Avion prabusit cu presedintele polonez la bord: Se redeschide ancheta

Joi, 04 Februarie 2016, ora 19:00
6588 citiri
Avion prabusit cu presedintele polonez la bord: Se redeschide ancheta
Foto: Arhiva Hepta.ro

Guvernul polonez a redeschis joi ancheta cu privire la circumstantele accidentului aviatic petrecut la Smolensk in anul 2010, soldat cu 96 de morti, majoritatea demnitari polonezi, inclusiv fostul presedinte Lech Kaczynski, fratele geaman al liderului actualului partid de guvernamant de la Varsovia (Lege si Justitie - PiS), Jaroslaw Kaczynski.

Decizia crearii unei noi comisii de ancheta a fost anuntata joi, intr-o ceremonie, de ministrul Apararii polonez Antoni Macierewicz, transmite Reuters.

Acesta a evocat ca posibila cauza a prabusirii avionului o explozie, spunand ca aparatul s-a "dezintegrat" la cativa metri deasupra solului, inainte de a se prabusi.

Urme de explozibil, pe epava avionului prezidential polonez prabusit la Smolensk

Comisia poloneza de ancheta care a investigat accidentul in perioada cand premier era Donald Tusk a exclus teza atentatului, dar a acuzat si doi controlori de trafic aerian rusi ca au comis erori.

Totusi, teoria atentatului este alimentata si de lipsa de cooperare a autoritatilor ruse, care inca refuza sa predea Poloniei resturile aeronavei, invocand ca motiv continuarea investigatiei.

Desi PiS nu a acuzat niciodata Rusia de orchestrare a prabusirii avionului, formatiunea condusa de Jaroslaw Kaczynski a afirmat ca Rusia a avut de castigat de pe urma acestei tragedii in care au mai murit, printre altii, guvernatorul Bancii Centrale a Poloniei, inalti responsabili militari polonezi si mai multi parlamentari de la Varsovia.

Avion prabusit cu presedintele polonez la bord: Detalii halucinante din cutia neagra, dupa 5 ani

Ministerul de Externe rus a reactionat joi la decizia Varsoviei, afirmand ca o noua ancheta a autoritatilor poloneze reprezinta un drept suveran al Poloniei. Diplomatia rusa a precizat insa ca doar Polonia poate raspunde intrebarilor pe care inca le are in legatura cu accidentul de la Smolensk si a reafirmat ca din punctul de vedere al Rusiei toate aspectele au fost deja clarificate.

Concluzia anchetei efectuate de Rusia a fost ca avionul s-a prabusit din cauza unei erori de pilotaj, probabil si ca urmare a presiunilor exercitate de unii membrii ai delegatiei asupra pilotilor sa aterizeze la Smolensk in pofida vizibilitatii reduse provocate de ceata densa.

Delegatia poloneza se deplasa la Smolensk pentru a asista la comemorarea a 70 de ani de la masacrul de la Katyn.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#avion presedinte polonez ancheta, #avion prabusit Smolensk acheta , #avion