Afla totul despre contraventii si cum poti scapa de amenzile primite - Sfatul avocatului

Advertorial
Vineri, 14 Iulie 2017, ora 09:00
80271 citiri
Afla totul despre contraventii si cum poti scapa de amenzile primite - Sfatul avocatului
Foto: www.avocat-titueugen.ro

Fie ca suntem tipul soferului diligent riguros si atent in trafic, ori tipul soferului grabit, care considera ca incalcarea unei reguli de circulatie din cand in cand nu produce nicio consecinta, este mai mult decat probabil ca, in timpul vietii, sa fi fost sanctionat contravetional, cel putin o data.

Avand in vedere starea destul de precara a infrastructurii rutiere, dar si haosul care predomina traficul in marile orase ale tarii si numarul mare de sanctiuni contraventionale care sunt aplicate zilnic de catre organele competente, am decis sa discutam cu un specialist in dreptul contraventional pentru a afla ce putem face in cazul in care ne-am afla intr-o asemenea situatie.

Ce reprezinta mai exact o contraventie?

Contraventia este definita de legislatie ca fiind fapta comisa cu vinovatie stabilita si sanctionata prin lege, Ordonanta de Guvern si prin Hotarari ale Consiliilor Locale sau Judetene.

Mai exact, contraventia este o fapta ilicita, comisa cu intentie, dar care prezinta un pericol social mai redus decat cel al unei infractiuni.

In cazul in care am comis o contraventie, la ce sanctiune ar trebui sa ma astept?

Legea prevede pentru contraventii doua tipuri de sanctiuni: principale si complementare. Astfel pentru comiterea unei contraventii puteti primi atat o sanctiune principala cat si una complementara.

Sanctiunile principale sunt avertismentul, amenda si prestarea unei activitati in folosul comunitatii, iar printre cele complementare se numara sanctiuni de genul: confiscarii bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contraventii; suspendarii sau anularii, dupa caz, a avizului, acordului sau a autorizatiei de exercitare a unei activitati; etc.

In cazul comiterii unei contraventii pot fi sanctionat cu mai multe sanctiuni principale? Dar in cazul comiterii mai multor contraventii in acelati timp?

Pentru una si aceeasi contraventie se poate aplica numai o sanctiune contraventionala principala si una sau mai multe sanctiuni complementare. In cazul comiterii mai multor contraventii in acelasi timp se va aplica cate o sanctiune pentru fiecare contraventie comisa.

Totusi, in situatia in care contraventiile au fost constatate prin acelasi proces-verbal, sanctiunile contraventionale se cumuleaza fara a putea depasi dublul maximului amenzii prevazut pentru contraventia cea mai grava.

Sanctiunea cel mai des aplicata pentru comiterea unei contraventii este reprezentata de amenda contraventionala. Ce se intampla in situatia in care nu platesc aceasta amenda?

In cazul in care contravenientul persoana fizica nu a achitat amenda in termen de 30 de zile de la ramanerea definitiva a sanctiunii si nu exista posibilitatea executarii silite, organul de specialitate al unitatii administrativ-teritoriale in a carui raza teritoriala domiciliaza contravenientul va sesiza instanta judecatoreasca in a carei circumscriptie domiciliaza acesta, in vederea inlocuirii amenzii cu sanctiunea obligarii contravenientului la prestarea unei activitati in folosul comunitatii, tinandu-se seama de partea din amenda care a fost achitata.

In cat timp de la comiterea contraventiei trebuie sa imi fie transmis procesul-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor?

De cele mai multe ori contraventiile sunt constatate si sanctionate in momentul sau la scurt timp dupa producerea acestora, contravenientul fiind de obicei de fata la intocmirea procesului-verbal.

Daca contravenientul nu a fost de fata la intocmirea procesului-verbal acesta trebuie sa ii fie comunicat in maximum 2 luni de zile de la data aplicarii sanctiunii, in caz contrar sanctiunea aplicata va ramane fare efect.

Ce reprezinta mai exact acest proces-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor?

Procesul-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor reprezinta un inscris, prin care agentul constatator constata savarsirea unei contraventii si aplica sanctiunea aferenta.

In cuprinsul procesului-verbal trebuie sa se consemneze in mod obligatoriu numele, prenumele si calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, iar in cazul persoanei juridice denumirea si sediul acesteia, descrierea faptei savarsite si data comiterii acesteia, semnatura agentului constatator. Daca in procesul-verbal lipseste una dintre aceste mentiuni, procesul-verbal este nul.

De catre cine se constata aceasta nulitate?

Nulitatea unui proces-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor se constata de catre instanta de judecata.

Cum putem contesta mai exact temeinicia unui astfel de proces-verbal?

In cazul in care considerati ca ati fost sanctionat in mod eronat, sau constatati ca in cuprinsul procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor nu se regaseste o mentiune obligatorie, puteti formula o plangere contraventionala, in termen de 15 zile de la data comunicarii procesului-verbal.

Prin formularea unei astfel de plangeri se suspenda executarea sanctiunii ce mi-a fost aplicata?

Da, prin formularea unei plangeri contraventionale, executarea sanctiunii aplicate se suspenda pana la ramanerea definitiva a hotararii instantei.

Care este instanta competenta sa judece o astfel de plangere?

Solutionarea unei plangeri contraventionale este de competenta judecatoriei in carei circumscriptie se afla locul comiterii contraventiei.

Care sunt sansele ca o astfel de plangere sa fie admisa de catre instanta de judecata?

Daca din cuprinsul procesului - verbal lipsesc mentiunile obligatorii, sau faptele relatate in cuprinsul acestuia nu corespund realitatii exista sanse destul de mari ca aceasta sa fie admisa de catre instanta de judecata.

In concluzie, daca ati fost sanctionat contraventional si considerati ca cele relatate in procesul-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor nu corespund realitatii sau ati observat ca agentul constatator nu a facut anumite mentiuni, nu ezitati sa contactati un specialist pentru a formula o plangere contraventionala. Sansele sunt de partea dumneavoastra!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#avocat drept contraventional, #plangere contraventionala, #avocat amenzi , #avocati