Cat de periculoase sunt zborurile in Europa: Topul celor mai sigure companii aeriene

Autor: Ana Ilie
Joi, 26 Martie 2015, ora 09:12
36543 citiri
Cat de periculoase sunt zborurile in Europa: Topul celor mai sigure companii aeriene
Foto: events.com.au

Europa ramane cel mai sigur continent pentru zborurile de pasageri, cu toate ca mai multe accidente fatale, petrecute in ultimii ani, au socat opinia publica.

O statistica publicata de CNN releva cat de sigura este calatoria cu avionul in Europa si care sunt cele mai bune companii aeriene.

Statistica vine dupa ce un aparat Airbus A320, al companiei low-cost germane Germanwings, care apartine Lufthansa, s-a prabusit in Alpii Francezi, cu 150 de persoane la bord, marti. Nu au existat supravietuitori ai acestui accident, cel mai grav din Europa din 2008 incoace.

Atunci, un avion Spanair s-a prabusit la decolarea de la un aeroport din Madrid.

De asemenea, accidentul Germanwings este cel mai important in care a fost implicata o companie aeriana europeana, din 2009 incoace, cand un Airbus A330 al Air France s-a prabusit in Atlantic.

Tragedia din Franta vine, de asemenea, dupa un an in care au avut loc socant de multe tragedii aviatice in intreaga lume.

In 2014, in intreaga lume, s-au inregistrat 641 de morti in accidente aeriene, de trei ori mai multe decat in 2013, potrivit datelor Asociatiei Internationale a Transporturilor Aeriene.

In acest bilant nu sunt inclusi si cei 298 de oameni aflati in avionul Malaysian Airlines doborat deasupra Ucrainei, deoarece acesta nu este considerat un accident, ci un act deliberat.

Oricat de socante ar fi aceste cifre, ele releva ca Europa ramane unul dintre cele mai sigure locuri unde se poate calatori cu avionul.

Potrivit unei recente analize a Agentiei Europene de Siguranta Aviatica, cele 28 de tari care compun Uniunea Europeana au cea mai scazuta rata de accidente aviatice, anume de 1,8 accidente la un milion de zboruri comerciale.

Si numarul de accidente grave in Europa per total este relativ scazut. Anul trecut, in Europa, numai 0,15 avioane au fost deteriorate complet la fiecare un milion de zboruri, arata cifrele Agentiei.

Cifra este mai incurajatoare decat in Asia-Pacific (0,44) si comparabila cu cea din America de Nord (0,11). Cu alte cuvinte, in Europa se pierde un avion la fiecare sapte milioane de zboruri.

Jet Airliner Crash Data Evaluation Centre (JACDEC), cu baza in Germania, catalogheaza companiile aeriene dupa numarul de accidente. In statisticile sale sunt luate in considerare cele mai mari 60 de companii aeriene ale lumii, dintre care cele europene ocupa un sfert din locuri.

JACDEC calculeaza numarul de incidente si de avioane pierdute in proportie cu traficul companiei aeriene vizate, in ultimii 30 de ani. In aceasta statistica, transportatorul olandez KLM, parte a grupului Air France KLM, este cea mai bine plasata companie aeriana a Europei, pe locul cinci in clasamentul general si singura companie europeana in top 10 global.

Urmatoarea cea mai bine plasata companie aeriana europeana este proprietarul Germanwings, Lufthansa, pe locul 12, urmata de alte patru companii europene in top 20: TAP Portugal, British Airways, Virgin Atlantic si Air Berlin.

Scandinavian Airlines (SAS) este compania europeana cea mai prost plasata in acest clasament, pe locul 48.

Iata cele mai sigure zece companii aeriene europene, potrivit JACDEC:

1. KLM

2. Lufthansa

3. TAP Portugal

4. British Airways

5. Virgin Atlantic

6. Air Berlin

7. EasyJet

8. Thomson Airways

9. Swiss

10. Ryanair

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#siguranta zbor Europa, #avioane sigure Europa, #companie aeriana sigura Europa , #avion