Ziare.com

Clauzele abuzive din contractele de credit hranesc abuzurile impotriva celor lipsiti de aparare

Advertorial
Vineri, 15 Mai 2020, ora 14:34

   

Clauzele abuzive din contractele de credit hranesc abuzurile impotriva celor lipsiti de aparare
Activitatea de creditare este motorul sistemului sociopolitic actual, astfel clauzele abuzive din contractele de credit pun in pericol stabilitatea sistemului, cu atat mai mult cu cat executarile silite ale recuperatorilor de creante se bazeaza pe aceste clauze abuzive banci.

Societatea functioneaza prin credit si datorie, drept pentru care activitatea bancilor si a IFN-urilor, ce folosesc clauze abuzive, este una criminala pentru viitorul capitalismului.

Bancile si IFN-urile au profitat de statutul lor, fortand clientii sa semneze contractele. Politica lor, in toata perioada anilor 2005 - 2016, a fost simpla si dictatoriala:

Primesti banii daca semnezi contractul, gata redactat si pregatit de noi. NU semnezi contractul, asa cum a fost redactat si folosit deja in mii de cazuri, nu primesti banii de la noi.

In aceste conditii, au existat si exista situatii in care ofiterii de credit nu stiau si nu intelegeau clauzele abuzive din contractele de credit.

Nu aveai pe cine sa intrebi si ce sa intrebi, pentru ca nu exista o discutie adevarata pe ce se poate intampla in cazul unei imposibilitati de restituire a creditului.

Mai grav e ca a lipsit educatia financiara pe care Banca sau IFN-ul trebuia sa o acorde imprumutatului in cazul acelor imprumuturi pentru achizitii.

Ca cireasa de pe tort, executarile silite ale recuperatorilor de creante, cumpara creantele/creditele cu 3% din valoare?!, demareaza pe baza si in temeiul acestor clauze abuzive banci.

Tipuri de clauze abuzive in contractele de credit, folosite in executarile silite ale recuperatorilor de creante

In ce priveste Clauzele abuzive din contractele de credit, cele mai des intalnite sunt urmatoarele:

- Clauza prin care creditoarea isi asuma dretul de a cesiona creanta sau creditul catre orice entitate doreste, adica inclusiv catre recuperatorii de creante.

- Comisionul de administrare;

- Comisionul de risc, mai ales in conditiile in care a fost incheiata o asigurare;

- Comisionul de gestiune;

- Comisionul de rambursare anticipata;

- Comisionul de analiza dosar sau acordare credit;

- Clauza prin care creditorul isi asuma dreptul la o Dobanda contractuala variabila;

- Clauza privind Scadenta anticipata;

- Clauza de risc valutar, in ce priveste monedele CHF, Euro, Dolar, prin care creditoul nu isi asuma niciun risc de pe urma fluctuatiei;

- Clauza prin care creditorul poate accesa dobanda penalizatoare, excesiva sau variabila.

In ce priveste clauza penalizatoare, regasim un exemplu.

Aici am am anulat clauza penala (dobanda penalizatoare) abuziva, inserata in 2 doua contracte de credit, intrucat aceasta avea o valoare de 60 saizeci de ori mai mare decat limita legala (365 % pe an versus 6 % pe an):executarile silite ale recuperatorilor de creante

Aceste clauze nu sunt abuzive doar prin simpla introducere, ci de la caz la caz, in functie de data semnarii contractului de credit, raportat la legislatia in vigoare de la acea data.

Astfel, Clauzele abuzive din contratele de credit reprezinta un subiect general valabil pentru intreg sistemul creditare, nu e chiar universal, pentru toate contractele de credit.

De retinut este ca executarile silite ale recuperatorilor de creante se bazeaza in special pe aceste clauze abuzive.

Conditiile legale pentru identificare unor clauze abuzive in contractele de imprumut

1. Clauzele abuzive din contractele de credit nu au fost negociate;

Banca este obligata sa ofere posibilitatea negocierii contractului, astfel sa dispara clauzele abuzive din contractele de credit.

Desi un contract se poate incheia si prin simplul acord de vointa, in domeniul financiar bancar esentiala este si negocierea, inclusiv si mai ales in ce priveste clauzele abuzive.

Odata sesizata instanta competenta, din probele ce se vor administra in proces, va rezulta ca nu a existat o negociere, contrar sarcinii de la art. 4 alin. 3) din Legea 193/2000.

Caracterul negociat al unei clauze contractuale nu este dat de faptul cunoasterii existentei acestei clauze contractuale, sau mai precis de politica bancii/ IFN cu privire la clauza respectiva, ci de posibilitatile consumatorului de a negocia efectiv elementele clauzelor.

2. Clauzele inserate sunt contrare exigentelor impuse de buna-credinta;

In acest sens, asa cum a aratat si doctrina de specialitate, verificarea caracterului abuziv al unei clauze presupune existenta unui contract semnat de parti, deci insasi incheierea contractului nu are cum, in acelasi timp, sa excluda aplicabilitatea normelor de protectie a consumatorului.

3. Clauzele considerate a fi abuzive creeaza, in detrimentul consumatorului, un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile partilor.

