Razboiul companiilor aeriene cu kilogramele in plus: Ar trebui sa plateasca grasii bilete de avion mai scumpe?

Duminica, 23 Octombrie 2016, ora 16:20
20140 citiri
Razboiul companiilor aeriene cu kilogramele in plus: Ar trebui sa plateasca grasii bilete de avion mai scumpe?
Foto: captura YouTube / The Young Turks

Un kilogram e un kilogram, indiferent daca il aduci la bordul avionului in bagaj sau sub haine, iar asta inseamna consum de combustibil suplimentar, sustin companiile aeriene, tot mai tentate sa le ceara pasagerilor obezi sa plateasca mai mult decat ceilalti.

Dar care sa fie pragul de la care ceri bani in plus? Si ce le raspunzi celor care te acuza de discriminare? Sunt doar doua dintre intrebarile la care inca nu exista raspunsuri unanim acceptate. Si disputa continua.

Tot mai grasi si mai plimbareti

Rata obezitatii s-a dublat din 1980 pana astazi. Statisticile OMS sunt ingrijoratoare, ele aratand ca in lume exista peste 1,9 miliarde de adulti supraponderali, dintre care peste 600 de milioane sunt obezi.

In Romania, cu toate ca din datele statistice obtinute de Eurostat pentru anul 2014 reiese ca Romania are printre cei mai putini obezi din Europa, totusi, un studiu ORO realizat in 2014 atragea atentia asupra faptului ca aproape un sfert dintre romanii cu varste de peste 18 ani sufereau de obezitate, in diferite grade. Mai mult, date din primavara acestui an aratau ca ocupam locul doi in Europa la obezitate infantila, prin urmare, trendul este crescator.

In acelasi timp, creste vertiginos si numarul celor care calatoresc cu avionul, iar kilogramele in plus cu care urca la bord supraponderalii reprezinta un factor de risc nu doar pentru ei, ci si pentru ceilalti pasageri, din mai multe cauze.

Subiectul este dezbatut in multe tari si nu de azi, de ieri, ci de cativa ani. Compania Air France, de exemplu, anunta inca din 2010 ca a luat decizia ca persoanele obeze sa plateasca bilete mai scumpe, in ciuda proceselor cu care era amenintata din acest motiv.

Recent, in Statele Unite, congresmanul Steve Cohen a ridicat urmatoarea problema: in timp ce greutatea medie a unui barbat american a crescut din 1960 pana astazi de la 75 la 86 de kg, locul in avion s-a redus cu circa 10 cm. Si nu e doar o problema de confort, cat mai ales de siguranta.

Iar principalele temeri sunt legate de faptul ca un pasager care zboara 8-9 ore in spatiile stramte de la clasa economic risca sa aiba diverse probleme cu circulatia sangelui si pe de alta parte pasagerii nu pot fi evacuati, in caz de urgente, in conditii de maxima siguranta, sublinia el, citat de New York Times.

Nici Romania nu ar trebui sa ramana indiferenta. Conform Eurostat, peste 900 de milioane de pasageri au calatorit cu avionul in Uniunea Europeana in 2015, iar Romania s-a clasat pe locul doi in ceea ce priveste cresterea numarului de pasageri, inregistrand 12,5 milioane anul trecut (cu 15,3% mai mult ca in anul anterior), conform Agerpres.

In aceste conditii, unele companii aeriene au mers pe ideea scumpirii biletelor pentru supraponderali, insa multi spun ca o astfel de decizie incalca drepturilor omului.

Si, totusi, ce e de facut?

Pro si contra scumpirii biletelor pentru supraponderali

Luna trecuta, avocatul italian Giorgio Destro a dat in judecata compania aeriana Emirates sustinand ca zborul sau a fost un chin din cauza vecinului de scaun, supraponderal, care i-a acaparat cotiera, asa ca el s-a vazut nevoit sa zboare de la Cape Town pana in Dubai stand mai mult in picioare sau pe un scaun al echipajului, relateaza BBC.

Si cazul nu este singular. Pasagerii apeleaza deseori la avocati reclamand faptul ca platesc bilete scumpe, dar nu primesc ceea ce doresc in schimb - confort.

La randul lor, companiile aeriene spun ca pasagerii pot fi de toate formele si dimensiunile, scunzi sau inalti, slabi sau grasi, cu picioare lungi sau umeri lati, asa ca este foarte dificil sa faci pe toata lumea sa se simta bine, iar pentru asta ar fi nevoie de costuri suplimentare.

Multe companii aeriene au reactionat insistand ca pasagerii obezi sa cumpere doua locuri, o solutie care ar multumi pe toata lumea si ar asigura confortul celui in cauza si al vecinilor de scaun. Samoa Air a mers mai departe, introducand o taxa pe greutate, care a devenit cunoscuta ca "taxa pe grasime", iar in paralel a introdus locurile XL, mai spatioase decat cele obisnuite, relateaza BBC.

La prima vedere, taxa pare discriminatorie, dar initiatorii ei sustin ca totul tine de cifre. Cu cat avionul este mai greu, cu atat el consuma mai mult combustibil. Si atunci, de ce este corect sa taxezi in plus o persoana care are un bagaj suplimentar de 30 de kilograme, dar nu si sa taxezi o persoana obeza, care aduce la bord un numar similar de kilograme suplimentare? Un kilogram este un kilogram, argumenteaza reprezentantii companiei.

Vezi propunerea unui profesor de economie norvegian: trei modele de tarif in functie de greutate, care "ar aduce beneficii semnificative companiilor aeriene, pasagerilor, dar si intregii societati".

Replica vine de la cei care atrag atentia ca obezitatea este o boala, iar normele internationale in vigoare sunt impotriva discriminarii persoanelor cu dizabilitati, oricare ar fi acestea, la fel cum nu este permis sa discriminezi pe cineva din cauza rasei sau religiei sale.

Luke Jensen, cercetator la MIT International Center for Air Transportation, a mers si mai departe. A facut calcule care au aratat ca in cazul unui zbor de la Boston la Denver, de exemplu, o greutate suplimentara de circa 20 de kg atrage dupa sine un consum crescut de combustibil in valoare de 3-5 dolari, relateaza BBC.

Prin urmare, nu aici ar fi problema reala, ci in cu totul alta parte, spune el: in anumite cazuri, distributia greutatii afecteaza siguranta zborului, in special daca este vorba despre avioane mici. In asemenea situatii, o monitorizare a greutatii pasagerilor ar fi justificata, pentru ca de ea depinde viata celor care calatoresc, crede Jensen.

Solutia optima ar fi insa modificarea aeronavelor, mai exact a spatiilor rezervate pentru pasageri, astfel incat ele sa fie mai mari sau chiar adaptabile. Un astfel de proiect realizat de o companie germana a castigat in 2015 premiul "Cabina de Cristal".

Intrebarea este daca vor accepta constructorii de aeronave si pasagerii o astfel de provocare inainte sa se intample o tragedie?

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#obezi bilete scumpe avion, #grasi bilete avion , #avion
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
grasii s-au indopat singuri cu chimicale din lacomie !
Poza PSD.Erie
PSD.Erie
rank 5