Incepe razboiul in Ucraina? Separatistii au doborat un avion ucrainean

Sambata, 30 August 2014, ora 11:34
5091 citiri
Incepe razboiul in Ucraina? Separatistii au doborat un avion ucrainean
Foto: InSerbia

Separatistii pro-rusi au doborat un avion ucrainean vineri, in estul tarii, a anuntat Statul Major al operatiunii militare efectuate de Kiev.

Aparatul de lupta de tip Su-25 a fost doborat de un sistem antiaerian rus in estul tarii, unde se dau lupte grele intre armata ucraineana si rebelii pro-Moscova, a informat Statul Major, conform AFP, citat de The Times of Israel.

"Un sistem antiaerian rus a doborat un avion de atac de tip Su-25. Pilotul a reusit sa se catapulteze", a anuntat Statul Major intr-un comunicat, fara a preciza locul atacului. Se stie doar ca aparatul de lupta a fost doborat vineri dimineata.

Initial, se anuntase ca nu unul, ci patru avioane de lupta ucrainene ar fi fost doborate, toate de tip Su-25, doua in Donetk si doua in Voikovo si Merezhki, informeaza InSerbia.

Kievul a negat insa aceasta informatie, afirmand ca este vorba despre un singur avion. Rebelii pro-rusi au revendicat atacul.

Pe 17 iulie, un avionul de tip Boeing 777, al companiei Malaysia Airlines, care zbura pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur, a fost doborat cel mai probabil de o racheta, in timp ce survola estul Ucrainei. Avea la bord 298 de persoane, dintre care 193 de cetateni olandezi.

Avion doborat in Ucraina: Inca 46 de victime, identificate. Bilantul mortilor a ajuns la 173

In urma cu cateva zile, separatistii pro-rusi au mai doborat un avion de vanatoare ucrainean de tip SU-25, cu un singur loc, in regiunea Lugansk din estul Ucrainei.

Separatistii pro-rusi au doborat un avion de lupta ucrainean SU-25 (Video)

Tot in Lugansk fusese doborat anterior si un avion de vanatoare ucrainean de tip MiG-29, insa in acest caz pilotul s-a salvat, reusind sa se catapulteze.

Separatistii pro-rusi au doborat un MiG-29 ucrainean, la Lugansk. Pilotul s-a catapultat

Ucraina se afla la un pas de razboi, dupa ce presedintele Petro Porosenko a anuntat, joi, intr-un mesaj video catre natiune, ca armata rusa a invadat tara.

Kievul a cerut "ajutor militar de anvergura", iar Statele Unite si tarile occidentale s-au grabit sa condamne interventia rusilor in Ucraina. Joi seara, Consiliul de Securitate ONU s-a intrunit in SUA, condamnand incursiunea Rusiei in Ucraina.

Incepe razboiul in Ucraina? Invazia, vazuta de Obama ca incursiune: Solutia militara nu e "in carti"

Presedintele american Barack Obama s-a ferit insa sa foloseasca termenul "invazie", afirmand, cu aceeasi ocazie, ca o solutie militara la acest conflict "nu este in carti".

Basescu, despre Ucraina: Nu e invazie, e infiltrare. Putin vrea acolo o Transnistrie mai mare

Vineri, Vladimir Putin, aflat intr-o tabara de tineret de langa Moscova, a transmis lumii intregi sa nu uite ca tara sa este putere nucleara, avertizand: "Nu va puneti cu Rusia nucleara".

Incepe razboiul in Ucraina? Putin: Nu va puneti cu Rusia nucleara!

Intre timp, rebelii avanseaza spre Mauripol, portul pe care armata ucraineana l-a parasit in urma cu doua zile, cel mai mare oras din regiune.

Deja in mai multe zone din sud-est este arborat steagul Noii Rusii. Tot vineri, Vladimir Putin i-a numit pe insurgenti, carora li s-a adresat direct, pentru prima oara, printr-un mesaj postat online, "luptatori ai Noii Rusii".

Sambata se desfasoara la Bruxelles Reuniunea Extraordinara a Consiliului European, la care participa si Traian Basescu. In cadrul intalnirii, vor fi alesi presedintele Consiliului European si seful diplomatiei Uniunii Europene.

Traian Basescu merge la Reuniunea Extraordinara a Consiliului European

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, conduce procesul de nominalizare pentru cele doua posturi-cheie ale UE. Acesta a desfasurat consultari pana in ultimul moment pentru a incerca sa propuna un bilet castigator.

Summit crucial al UE: Crizele de rezolvat, deciziile de luat, functii de impartit

UE urmeaza sa dea sambata un raspuns noii escaladari provocate de Rusia in Ucraina.

Presedintele Traian Basescu a declarat, sambata, inainte de plecarea la Bruxelles, ca Romania sustine trimiterea de tehnica militara necesara in Ucraina, pentru a nu face din armata ucraineana carne de tun.

Summit crucial al UE: Basescu acuza Guvernul: Am aflat ca Romania are doua nominalizari de comisar

"Romania sustine inasprirea sanctiunilor pentru Federatia Rusa. Romania considera ca Federatia Rusa este reponsabila pentru instabilitatea din Ucraina, prin sustinerea separatistilor", a mai spus presedintele.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#avion ucrainean doborat rusi, #avion doborat Ucraina rusi, #avion ucrainean doborat rusi Donetk , #avion