In situatia in care, institutia bancara a inserat in cadrul contractului o serie de clauze cu privire la suportarea riscului valutar, dobanda variabila, comisionul de analiza, comisionul de risc si taxa anuala de credit, consecinta acestora fiind impovararea consumatorului cu niste sume de bani suplimentare, care nu au niciun fel de contraprestatie din partea Bancii, este evident dezechilibrul ce s-a creat in patrimonial consumatorului, acesta datorand ca urmare a clauzelor amintite mai sus o suma imensa.

4. Clauzele nu se circumscriu notiunii de "obiect principal al contractului" astfel ca permit interventia instantei in ceea ce priveste restabilirea echilibrului contractual.

Solutii in lupta cu clauzele abuzive

Cea mai importanta solutie ar trebui sa rezulte din Cauza Curtii de Justitie a Uniunii Europene C40/08 Asturcom si din Codul Civil national:

Directiva 93/13 privind clauzele abuzive in contractele incheiate cu consumatorii trebuie interpretata in sensul ca o instanta nationala sesizata cu o cerere de executare silita a unei hotarari arbitrale ce a dobandit autoritatea de lucru judecat, pronuntata in lipsa consumatorului, este obligata, de indata ce dispune de elementele de drept si de fapt necesare in acest scop, sa aprecieze din oficiu caracterul abuziv al clauzei arbitrale cuprinse intrun contract incheiat intre un vanzator sau un furnizor si un consumator, in masura in care, potrivit normelor de procedura interne, aceasta poate realiza o asemenea apreciere in cadrul unor actiuni similare de natura interna.

Asadar, instantele sunt obligate sa verifice din oficiu legalitatea tuturor clauzelor din contractul de credit.

Exista o duzina de norme juridice, regasite in Directiva 93/13/CEE, Legea 193/2000, Legea 296/2004 si OUG 21/1992, ce permit si obliga judecatorii la refacerea echilibrului contractual, pe fondul in care executarile silite ale recuperatorilor de creante mareste dezechilibrul.

DAR, in practica nu se intampla asta, rolul activ - obligatoriu - al judecatorilor lipseste.

Cine se asteapta de la un judecator sa invoce din oficiu aparari in favoarea debitorului, adica respectarea unei obligatii legale si profesionale aflata in sarcina judecatorului, va avea o grava depresie.

Avocat Velicu Daniel

Cea mai importanta solutie in fapt este lupta cu Bancile si cu Recuperatorii de creante, in care trebuie formulata Contestatia la executare.

Pe de alta parte, justitiabilii au deschisa o actiune de drept comun privind anularea clauzelor abuzive din contractele de credit.

Drept pentru care, justitiabilii, asistati sau nu de un Avocat specializat in executari silite trebuie sa ceara expres judecatorului anularea anumitor clauze, prezentand argumente solide in ce priveste executarile silite ale recuperatorilor de creante.

Iti recomandam si urmatoarele articole:

- https://velicu.eu/darea-in-plata-legea-77-2016-dare-in-plata-credit-bancar/

- https://velicu.eu/juridice/50-executari-silite-ilegale/

- https://velicu.eu/incuviintarea-executarii-silite-competenta-instanta-de-executare/

- https://velicu.eu/suspendarea-executarii-decizia-iccj-11-2018/

- https://velicu.eu/contestatiile-la-executare-termen-c75-19-cjue/

- https://velicu.eu/poprirea-pe-salariu-poate-fi-anulata-oricand/

- https://velicu.eu/notificarea-cesiunii-de-creanta-executarea-silita-credit-bancar/

Recuperatorii de creante au calitatea procesuala pasiva, astfel actiunile in justitie pot fi formulate in contradictoriu cu acestia.

Regasiti un exemplu in acest sens, in care am anulat o duzina de clauze abuzive impotriva acelui Recuperator de Creante:Executarile silite ale recuperatorilor de creante

http://portal.just.ro/220/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=3000000000144694&id_inst=220

Rolul cesionarilor in ce priveste acele clauze abuzive banci

Recuperatorii de creante ajuta Bancile si IFN-urile sa stearga urma acelor clauze abuzive din contractele de credit.

Pe de alta parte, le ajuta in sensul de a-si actualiza gradul de risc si la posibilitatea de a acorda credite altor persoane naive.

Cand a operat cesiunea de creanta catre recuperatori, este foarte posibil sa fi fost accesata si asigurarea incheiata la data acordarii imprumutului.

Aici reamintim de art. 58 alin 5) din O.U.G. nr 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori: Contractele de credit, contractele de ipoteca, precum si orice alte inscrisuri care au caracter de instrumente de garantare nu reprezinta titluri executorii in cazul in care cesionarul este o entitate ce desfasoara activitati de recuperare creante (s.n. Recuperatorii de creante).

Si eu am fost executat silit in mod ilegal.

Desi am anulat Executarea Silita, inclusiv poprirea salariului tau, timpul pierdut si stresul generat sunt inconmensurabile.

Ca debitor executat silit abuziv si in calitate de Avocat specializat in executari, eu stiu perfect ce simti si, in special, ce trebuie facut.

Esti liber sa faci ce vrei, sa le platesti sume necuvenite recuperatorilor de creante sau sa anulezi executarile silite ale recuperatorilor de creante, bazate pe clauze abuzive.

Cabinet de Avocatura Daniel Velicu & Asociatii
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 18640 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor