu va emite tot timpul semnale ce permit localizarea acesteia de catre specialisti.

"Fara niciun dubiu, ceea ce s-a intamplat reprezinta unul dintre cele mai mari mistere ale aviatiei moderne, ceea ce va avea un impact asupra aviatiei globale si industriei aeronautice", spune expertul american Jonathan Galaviz, de la firma specializata Global Market Advisors.

El se asteapta la o reevaluare a tehnologiei folosite pentru inregistrarea activitatii de pe un avion. Din acest motiv sunt posibile chiar schimbari ale modului in care ea este conceputa si ale perioadei in care poate ramane functionala. Specialistul mai adauga faptul ca exista propuneri ca satelitii sa urmareasca in timp real aeronavele, astfel incat operatiunea de localizare sa fie usurata.

Schimbari necesare si provocari pentru viitor

Perioada de 30 de zile in care echipamentul de inregistrare de pe un avion trebuie gasit este insuficienta. Zborul MH370, cautat deja de trei saptamani, pare de negasit, problema care ridica multe semne de intrebare. Companiile aeriene nu au adoptat tehnologia de ultima ora din cauza costurilor ridicate si din nevoia de a-si eficientiza activitatea, in conditiile unei concurente tot mai mari.

Un alt specialist in domeniu, Andrew Herdman, sustine ca aceste costuri pot fi reduse la minim. Astfel, semnalele emise de la bordul unui avion pot fi trimise catre o statie de la sol numai in cazul in care se constata anomalii in functionarea echipamentelor respectivului aparat de zbor.

In cazul in care pilotul deviaza de la ruta obisnuita sau incearca sa opreasca comunicatiile de la bord, semnalele vor fi trimise imediat catre controlorii de zbor.

Herdman adauga, insa, ca transmiterea informatiilor de la cutia neagra, in timp real, ar fi o provocare logistica uriasa. Un lucru e cert: modificarile necesare vor fi facute treptat si incet, iar totul depinde de conditiile impuse de organismele de reglementare in domeniu.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#avion disparut radar, #avion disparut Malaezia, #avion disparut marea chinei sud , #avion