Ziare.com

Baroul Bucuresti cere o modificare majora a codurilor de procedura. Pronuntarea sentintei sa se faca doar daca hotararea este motivata

de Alina Toma
Miercuri, 10 Februarie 2021, ora 13:41

   

Baroul Bucuresti cere o modificare majora a codurilor de procedura. Pronuntarea sentintei sa se faca doar daca hotararea este motivata
Avocatul Daniel Fenechiu, senator PNL, anunta miercuri, 10 februarie, o modificare esentiala de schimbare a codurilor de procedura penala si civila, propusa de Baroul Bucuresti, in sensul pronuntarii hotararilor doar in momentul in care hotararea este redactata.

"Practica redactarii hotararilor la luni sau ani dupa pronuntare trebuie curmata!," scrie parlamentarul liberal. Potrivit acestuia, Consiliul Baroului Bucuresti a decis, in sedinta de marti, sa solicite avocatilor parlamentari, membri ai Baroului Bucuresti, sa sustina modificarea codurilor de procedura penala si civila.

In acest moment, codurile stabilesc un termen de recomandare a redactarilor: "Hotararea se redacteaza in cel mult 30 de zile de la pronuntare." Nefiind un termen fix, sunt cazuri in care motivarile vin la mai multe luni, sau chiar ani, de la pronuntarea sentintei.

Propunerea vine si in contextul in care, in urma cu o saptamana, Inalta Curte de Casatie si Justitie a constatat ca e prematur formulata o contestatie in anulare depusa de condamnatii din dosarul de coruptie numit generic "Dosarul Baneasa", pe motiv ca a fost depusa inainte sa existe motivarea instantei. Acest lucru inseamna ca, dupa ce motivarea este redactata, ei pot introduce o noua cerere.

Baroul Bucuresti a avut mai multe interventii publice in favoarea avocatului Robert Rosu, condamnat in dosarul Ferma Baneasa.Postarea lui Daniel FenechiuPractica redactarii hotararilor la luni sau ani dupa pronuntare trebuie curmata!

Consiliul Baroului Bucuresti a decis, in sedinta de ieri, sa solicite avocatilor parlamentari, membri ai Baroului Bucuresti, sa sustina modificarea codurilor de procedura penala si civila in sensul pronuntarii hotararilor doar in momentul in care hotararea este redactata.

Modificarea propusa vizeaza eliminarea practicii de redactare a hotararilor la luni sau ani de la pronuntare si, evident, a consecintelor ce decurg din aceasta practica- cum ar fi redactarea hotararilor dupa executarea pedepsei sau, mai nou, restrangerea perspectivei cailor extraordinare de atac.

In cel mai scurt timp posibil, va fi organizata o conferinta profesionala pe aceasta tema si o intalnire cu avocatii parlamentari, la care va participa si UNBR.

Mai puteti citi:
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3088 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cată vreme procedurile-s făcute de judecători și ceilalți nejuriști

ceceriști, nicio șansă!

 

Excelenta propunere ! aceasta va elimina o parte din timpii

morti ce prelungesc aplicarea legii.

E

f.buna propunerea, numai sa nu vina sentinta cu intarziere si de 8 luni, cum veneau motivarile, caci au timp sa fuga peste granita!

 

La noi principiul imediatității in fata judecatorului nu existta

Acesta fiind un principiu fundamental al dreptului si este foarte prost interpretat si inteles de catre legiuitor in tara noastra. Judecata odata inceputa trebuie programata pe zilele consecutive necesare pentru a fi terminata - acest principiu asigura ca judecatorul are o imagine clara asupra cazului din care deriveaza motivarea sentintei pe care o va da. Nu poti cere niciunei persoane sa retina toate datele dintr-un proces peste luni de zile sau ani (asa cum se dau termenele de judecata in Romania) si cu atat mai putin unui judecator care are pe masa sa zeci sau poate sute de dosare spre solutionare. Acest principiu al imediatității este un derivat din Declarația drepturilor omului și ale cetățeanului precum si din Art 21 din Constitutiei Romaniei. Justitia trebuie sa fie promptă și implinită. Procesul in zile consecutive si motivarea in maxim 5 zile lucratoare (sub sanctiune administrativa sau chiar penala pentru neindeplinire fara motive temeinice) - aceasta reforma ar elibera tribunalele in maxim 2 ani si ar creste semnificativ increderea populatiei in actul de justitie, dar cum asta ar insemna ca multi politicieni ar ajunge mult mai repede in spatele gratiilor....nu cred ca vrodata ar vota asa ceva.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor