Londra-New York in 11 minute? Cum este posibil

Joi, 28 Ianuarie 2016, ora 11:00
10258 citiri
Londra-New York in 11 minute? Cum este posibil
Foto: Pexels

Un nou avion ar putea sa parcurga distanta Londra-New York in doar 11 minute, cu o viteza de Mach 24, adica de 12 ori mai rapid decat defunctul Concorde.

Charles Bombardier, designer industrial, a botezat avionul-concept Antipode. El a colaborat pentru acesta cu fondatorul Lunatic Koncepts, Abhishek Roy, transmite CNN.

In teorie, avionul poate transporta pana la zece pasageri pe o distanta de 20.000 de kilometri, in mai putin de o ora.

"Am vrut sa creez un concept de avion capabil sa atinga antipodul - diametral opus- cat de rapid posibil", a declarat Bombardier.

In conceptul designerului, aripile avionului ar urma sa aiba propulsoare de racheta, care duc aparatul la 12.000 de metri si Mach 5. Avionul ar avea un motor scramjet (supersonic combustion ramjet), care nu are parti mobile. Spre deosebire de rachete, motoarele de acest tip ard oxigen din atmosfera in loc sa trebuiasca sa transporte rezervoare cu oxigen.

O problema cu aparatele de zbor care depasesc Mach 5 este supraincalzirea. Bombardier a fost contactat de Joseph Hazeltine, inginer la Wyle, care ofera suport tehnic pentru NASA si Departamentul Apararii. Inginerul i-a propus sa foloseasca tehnica numita "long penetration mode" (LPM), care are o duza instalata pe botul aparatului pentru a trage aer si a raci avionul, in timp ce atenueaza zgomotul produs de spargerea barierei sonice.

Toate aceste tehnologii sunt insa o chestiune ce urmeaza a fi rezolvata in deceniile urmatoare. Designerul nu este ingrijorat de aceasta chestiune, pentru ca "totul tine de inovatie. Distribuie-ti ideea si deschide o usa pentru ca alti designeri sa construiasca incepand de la ea".

A.I.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#avion viteza Mach 24, #concept avion viteza Mach 24 , #avion