Dupa ce ordonanta militara a provocat haos pe aeroporturi, Ministerul Transporturilor vine cu precizari

Vineri, 10 Aprilie 2020, ora 13:48
5669 citiri
Dupa ce ordonanta militara a provocat haos pe aeroporturi, Ministerul Transporturilor vine cu precizari
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul Transporturilor a anuntat, vineri, ca va elabora o procedura pentru organizarea grupurilor de muncitori sezonieri care trebuie sa plece catre alte tari.

Pana la publicarea procedurii in Monitorul Oficial, cursele charter programate vor fi operate, astfel incat oamenii sa poata pleca spre locurile de munca gasite.

"Avand in vedere ultimele evenimente petrecute in cursul zilei de 9 aprilie 2020 pe Aeroportul International Avram Iancu din Cluj-Napoca, in legatura cu care Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) a anuntat deschiderea unui dosar penal pentru zadarnicirea combaterii bolilor, la nivelul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor sunt realizate verificari privind o serie de aspecte care intra in aria de competenta a structurilor din subordinea Ministerului.

Astfel, ministrul Lucian Bode a dispus cercetarea modului in care au fost organizate transporturile rutiere catre aeroport din judetele de domiciliu ale cetateniilor care urmau sa zboare de pe Aeroportul din Cluj.

Prin intermediul Autoritatii Rutiere Romane (ARR) si Inspectoratul de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier (ISCTR) se va verifica raportarea acestor curse ocazionale efectuate de operatori de transport rutier", a transmis, vineri, Ministerul Transporturilor.

Bode va da un ordin de ministru pentru lucratorii sezonieri

De asemenea, ministrul Lucian Bode a dispus sa fie elaborat un ordin de ministru care sa reglementeze procedura referitoare la organizarea grupurilor de lucratori sezonieri care pleaca din Romania spre alte tari.

"Este important sa existe o trasabilitate clara a intregii proceduri, motiv pentru care au fost cooptati in acest demers reprezentanti ai Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, ai Ministerului Afacerilor Externe, precum si ai Ministerului Afacerilor Interne.

Procedura stabilita prin ordin vine in sprijinul cetatenilor care nu trebuie expusi niciunui risc de infectare, precum si in sprijinul aeroporturilor care vor avea foarte bine stabilite procedurile de zbor", a mai transmis Ministerul Transporturilor.

Potrivit sursei citate, pana la publicarea ordinului in Monitorul Oficial, toate cursele charter vor fi procesate, astfel incat pasagerii aflati pe aeroporturi sa poata pleca spre respectivele destinatii.

Ordonanta cu bucluc

In urma aparitiei Ordonantei Militare nr. 8, Ministerul Transporturilor, prin Autoritatea Aeronautica Civila Romana (AACR), va aviza/aproba orice transport aerian, chiar si de pe acele aeroporturi aflate in subordinea autoritatilor judetene.

AACR a luat un set de masuri inca din cursul noptii trecute, existand in acest sens o comunicare cu toate aeroporturile din tara referitor la cursele charter pentru transportul lucratorilor sezonieri din Romania catre alte state, sustine MT.

Astfel, a fost stabilit un ghid de actiuni obligatorii avand urmatoarele coordonate dupa care sa fie organizata activitatea in aeroporturi:

- Aeroporturile trebuie sa fie informate de operatorul aeronavei cu privire la zborurile pe care intentioneaza sa le faca. Aeroportul va trebui sa confirme ca este de acord cu zborul/zborurile respectiv (e);

- Operatorul de handling (fie ca este al aeroportului, fie ca este o alta entitate autorizata de AACR) trebuie sa confirme ca serviciile de handling solicitate se pot realiza cu respectarea masurilor de prevenire a raspandirii COVID 19, adaptate aeroportului in cauza, asigurand astfel protectia pasagerilor procesati, a vizitatorilor si a angajatilor aeroportului.

"In acest sens s-a recomandat ca, atunci cand este confirmata posibilitatea efectuarii unui zbor charter, sa fie luata in considerare dublarea timpului necesar pentru prelucrarea pasagerilor si a bagajelor fata de timpul normal.

Totodata s-a facut solicitarea sa existe o monitorizare continua a mentinerii distantarii sociale in incinta aeroportului si sa fie luate imediat masuri atunci cand se constata abateri.

Nu in ultimul rand s-a decis sa fie asigurata permanent legatura si coordonarea cu Directiile de Sanatate Publica (DSP-urile) locale pentru orice problema legata de securitate si protectia sanatatii angajatilor aeroportului, a pasagerilor si a vizitatorilor", a mai transmis Ministerul Transporturilor.

Intre timp, doua curse care ar fi trebuit operate vineri de pe Aeroportul Iasi au fost anulate, fiind invocata intrarea in vigoare a OM 8, iar la Cluj intai s-au anulat 6 curse catre Germania, apoi s-a revenit asupra deciziei.

Detalii aici: Babilonie cu zborurile charter care trebuiau sa duca romani in Germania. Intai au fost anulate, apoi autoritatile s-au sucit

Citeste si despre cazul incredibil de la Cluj:

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#ordonanta militara avioane muncitori, #Ministerul Transporturilor zboruri anulate , #avion