Cele mai sigure avioane de pasageri din lume

Vineri, 15 Iulie 2011, ora 23:04
54250 citiri
Cele mai sigure avioane de pasageri din lume

Doar douasprezece avioane de pasageri din intreaga lume se pot lauda cu zero accidente care sa fi cauzat moartea vreunuia dintre cei aflati la bord.

Patru avioane din top sunt europene, cinci rusesti sau ex-sovietice, doar doua sunt de productie americana si unul singur de provenienta canadiana.

Exista mai multe statistici si controverse cu privire la cele mai sigure avioane de pasageri din lume. Daca luam in calcul un singur criteriu, acela potrivit caruia avionul sa nu fi fost implicat in niciun accident care sa fi provocat moartea vreunuia dintre pasageri sau membri ai echipajului, atunci doar douasprezece tipuri de aeronave pot intra in top.

Surprinzator, nu cele americane domina acest top, ci cele europene si rusesti (sau ex-sovietice). Avand in vedere ca toate aceste avioane se pot mandri cu zero pasageri decedati in accidente aviatice, ierarhia am ordonat-o dupa criteriul numarului de aparate de zbor fabricate. Au fost luate in calcul doar avioanele cu capacitate de minimum 50 de persoane si care sa fi operat, cel putin un an, curse regulate de pasageri.

Un astfel de clasament (sau statistica), bazat pe un unic criteriu, zero victime, arata in felul urmator.

1. Boeing B777 - avion lung curier, de mare capacitate (intre 301 si 550 pasageri), aflat in exploatare din anul 1994 si produs pana acum in nu mai putin de 923 de exemplare. Multi specialisti in aviatie sustin ca acesta ar merita titlul de cel mai sigur avion de pasageri fabricat vreodata.

2. Bombardier CRJ700/900/1000 - in ciuda numelui razboinic, e un avion de capacitate medie, scurt curier, produs in Canada incepand cu anul 2001. Poate transporta intre 66 si 104 pasageri. Pana acum, au fost livrate 584 de astfel de aparate.

3. Airbus A340 - avion, de asemenea, de mare capacitate, utilizat din 1993 si fabricat, deocamdata, in 375 de exemplare.

4. Boeing B717 - avion mediu curier, produs intre 1999 si 2006, in 156 de exemplare, capabil sa transporte intre 100 si 117 pasageri.

5. Ilyusin IL86 - avion mediu curier de mare capacitate, produs in fosta URSS (inclusiv in cooperare cu Polonia) intre 1977 si 1992. Au fost livrate in total 106 aparate IL86. Majoritatea se afla si acum in serviciu. Interesant de precizat, acest avion a stabilit, la vremea lui, nu mai putin de 18 recorduri mondiale. Si mai interesant, 12 dintre acestea inca nu au fost depasite.

6. Airbus A318 - mezinul gamei Airbus e un avion mediu curier, putand transporta intre 107 si 132 de pasageri. Produs din 2003 pana in prezent in 74 de exemplare. Patru dintre ele se afla in flota Tarom si opereaza zilnic curse regulate internationale.

7. Tupolev TU204/214 - avion de capacitate medie, in operare din 1994. Fabricat, deocamdata, in 70 de exemplare. Alte 100 de aparate TU 204 au fost comandate de companii aeriene rusesti, sud-americane si asiatice.

8. Airbus A380 - cel mai mare avion de pasageri in lume, putand transporta intre 550 si 843 de pasageri. In serviciu din anul 2007, in numar de 69 de exemplare.

9. SAAB 2000 - avion suedez, singurul cu elice din topul sigurantei absolute, nu se mai produce din anul 1999. Este si cel mai rapid avion de pasageri, cu elice, din lume. In total, au fost produse 64 de avioane. Actualmente, cel mai mare operator de SAAB 2000 e compania romano-moldoveana Carpatair din Timisoara, cu 12 astfel de avioane in flota.

10. Ilyusin IL96 - avion lung curier de mare capacitate, putand transporta pana la 486 de pasageri. In serviciu din anul 1993, produs, deocamdata, in 28 de exemplare, cele mai multe operate de compania rusa Aeroflot. Alte 10 aparate au fost comandate si se afla in stadiu de executie. Un astfel de avion este folosit in mod curent de presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, si de prim-ministrul Vladimir Putin, pentru deplasari externe.

11. Suhoi SU100 Superjet - avion regional de capacitate medie, putand transporta intre 68 si 103 pasageri. Fabricat de renumitul producator de avioane militare din Rusia. Fabricat incepand cu 2007. Deocamdata, zece astfel de avioane sunt operationale, insa nu mai putin de 219 aparate SU 100 au fost deja comandate. Sase dintre ele, culmea, chiar de catre o companie americana.

12. Tupolev TU334 - avion mediu curier, de capacitate medie, produs in Rusia in numai doua exemplare, in anul 1999. Proiectul TU334 a fost abandonat, insa cele doua avioane fabricate zboara de 12 ani, operate de o companie aviatica ruseasca, fara sa fi inregistrat nici cel mai mic incident.

Desigur, sunt multe observatii de facut pe marginea acestui top al sigurantei. Se poate spune ca Boeing B777 e mult mai sigur decat celelalte avioane din top, gratie numarului mai mare de aparate aflate in exploatare. Insa, zero ramane zero, indiferent cu cat e inmultit.

Pe de alta parte, e cu atat mai impresionanta siguranta avioanelor ex-sovietice si rusesti, tinand cont de conditiile mult mai dure de operare din fosta URSS si din Rusia, precum si de mentenanta, uneori aproximativa, de care au parte avioanele acolo. Una peste alta, puteti calatori linistiti cu oricare din aceste avioane. Nimeni n-a murit inca la bordul vreunuia dintre ele, ca urmare a vreunui accident aviatic.

Citeste si:
Trenul metropolitan dorit de Nicușor Dan, ironizat de liderul PNL București: ”Proiect faraonic și scump, cu trenuri urbane care iau călători de nicăieri și îi lasă niciunde”
Trenul metropolitan dorit de Nicușor Dan, ironizat de liderul PNL București: ”Proiect faraonic și scump, cu trenuri urbane care iau călători de nicăieri și îi lasă niciunde”
Ciprian Ciucu, edil al Sectorului 6 și lider al PNL București, a ironizat joi, 11 august, proiectul trenului metropolitan susținut de Primarul Capitalei, Nicușor Dan. Într-o postare pe...
Ce șanse sunt să avem alegeri anticipate, așa cum amenință Ciolacu. Motivele eșecului la ultima tentativă din 2020
Ce șanse sunt să avem alegeri anticipate, așa cum amenință Ciolacu. Motivele eșecului la ultima tentativă din 2020
Președintele PSD Marcel Ciolacu i-a amenințat pe liberali că în cazul în care rotativa de premier nu va avea loc, atunci se va ajunge la alegeri anticipate. Cu toate astea, un astfel de demers...