Laserele sa fie clasificate drept arme ofensive! Pun in pericol avioanele de pasageri

Autor: Ana Ilie
Marti, 16 Februarie 2016, ora 08:42
3697 citiri
Laserele sa fie clasificate drept arme ofensive! Pun in pericol avioanele de pasageri
Foto: Pexels

Organizatia care reprezinta pilotii din Marea Britanie a solicitat ca dispozitivele portabile cu laser sa fie clasificate ca arme ofensive. Initiativa vine dupa ce un zbor al companiei Virgin Atlantic a fost fortat sa se intoarca pe Aeroportul Heathrow, dupa ce copilotul a fost orbit de un laser la decolare.

Sindicatul British Airline Pilots Association (Balpa) a aratat ca aparatele de zbor sunt "atacate" de aceste dispozitive "intr-un ritm alarmant si cu lasere cu putere tot mai mare", asa ca problema devine "tot mai urgenta", scrie The Guardian.

Marea Britanie are standarde stricte de siguranta pentru dispozitivele manuale cu laser, in general vandute ca indicatoare comerciale.

Insa expertii sunt ingrijorati de usurinta cu care dispozitive tot mai puternice pot fi obtinute online, in general din Orient, si de frecventa atacurilor asupra avioanelor aflate in zbor.

Avion fortat sa se intoarca din cauza unui laser

Incidentul in care a fost implicat avionul companiei Virgin Atlantic a avut loc duminica seara. Zborul VS025, cu 252 de pasageri si 15 membri ai echipajului la bord, a facut cale intoarsa. Un membru al echipajului a anuntat controlul de trafic aerian ca este o "problema medicala cu unul dintre piloti, dupa un incident cu un laser dupa decolare".

Riscul pe care il aduc telefoanele si laptopurile in avion: Pericol de explozie

Virgin Atlantic a anuntat ca lucreaza impreuna cu autoritatile pentru a identifica sursa laserului si se crede ca este pentru prima data cand un avion comercial este nevoit sa se intoarca din drum din cauza unul laser aflat la sol.

Dronele sunt un pericol tot mai mare pentru avioanele cu pasageri

In 2014, doar in Marea Britanie au fost inregistrate 1.440 de asemenea incidente. Ministerul britanic al Apararii a dezvaluit ca 470 de piloti militari au fost vizati de lasere in ultimii cinci ani. Un pilot a ramas cu sechele permanente dupa un astfel de incident.

Sindicatul Balpa sustine ca laserul reflectat in cabina avionului poate duce la pierderea temporara a vizibilitatii si are efecte pe termen mai lung, ceea ce poate pune in pericol zborul.

O lege din 2010 a introdus posibilitatea de a acuza persoanele care au "aprins o lumina in directia unui avion aflat in zbor pentru a deruta pilotul". Pedeapsa este sub forma de amenda de maximum 2.500 de lire sterline, insa se poate merge pana la cinci ani de inchisoare daca procurorii acuza faptasul de punerea in pericol a unui avion.

Balpa crede ca prin clasificarea dispozitivelor cu laser drept arme ofensive politia va avea o mai mare libertate de a aresta persoanele care detin asemenea dispozitive fara un motiv temeinic.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#piloti lasere arme, #clasificare arma indicator laser, #avion vizat laser , #avion