Afla cum poti evacua din locuinta un chirias care iti face probleme - Sfatul avocatului

Advertorial
Vineri, 02 Februarie 2018, ora 09:00
164414 citiri
Afla cum poti evacua din locuinta un chirias care iti face probleme - Sfatul avocatului
Foto: www.avocat-titueugen.ro

Chiriasul nu isi indeplineste obligatia de plata a chiriei si nici nu doreste sa elibereze de buna voie imobilul ocupat. Mai mult, acesta a si adus distrugeri imobilului sau i-a schimbat destinatia stabilita prin contractul de inchiriere. Ce poti face in aceste situatii neplacute?

Pentru a afla ce drepturi are proprietarul unui imobil si cum pot fi solutionate cat mai repede aceaste probleme, am consultat un avocat specializat in evacuare.

Ce este evacuarea?

Evacuarea reprezinta o procedura speciala reglementata de lege la care pot apela proprietarii care au incheiat contracte de inchiriere a locuintei sau a altor imobile atunci cand chiriasii nu respecta obligatiile contractuale sau atunci cand prin modul de executare a contractului acestia aduc prejudicii proprietarului.

Pentru a avea castig de cauza in procedura de evacuare, contractul de inchiriere trebuie sa indeplineasca vreo conditie speciala? Trebuie incheiat la notar sau inregistrat la Administratia Financiara?

Principala conditie pe care trebuie sa o indeplineasca un contract de inchiriere pentru a putea fi urmata procedura evacuarii este ca acesta sa fie incheiat sub semnatura privata, adica intre parti sa existe un inscris care sa constate transmiterea dreptului de folosinta a imobilului sau locuintei.

In situatia in care contractul incheiat de parti este inregistrat la Administratia Financiara sau este incheiat la notar, acesta reprezinta titlu executoriu si nu mai este necesara procedura evacuarii, putand fi urmata direct procedura de executare silita.

Ce se intampla cu drepturile proprietarului privind plata chiriei in cazul inceperii procedurii de evacuare?

Procedura evacuarii nu aduce nicio atingere drepturilor proprietarului la plata chiriei, a despagubirilor sau a altor drepturi nascute in temeiul contractului sau al legii, acesta putand sa isi recupereze toate drepturile printr-o cerere cu valoare redusa, printr-o ordonanta de plata sau prin sesizarea instantei in conditiile dreptului comun, dupa caz.

In ce consta procedura evacuarii si care sunt conditiile de exercitare a acesteia?

Pentru a putea intra in posesia imobilului ca urmare a stingerii dreptului chiriasului de a mai folosi imobilul (fie prin expirarea termenului contractului de inchiriere, neplata chiriei sau orice alt motiv legat de nerespectarea clauzelor contractuale), proprietarul trebuie sa notifice in scris chiriasul, prin intermendiul executorului judecatoresc, punandu-i in vedere ca in termen de cel mult 30 de zile de la data comunicarii notificarii sa elibereze imobilul.

In cazul in care chiriasul nu se conformeaza solicitarii de eliberare a imobilului, proprietarul va sesiza instanta de judecata in circumscriptia careia se afla situat imobilul.

Care este procedura de judecare a cererii de evacuare?

Cererea de evacuare trebuie sa respecte conditiile prevazute de lege pentru cererea de chemare in judecata. Aceasta se judeca de urgenta, in cauza acordandu-se termene scurte.

Citarea chiriasului se face la imobilul pe care il ocupa fara drept, acest loc socotindu-se domiciliu obligatoriu.

Ce regim are hotararea de evacuare?

Daca cererea de evacuare este intemeiata, instanta va dispune evacuarea prin hotarare executorie. Practic, aceasta va putea fi pusa imediat in executare si chiriasul evacuat.

Totodata, daca s-a solicitat si plata chiriei, instanta poate dispune si obligarea paratului la plata acestora.

De asemenea, si chiriile devenite scadente in timpul procesului vor fi acordate de catre instanta de judecata.

Ce cai de atac pot fi formulate impotriva hotararii de evacuare?

Impotriva hotararii de evacuare se poate declara apel in termen de 5 zile, de la pronuntare sau de la comunicare, dupa caz.

Executarea hotararii nu poate fi suspendata, cu exceptia situatiilor in care evacuarea a fost ceruta pentru neplata chiriei, iar paratul a consemnat chiria la care a fost obligat la dispozitia reclamantului.

Impotriva executarii hotararii de evacuare chiriasul poate formula contestatie la executare, in conditiile legii.

Pentru a vi se recunoaste aceste drepturi si pentru a evacua cat mai rapid dintr-un imobil persoanele care il ocupa fara drept, este recomandat sa consultati un avocat specializat in evacuari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#avocat evacuari, #evacuare chirias, #specialist evacuari , #avocati