Ziare.com

Doua asociatii ale magistratilor solicita CSM sa ia atitudine fata de protestul avocatilor: "Nu este acceptabil sa se manifeste in mod virulent atacuri coordonate asupra judecatorilor"

Luni, 21 Decembrie 2020, ora 18:39

   

Doua asociatii ale magistratilor solicita CSM sa ia atitudine fata de protestul avocatilor: "Nu este acceptabil sa se manifeste in mod virulent atacuri coordonate asupra judecatorilor"
Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania si Asociatia Initiativa pentru Justitie solicita Consiliului Superior al Magistraturii sa-si indeplineasca atributiile constitutionale si sa ia atitudine fata de modul in care unii avocati (parteneri indispensabili ai justitiei), dar si alte persoane, inteleg sa isi exercite dreptul de a critica o hotarare judecatoreasca definitiva.

"Intr-un stat de drept este recunoscut dreptul fiecarei persoane de a se exprima liber si a expune un punct de vedere stiintific fata de modul in care se realizeaza activitatea de judecata, insa nu este acceptabil ca in spatiul public sa se manifeste in mod virulent atacuri coordonate asupra judecatorilor care au pronuntat o hotarare judecatoreasca. Mai mult, protestele unor avocati din incinta instantelor pot fi interpretate ca fiind o modalitate de a pune presiune asupra judecatorilor, putand fi afectat direct actul de justitie, o atare conduita nefiind compatibila cu cerintele statului de drept", sustin reprezentantii celor doua Asociatii.

Acestia afirma ca, potrivit par. 25 din Avizul nr. 16 (2013) privind relatiile dintre judecatori si avocati, adoptat de Consiliul Consultativ al Judecatorilor Europeni (CCJE), "respectul fata de colegii de breasla si respectul pentru statul de drept, precum si contributia pentru o buna administrare a justitiei - respectiv principiile (h) si (i) din Carta principiilor esentiale ale avocatului european a CCBE (Consiliul Barourilor si al Societatilor de Drept din Europa) - impun abtinerea de la critici abuzive fata de colegi, fata de judecatori luati individual si fata de procedurile judiciare si hotararile judecatoresti".

"In aceste coordonate, pasivitatea Consiliului Superior al Magistraturii, care este garantul independentei justitiei, cu privire la atacurile din presa si la protestele unor avocati fata de o hotarare judecatoreasca definitiva, derulate in incinta unor instante, chiar langa salile de judecata, naste serioase indoieli in societate in ceea ce priveste functionarea justitiei si independenta sa", mai precizaza asociatiile mentionate.

Cititi si:
VIDEO Protest la Palatul de Justitie, dupa condamnarea avocatului Robert Rosu in dosarul "Ferma Baneasa"

Reactia Uniunii Nationale a Barourilor dupa condamnarea unui avocat in dosarul Ferma Baneasa: "Este inacceptabila represiunea de natura penala"
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre magistrati CSM protest avocati atacuri judecatori
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3886 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Corect!

Ce te faci insa cu "magistratii" tip Țandarei?
Ce te faci cu "magistratii" care dau "Not Guilty" pentru crime,talharii,scl si alti magistrati in acelesi spete dau pedepse mari?

 

Stat de drept fără avocați sau cu avocați cu căluș?

Așa-i cand Constituția-i redactată de un neabsolvent de științe juridice, care a declarat activitatea judecătorească ca putere in stat, in locul celei adevărate, puterea judiciară, lăsand toate celelalte componente ale acesteia, inclusiv procu rorii și ceceriștii in afara puterilor in stat!
Și, ca să fie tacãmu' complet, unde s-a mai pomenit o astfel de putere numită și nu aleasă? Bine că Americani-s obligați de Constituția lor să-și aleagă judecătorii, iar noi nu suntem in stare s-o facem nici măcar formal, ca pe vremea lu' Lae!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor