Ce este ordinul de protectie si cum il poti obtine, pentru a te apara de violenta in familie

Advertorial
Miercuri, 15 Februarie 2017, ora 08:00
205926 citiri
Ce este ordinul de protectie si cum il poti obtine, pentru a te apara de violenta in familie
Foto: www.avocat-titueugen.ro

In Romania, 30.000 de persoane cad anual victime ale violentei in familie. In primele 6 luni ale anului 2016, Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) a comunicat ca la nivel national s-au inregistrat 8.926 de sesizari privind infractiunea de lovire si alte violente savarsite in familie.

Desi aceste cifre par enorme, ele nu reprezinta decat numarul de cazuri aflate in evidenta politiei; din pacate cifra reala este cu mult mai mare, un studiu recent indicand ca una din 4 persoane a fost macar o data in viata agresata fizic sau verbal de un membru al familiei.

Victimele violentei in familie pot sesiza oricand politia prin intermediul unei plangeri si in caz de urgenta prin apelarea la 112, sau pot introduce o cerere de obtinere a unui ordin de protectie in instanta.

Aceasta posibilitate, a dobandirii unui ordin de protectie impotriva agresorului, exista inca din anul 2003, dar din pacate ea a ramas relativ necunoscuta publicului.

De aceea, am discutat cu un avocat specializat in dreptul familiei pentru a descoperi ce pasi trebuie urmati in vederea obtinerii unui astfel de ordin.

Ce este, mai exact, ordinul de protectie?

Ordinul de protectie este un instrument de aparare a victimelor violentei in familie. Astfel, orice persoana care se simte amenintata de un membru al familiei, fie din cauza atitudinii si actiunilor violente ale acestuia la nivel fizic, ori din cauza violentei verbale sau a repetatelor acte de hartuire comise de agresor fata de ea, se poate adresa instantei pentru obtinerea unui ordin de protectie.

Ce se intelege, mai exact, prin expresia membru de familie?

Expresia membru de familie face referire la ascendenti, descendenti, frati, la sot/sotie sau fostul / fosta sotie, cat si la persoanele care traiesc in concubinaj.

De asemenea, este considerat membru al familiei si tutorele sau curatorul persoanelor care se afla sub interdictie.

Ce masuri pot fi impuse mai exact printr-un ordin de protectie?

Printr-un ordin de protectie pot fi impuse o gama variata de masuri, in functie de gravitatea situatiei si de solicitarile victimei. Printre cele mai importante actiuni ce pot fi impuse printr-un astfel de ordin se numara:

a) evacuarea temporara a agresorului din locuinta familiei, masura ce poate fi dispusa si in cazul in care agresorul este proprietarul locuintei;

b) reintegrarea victimei si, dupa caz, a copiilor, in locuinta familiei;

c) limitarea dreptului de folosinta al agresorului numai asupra unei parti a locuintei comune atunci cand aceasta este compartimentata astfel incat agresorul sa nu vina in contact cu victima;

d) obligarea agresorului la pastrarea unei distante minime fata de victima, fata de copiii acesteia sau fata de alte rude ale acesteia ori fata de resedinta, locul de munca sau unitatea de invatamant a persoanei protejate;

e) interdictia pentru agresor de a se deplasa in anumite localitati sau zone determinate pe care persoana protejata le frecventeaza ori le viziteaza periodic;

f) interzicerea oricarui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenta sau in orice alt mod, cu victima;

g) obligarea agresorului de a preda politiei armele detinute;

Mai mult decat atat, instanta poate dispune si suportarea de catre agresor a chiriei si/sau a intretinerii pentru locuinta temporara unde victima, copiii minori sau alti membri de familie locuiesc din cauza imposibilitatii de a ramane in locuinta familiala.

Pe langa oricare dintre aceste masuri, instanta poate dispune consilierea psihologica obligatorie a agresorului sau poate recomanda efectuarea anumitor tratamente.

Aceste masuri pot fi luate pe perioada nedeterminata?

Nu, avand in vedere ca prin masurile impuse de ordinul de protectie se limiteaza considerabil dreptul la viata privata si la domiciliu a celui impotriva caruia este dispusa masura, legea nu a permis luarea acestor masuri pe o perioada nedeterminata.

Astfel, durata acestor masuri este stabilita in mod expres de catre judecator si nu va putea depasi 6 luni de la data emiterii ordinului.

Ce se intampla la finalul acestor 6 luni?

La expirarea perioadei pentru care a fost emis ordinul, daca situatia de pericol pentru victima subzista, poate fi introdusa o cerere pentru obtinerea unui nou ordin de protectie.

