Avion prabusit in Oceanul Indian: Cat de greu e sa gasesti ceva la 4.500 de metri adancime

Sambata, 12 Aprilie 2014, ora 11:22
5687 citiri
Avion prabusit in Oceanul Indian: Cat de greu e sa gasesti ceva la 4.500 de metri adancime
Foto: ibtimes.co.uk

Vineri s-au implinit 35 de zile de cand avionul prabusit in Oceanul Indian, cu 239 de pasageri la bord, este cautat. Cat de greu poate fi sa gasesti un aparat de zbor de asemenea dimensiuni pe fundul oceanului?

Avion prabusit in Oceanul Indian Australia, increzatoare ca semnalele captate provin de la cutia neagra

Urca pe varful unui munte si incearca sa vezi o valiza aflata la poalele versantului. Acum incearca sa faci asta in bezna totala. E o situatie asemenatoare cu operatiunea de cautare a avionului malaezian, explica CNN.

Se crede ca aparatul de tip Boeing 777, plecat din Kuala Lumpur, Malaezia, aflat in drum spre Beijing, China, s-a prabusit in Oceanul Indian. Joi, cautarile s-au concentrat pe o zona de 58.000 de kilometri, de 45 de ori cat Los Angelesul, unde s-a incercat depistarea semnalului de la cutiile negre. Adevarata provocare a acestei misiuni de cautare o constituie insa adancimea apei.

Saptamana trecuta, sambata, si din nou, marti, au fost detectate semnale ce ar putea veni de la cutiile negre ale aparatului. Joi, un nou semnal a fost detectat. Toate vin de pe fundul oceanului, la 4,5 kilometri adancime.

Avion disparut cu 239 de persoane la bord: Un nou semnal depistat in sudul Oceanului Indian

Pentru a vizualiza o astfel de adancime, imagineaza-ti ca e mai mare decat Statuia Libertatii, mai mare decat Turnul Eiffel si mai mare decat Burj Kalifa, cea mai inalta cladire din lume, explica CNN. De fapt, ar fi nevoie de cinci turnuri Burj Kalifa, puse cap la cap, si tot nu ai acoperi distanta dintre suprafata apei si fundul oceanului.

Conditiile din adanc: Vizibilitate zero, presiune zdrobitoare

La o astfel de adancime, nici nu poate fi vorba despre vizibilitate, explica biologul marin Paula Carlson. De altfel, orice fel de forme de viata ar exista aici nici nu ar avea nevoie de ochi. Temperatura este extrem de scazuta, iar presiunea de-a dreptul zdrobitoare.

Tocmai din acest motiv, foarte putine sunt tarile care au tehnologia care sa le permita sa coboare la o astfel de adancime. Exista doar vreo 6 submarine care sunt capabile sa ajunga pe fundul Oceanului Indian, a explicat si oceanograful Sylvia Earle pentru National Geographic.

Cat despre oameni, foarte putini au ajuns la astfel de adancimi. Unul dintre ei este regizorul James Cameron, tatal "Avatarului", care a coborat in cel mai jos loc de pe Terra, in Oceanul Indian.

Sa gasesti un avion la astfel de adancimi este extrem de dificil. Sa-l scoti la suprafata va fi si mai greu. Dupa ce Titanicul a lovit un aisberg, a fost nevoie de 70 de ani pentru ca ramasitele navei sa fie gasite.

Chiar si in astfel de conditii, echipele de cautare nu se dau batute, promitand ca vor gasi aparatul, astfel incat rudele celor care si-au pierdut viata sa-si gaseasca linistea.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#semnale cutii negre avion prabusit ocean, #cautare avion prabusit ocean indian, #avion prabusit Ocean Indian , #avion