Avocatii sunt nemultumiti de Dancila si Teodorovici, pentru ca nu le-au dat bani la rectificare: Deblocati accesul la Justitie!

Miercuri, 07 August 2019, ora 13:07
3345 citiri
Avocatii sunt nemultumiti de Dancila si Teodorovici, pentru ca nu le-au dat bani la rectificare: Deblocati accesul la Justitie!

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR) a transmis, miercuri, o scrisoare premierului Viorica Dancila, secretarului general al Guvernului, Toni Grebla, si ministrului Finantelor, Orlando Teodorovici, in care atrage atentia ca Guvernul nu a alocat, la rectificarea bugetara, fonduri pentru plata avocatilor din oficiu.

"Din pacate, observam ca proiectul de rectificare bugetara, astfel cum a fost supus dezbaterii publice, nu aloca fondurile necesare onorarii obligatiilor de plata privind serviciile din asistenta judiciara, aflate deja intr-o semnificativa intarziere.

Aceasta situatie reprezinta o incalcare grava a valorilor statului de drept, a drepturilor cetateanului la aparare, la acces la justitie si la un proces echitabil", se arata in scrisoarea UNBR, publicata pe site-ul institutiei.

Cer o noua rectificare

Avocatii arata ca, in cazul Romaniei, lipsa resurselor pentru asistenta judiciara conduce la disfunctii majore ale statului de drept, la blocaje sistemice ale justitiei si nu in ultimul rand la incarcarea bugetului de stat cu penalitatile si dobanzile aferente neplatii la timp a onorariilor cuvenite avocatilor din oficiu.

"De aceea, va adresam solicitarea rectificarii bugetului de stat pe 2019, astfel incat sa fie asigurate drepturile fundamentale la aparare, la acces la justitie si la un proces echitabil, potrivit Protocolului tripartit din 14 februrie 2019 (incheiat intre Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, Ministerul Justitiei si Ministerul Public).

Reamintim ca inclusiv Ministerul Public si Ministerul Justitiei au formulat cereri in acest sens. Aceste cereri corespund nevoilor reale si absolut indispensabile functionarii serviciului public al justitiei," se arata in scrisoarea UNBR.

"Deblocati accesul la Justitie!"

Avocatii au reamintit de o scrisoare pe care presedintele Consiliului Barourilor Europene (CCBE), Jose de Freitas, a trimis-o autoritatilor romane, referitoare la problema asigurarii resurselor bugetare necesare asistentei judiciare, in care acesta isi manifesta ingrijorarea ca alocarea bugetara planificata pentru anul 2019 prevazuta de Ministerul Finantelor din Romania pentru categoria serviciilor juridice a fost redusa comparativ cu cea din 2018.

"Avem speranta ca, in ciuda presiunilor financiare, veti acorda prioritate finantarii deblocarii accesului la justitie, dreptului la aparare si dreptului la un proces echitabil," se incheiere scrisoarea UNBR.

Citeste si Sindicalistii din penitenciare primesc la rectificare mai putini bani decat le-au fost promisi

I.S.

Citeste si:
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Lupta internă din PMP a ajuns la noi culmi după ce actualul și fostul președinte al partidului s-au acuzat reciproc că au avut promise funcții de la PNL ca urmare a unei eventuale fuziuni....
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, afirmă, marţi seară, că este nemulţumit de modul în care se comună în coaliţie, aşteptând mai mult fair-play din partea partenerilor. Cîţu susţine...