Masurile impuse de acest ordin sunt provizorii si pot fi dispuse doar in cazul existentei unui pericol real si concret pentru victima, astfel ordinul de protectie nu poate fi prelungit la expirarea perioadei, ci exista doar posibilitatea obtinerii unui nou ordin.

Care este procedura de obtinere a unui ordin de protectie?

Pentru a obtine un ordin de protectie, victima trebuie sa introduca o cerere la judecatoria din localitatea de domiciliu. Exista si o cerere tipizata pe care victimele o pot folosi.

Dupa introducerea acestei cereri, instanta este obligata sa solutioneze cauza in termen de 72 de ore, pentru a nu se perpetua starea de pericol in care se afla victima. In cazuri de maxima urgenta, cererea poate fi solutionata chiar in aceeasi zi.

Dupa solutionare, hotararea prin care se obtine un ordin de protectie se transmite de catre instanta organelor de politie, care vor supraveghea respectarea acestuia de catre faptuitor.

Exista o taxa anume pe care victima trebuie sa o plateasca pentru a introduce aceasta cerere?

Nu, acest demers este gratuit, cererea fiind scutita de taxa de timbru, pentru a nu descuraja victimele sa se adreseze instantei.

Ce se intampla, mai exact, dupa solutionarea cererii de catre instanta?

Dupa solutionarea cererii, ordinul de protectie se emite in 3 exemplare, fiind comunicat victimei, agresorului cat, si unitatii de politie.

In cadrul unitatii de politie se desemneaza un politist care sa se ocupe de acest caz. Acesta ia legatura cu victima, careia ii transmite datele sale de contact si ii aduce la cunostinta ca poate sesiza oricand politia, inclusiv prin apelarea Serviciului de Urgenta 112.

Il contacteaza si pe agresor, acestuia ii pune in vedere, sub semnatura, ca s-a emis acest ordin de protectie, ii comunica interdictia, ii explica ce are voie si ce nu are voie sa faca si ce sanctiuni va suferi in cazul incalcarii ordinului de protectie.

Care sunt sanctiunile incalcarii ordinului de protectie?

Incalcarea masurilor impuse de un ordin de protectie reprezinta infractiunea de nerespectare a unor hotarari judecatoresti si se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

Cum poate fi dovedita starea de pericol de catre victima?

Avand in vedere ca in aceste cazuri este vorba de fapte de violenta care se desfasoara in intimitatea locuintei, fara a exista martori, este admis orice mijloc de proba.

Astfel, starea de pericol in care se afla victima poate fi dovedita prin declaratiile martorilor, certificate medico-legale, fotografii, inregistrari si prin plangeri depuse anterior la organele de politie, dar si prin declaratiile victimei sau agresorului.

Este conditionata obtinerea unui astfel de ordin de existenta unor plangeri anterioare la politie sau a unor alte procese, de exemplu, de divort?

Nu. Obtinerea unui ordin de protectie este conditionata doar de existenta unei stari de pericol actuale pentru viata, integritatea fizica sau psihica a unei persoane cauzata de un membru al familie. Ea este o procedura unica, independenta de orice alt proces in care sunt implicate victima sau agresorul.

Plangerile si sesizarile anterioare ar putea constitui un mijloc de proba in astfel de situatii, dar nu sunt in niciun caz conditii esentiale pentru obtinerea acestui ordin.

In concluzie, obtinerea unui ordin de protectie reprezinta un mijloc de ocrotire a victimelor violentei in familie.

Procedura obtinerii unui astfel de ordin este relativ accesibila, tocmai pentru a veni in sprijnul persoanelor agresate.

Trebuie, totusi, sa tinem cont de faptul ca violenta in familie este de cele mai multe ori greu de dovedit, iar solutionarea acestui demers in instanta este foarte scurta.

Aceasta perioada scurta de solutionare are dezavantajul unei restrangeri a posibilitatii administrarii de probe, astfel ca la data intoducerii cererii victima trebuie sa aiba deja pus la punct un probatoriu eficient si concret pentru a dovedi cele sustinute in cerere.

Pentru a fi siguri de caracterul eficient al probelor propuse si pentru a beneficia de o asistenta optima pe parcursul intregului proces, cel mai bine ar fi sa ne adresam specialistilor, pentru a primi ajutor in aceste situatii delicate si foarte dureroase.

#avocat Titu Eugen, #avocat ordin protectie, #ordin protectie violenta domestica , #avocati