De ce stau oamenii sa-si ia bagajele dintr-un avion in flacari, care tocmai a aterizat fortat

Vineri, 05 August 2016, ora 11:55
22025 citiri
De ce stau oamenii sa-si ia bagajele dintr-un avion in flacari, care tocmai a aterizat fortat
Foto: Twitter/Apaspo

"Sariti! Sariti! Sariti! Lasati-va bagajele. Sariti si coborati pe tobogan!". Se putea auzi panica in vocea insotitoarei de bord care incerca sa-i evacueze pe pasageri din avionul Emirates Airline care a aterizat fortat miercuri pe aeroportul din Dubai, dupa ce luase foc in aer.

Ea stia ca oamenii sunt inca in pericol sa moara, insa multi dintre cei aflati la bord pierdeau timp incercand sa-si ia bagajele din compartimentele de deasupra scaunelor, scrie BBC.

Intr-un clip mai lung postat pe Twitter, la secunda 36 se poate observa ca cineva vorbeste despre cum sa-si ia laptopul. Nu e greu de inteles de ce oamenii fac asta.

Fara niciun avertisment, aterizarea lor se transformase in ceva dramatic. Avionul tocmai aterizase "pe burta", fara roti, si incerca din greu sa se opreasca.

In acele momente trebuie sa fie foarte greu sa-ti dai seama ce se intampla, iar noi, oamenii, suntem programati sa ne insfacam portofelul, pasaportul, telefonul si cheile de la casa. De unde sa stii cum ar fi reactionat fiecare dintre noi sub un asemenea stres?

Insa membrii echipajul Emirates Airline au urmat foarte bine procedurile si au tipat la oameni sa-si lase bagajele in urma.

Regula de 90 de secunde

Producatorii de avioane trebuie sa demonstreze ca un avion poate fi evacuat in maximum 90 de secunde, folosind doar jumatate dintre iesirile de urgenta. Iar asta dintr-un motiv intemeiat.

"Studiile arata ca posibilitatea ca o cabina sa fie cuprinsa de flacari creste semnificativ dupa 90 de secunde. Insa acele teste de evacuare nu tin cont de oamenii care incearca sa-si ia bagajele cu ei", a spus expertul in aviatie Ashley Nunes.

La minutul 1:23 din clipul cu evacuarea, cel din spatele camerei sta sa filmeze cum arde unul dintre motoare. Parca iti vine sa tipi la ei sa iasa odata. O parte a aeronavei chiar a explodat la scurt timp dupa ce toti oamenii au iesit.

Eficienta cu care echipajul de bord a evacuat avionul cu siguranta a salvat vieti. "Incepe sa apara un tipar - cand se prabuseste un avion, oamenii isi iau bagajele", a precizat Nunes.

In septembrie anul trecut, o aeronava British Airways a luat foc pe o pista din Las Vegas. In raportul intocmit ulterior se gaseste informatia ca, in graba sa se dea jos, unii pasageri tot si-au luat bagajele cu ei.

In iulie 2013, un avion Asiana a aterizat fortat in San Francisco. Din nou, in fotografii se poate vedea ca pasagerii si-au luat valizele in timpul evacuarii.

"Cheia sigurantei este viteza - sa-ti iei bagajele incetineste lucrurile. Asemenea accidente sunt extrem de emotionale. Ai oamenii care se tem pentru viata lor si incearca sa iasa din avion, insa nu pot din cauza ca cineva se chinuie cu bagajul. Asta ar putea crea conflict. Un laptop sau un bagaj cu o margine ascutita ar putea, de asemenea, perfora dispozitivul gonflabil de evacuare", a subliniat Nunes.

Atunci de ce fac oamenii asta?

"Sunt multi psihologi cu pareri, insa nu s-au facut studii controlate despre acest fenomen. Nu il pot reconstitui intr-un laborator, pentru ca nu-i poti pune pe oameni intr-o situatie pe viata si pe moarte", a aratat Nunes.

"Oamenii sunt obisnuiti sa-si ia bagajele cand un avion aterizeaza si se pare ca e un comportament comun, indiferent din ce parte a lumii esti. In aceste incidente sunt implicati foarte multi oameni, din Asia, din UK - toti au facut acelasi lucru", a adaugat el.

Ar trebui filmat?

Te-ai putea gandi ca cineva n-ar trebui sa filmeze in timpul unei urgente. Asta, la fel ca adunatul bagajelor, ar putea incetini lucrurile si pune vieti in pericol. Si ai putea avea dreptate. Insa filmarea din avionul Emirates Airline ar putea avea un efect pozitiv in domeniul sigurantei.

Fara indoiala, anchetatorii il vor analiza pentru a vedea cum reactioneaza oamenii intr-o situatie reala, nu intr-un exercitiu. Ar putea invata lectii de securitate inestimabile pentru viitor.

De exemplu, uitandu-ne la inregistrare, vedem ca unii oameni trag instinctiv de mastile de oxigen. De ce?

Flacarile s-au intetit atat de tare incat au dus la moartea unui pompier, insa toti pasagerii si membrii echipajului au scapat nevatamati. Se pare ca regula de 90 de secunde a salvat multe vieti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#avion bagaje, #avion urgenta bagaje, #evacuare avion bagaje , #avion