Liderul Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din Romania (ATSR), Gabriel Tudorache, a explicat, marti dimineata, ca toate companiile aeriene stiau din timp pentru ce zboruri primesc aprobare de decolare.
Acesta a reiterat la Realitatea TV ca doar 33,3% dintre zboruri vor fi asigurate si a explicat cum pot afla pasagerii care sunt cele afectate.
"Procentul de 33,3% este stabilit de Eurocontrol. Este un soft care selecteaza aleatoriu aeronavele care vor survola sau nu. Si decolarile sau aterizarile sunt luate in calcul. E foarte important ca pasagerii sa stie ca Eurocontrol anunta din timp fiecare companie si acestea stiu. Companiile stiu sigur si nu de acum inainte cu cateva minute, ci demult care vor avea aprobari de decolare sau nu", a explicat Tudorache.
In aceste conditii, pasagerii trebuie sa sune la compania aeriana care opereaza zborul si sa afle daca acesta este anulat sau nu.
Amintim ca de la ora 09:00 angajatii Romatsa au intrat in greva generala. Principala lor solicitare este intocmirea unui nou plan de perfomanta care sa nu afecteze Romantsa, deoarece Comisia Europeana impune reducerea tarifelor percepute de controlorii de trafic aeroporturilor, ceea ce ar putea duce la scaderea veniturilor.
Reprezentantii ATSR si ai sindicatului Romatsa au transmis ca termenul pentru depunerea proiectului de buget al regiei este luni si ca daca acest lucru nu s-ar intampla compania ar putea intra in faliment.
"E extrem de important ca toata lumea sa inteleaga. Romatsa era condamnata la faliment", a spus Tudorache, luni, precizand ca greva lor nu are nicio legatura cu perioada de vacanta, dupa ce in presa s-a vehiculat faptul ca in acest fel ei ar pune presiune pe reprezentantii Ministerului Transporturilor.
O alta nemultumire a sindicalistilor este legata de numarul angajatilor, sindicalistii sustinand ca mai au nevoie de 89 de controlori de trafic, deoarece traficul de pe aeroporturile din Romania a crescut.
Luni seara, conducerea Romatsa a contestat in instanta legalitatea grevei generale.