Curse aeriene intarziate, zeci de pasageri nemultumiti. Cui ii pasa?

Marti, 21 Februarie 2012, ora 13:03
2997 citiri
Curse aeriene intarziate, zeci de pasageri nemultumiti. Cui ii pasa?
Foto: Arhiva

In ultimele zile, zeci de curse aeriene au fost anulate sau intarziate, din cauza conditiilor meteo atat din tara, cat si din Europa.

Zapada si viscolul care s-au abatut asupra Romaniei au lasat urme adanci si asupra nervilor oamenilor care si-au cumparat bilete si s-au vazut nevoiti sa-si dea planurile peste cap din cauza faptului ca avioanele au avut intarzieri foarte mari sau cursa le-a fost anulata.

O situatie aparte a fost in noaptea de duminica spre luni, atunci cand peste 120 de pasageri ai unei curse Blue Air, care circula pe relatia Roma - Bucuresti si care a fost redirectionata la Sibiu din cauza cetii din Capitala, au stat, pana luni dimineata, mai bine de sase ore in Aeroportul Sibiu. Intr-un final, au fost imbarcati in trei autocare si transportati la Bucuresti.

Probleme au fost duminica noapte si pe Aeroportul Otopeni, dupa ce alte doua curse care veneau spre Bucuresti au fost deviate la Constanta. Pasagerii din cele doua avioane, peste 150 de persoane, au fost nevoiti sa-si petreaca noaptea in orasul de pe litoral, fiind cazati la hotel.

Mai multe curse aeriene cu destinatia Bucuresti, deviate din cauza cetii

Oficial, motivul intarzierilor de duminica noapte a fost ceata. Insa, situatia n-a fost mai placuta pentru pasageri nici luni, cand cel putin trei curse interne au avut intarzieri de cateva ore.

Cursa de Cluj Napoca, programata sa plece luni dimineata, la 07.35, a decolat cu peste patru ore intarziere, la ora 11.08.

La fel, cea de Timisoara trebuia sa decoleze de pe Henri Coanda la 09.10 si a facut-o la 13.29. Nici pasagerii din cursa de Iasi nu au avut mai mult noroc. Cursa care trebuia sa plece la 08.00 a decolat abia la 13.02.

Teo Postelnicu, reprezentant al Aeroportului Henri Coanda, a explicat, pentru Ziare.com ca toate aceste trei curse au fost in regim de "rotatie aeronava", ceea ce inseamna ca nu au decolat direct din Bucuresti, iar intarzierea a fost cauzata de conditiile meteo din tarile de unde au venit aeronavele inainte de decolarea programata de la Bucuresti.

Cursa de Cluj a venit din Belgrad, iar cea din Timisoara de la Sofia. "Intazierile Tarom de astazi (luni - n.red.) s-au inregistrat din cauza faptului ca aeronavele au ajuns cu intarziere pe Henri Coanda", ne-a precizat oficialul.

Romania, in nameti si ceata - trafic ingreunat, curse aeriene deviate, trenuri anulate

Fireste, in astfel de cazuri exista zeci de oameni nemultumiti, care isi aduc aminte ca, pentru sume uneori destul de mari, nu au parte de un minim de confort sau atentie.

De cele mai multe ori, atunci cand avioanele intarzie, pasagerii sunt ignorati, nu li se ofera nicio informatie si asteapta cu nervii intinsi la maxim, fara sa stie daca si cand vor mai pleca.

Drepturi ale calatorilor pe care companiile aeriene le ignora

Legislatia europeana ii obliga pe operatorii aerieni sa respecte o serie de reguli, de care, insa, companiile romanesti nu tin seama, mai ales ca prea putini calatori reclama incalcarea lor.

* Aveti dreptul sa solicitati despagubiri in valoare de 125 de euro pana la 600 de euro, in functie de distanta de zbor si de intarzierea produsa in urma redirectionarii cursei.

* Aveti dreptul sa primiti despagubiri banesti, cu exceptia urmatoarelor situatii: ati fost informat cu privire la anularea cursei cu 14 zile inainte, sau orarul cursei redirectionate este foarte apropiat de orarul initial sau compania de transport aerian poate demonstra faptul ca anularea zborului a fost determinata de motive speciale.

* In cazul in care intarzierea este mai mare cinci ore, aveti dreptul sa solicitati rambursarea costului biletului, dar numai cu conditia renuntarii la calatorie.

Cele de mai sus sunt numai cateva dintre drepturile pe care pasagerii le au, in cazul in care o cursa este intarziata sau anulata.

Nimeni nu le cere companiilor aeriene sa lupte cu ceata sau cu cine stie ce viscole si zapezi. Natura nu poate fi controlata. Insa, lipsa de respect fata de clienti nu poate fi justificata in vreun fel.

Informarea prompta, explicarea cauzelor care au determinat intarzierea sau anularea cursei, asigurarea unor alternative de transport si oferirea despagubirilor legale sunt numai cateva dintre masurile pe care ar trebui sa le ia companiile aeriene pentru a arata un minim respect fata de calatori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#avioane anulate, #intarzieri avioane, #intarzieri aeroport Henri Coanda , #avion