Ziare.com

Elenina Nicut, avocat, despre cazul Nastase: Savarsirea unei infractiuni, o incalcare flagranta a juramantului de avocat Interviu

de Alex Varzaru
Duminica, 27 Octombrie 2013, ora 11:40

   

Elenina Nicut, avocat, despre cazul Nastase: Savarsirea unei infractiuni, o incalcare flagranta a juramantului de avocat Interviu
La inceputul acestei saptamani, Consiliul Baroului Bucuresti a decis ca Adrian Nastase poate sa-si pastraze statutul de avocat, in ciuda faptului ca acesta a fost condamnat pentru coruptie si a executat o pedeapsa privativa de libertate.

Avocatul Elenina Nicut vorbeste despre decizia surprinzatoare a Baroului Bucuresti intr-un interviu pentru Ziare.com in care aminteste ca "in luna aprilie a acestui an, Decanul Baroului Bucuresti, domnul Ilie Iordachescu, declara negru pe alb ca 'O infractiune de coruptie afecteaza prestigiul profesiei'".

Consiliul Baroului Bucuresti a apreciat ca "faptele comise de fostul premier nu au afectat buna reputatie a profesiei sale".


A fost Adrian Nastase un avocat bun? Exista mituri despre procese castigate de Nastase prin pledoarii si argumentari convingatoare?

Am aflat ca Adrian Nastase este avocat in momentul in care s-a iscat discutia publica privind excluderea sa din Baroul Bucuresti. Altfel spus, prea multe informatii despre cariera sa de avocat nu am. In orice caz, pentru ca m-ati intrebat de mituri, cred ca aceasta cariera a fost oricum umbrita de cariera politico-infractionala.

Adrian Nastase, greu de exclus din avocatura: E nevoie de comisie

Conform statutului profesiei de avocat, condamnatii penali nu mai pot profesa ca avocati. "In cazul in care avocatul a fost condamnat definitiv pentru o fapta prevazuta de legea penala si care il face nedemn de a fi avocat, potrivit legii", prevede statutul avocatilor la articolul 58. De ce credeti ca au interpretat membrii Comisiei de la Barou ca o condamnare pentru coruptie nu il face nedemn pentru profesia de avocat?

Legea (art. 14 lit. a) din Legea nr. 51/1995) impune doua conditii cumulative in ceea ce priveste stabilirea nedemnitatii: faptul de a fi fost condamnat definitiv la pedeapsa cu inchisoarea pentru savarsirea unei infractiuni cu intentie si natura infractiunii, respectiv aceea de a aduce atingere prestigiului profesiei.

Notiunea de "prestigiu al profesiei" nu este definitiva, existand asadar posibilitatea unei aprecieri subiective. In cazul Adrian Nastase, prima conditie este in mod evident indeplinita, astfel incat cred ca s-a apreciat, in mod inexplicabil din punctul meu de vedere, ca o fapta de coruptie nu ar fi de natura a aduce atingere prestigiului profesiei.

Adrian Nastase ramane avocat, a decis Consiliul Baroului Bucuresti

Am spus in mod inexplicabil si dat fiind faptul ca, la intrarea in profesie, toti avocatii depun in cadru solemn, in fata Consiliului Baroului, un juramant prin care jura, intre altele, sa respecte si sa apere Constitutia si legile tarii.

Or, savarsirea unei infractiuni intentionate, de orice natura, cu atat mai mult una de coruptie, constituie deja o incalcare flagranta a acestui juramant si prin urmare afecteaza prestigiul profesiei.

Cert este ca s-a creat un precedent periculos, avand in vedere ca alte doua persoane publice, Florin Costiniu si Catalin Voicu, de asemenea condamnate definitiv pentru fapte de coruptie, isi asteapta verdictul si in ceea ce priveste situatia profesionala in cadrul Baroului Bucuresti.

Macovei: Amanarea excluderii lui Nastase din Barou, o ofensa pentru avocatii care respecta legea

Nu vad in ce masura prestigiul profesiei de avocat ar putea fi mentinut intact prin decizii de genul celei pronuntate in cazul Adrian Nastase. Interesant este faptul ca in luna aprilie a acestui an, Decanului Baroului Bucuresti, domnul Ilie Iordachescu, declara negru pe alb ca "O infractiune de coruptie afecteaza prestigiul profesiei.

De regula infractiunile de coruptie constatate de catre instante prin hotarari definitive afecteaza prestigiul profesiei". Se pare insa ca nu si-a putut impune acest puct de vedere in cadrul Consiliului Baroului.

Baroul a luat masuri si impotriva altor avocati manjiti sau implicati in fapte de coruptie? A judecat cu doua masuri in cazul Nastase sau e o conduita coerenta cu alte decizii luate anterior?

Deciziile prin care se dispun asemenea masuri nu fac obiectul publicarii, astfel incat, inclusiv noi, avocatii, nu putem lua cunostinta de ele decat prin intermediul presei, in ceea ce priveste persoanele publice.

Din presa, asadar, am aflat ca s-a dispus in cateva randuri excluderea avocatilor pe motiv ca au fost condamnati definitiv la pedeapsa cu inchisoarea, cu suspendare sau cu executare, inclusiv pentru fapte de coruptie.

Prin urmare, da, in mintea omului de rand, se poate naste impresia ca in cazul Adrian Nastase, Consiliul Baroului a judecat cu doua masuri. In masura in care ar fi existat motive puternice de mentinere a lui Adrian Nastase in profesie, apreciez ca asemenea motive ar trebui oferite publicului pentru a risipi aceasta impresie.

Ce se intampla cu aceste cazuri in alte tari? Poate un avocat acuzat si condamnat pentru coruptie sa isi pastreze dreptul de a profesa?

Dupa cum am spus mai sus, fiind vorba de decizii cu caracter individual, nu sunt aduse la cunostinta publicului decat in cazuri exceptionale, aceasta regula fiind aplicabila si in alte tari.

Legislatia franceza, de exemplu, vorbeste despre condamnari penale pentru fapte care aduc atingere onoarei, probitatii sau bunelor moravuri, de unde aceeasi marja de apreciere in cazul aplicarii sanctiunii excluderii din profesie.

De ce exista aceasta solidaritate intre conducerea Baroului si Adrian Nastase?

Nu stiu daca se poate vorbi chiar de o solidaritate, ci eventual de foarte multa clementa.

Se poate spune ca ce s-a intamplat cu decizia Baroului Bucuresti fata de Adrian Nastase e de fapt in spiritul meseriei de avocat, care cere ca atunci cand aperi o persoana sa obtii maximum posibil in favoarea ei uzand de tot ceea ce iti permite legea? Sau e vorba de o solidaritate intre oameni murdari, pur si simplu?

Dupa parerea mea, ceea ce s-a intamplat nu are nimic de-a face cu spiritul profesiei de avocat.

Cum explicati disputa intre Uniunea Nationala a Barourilor din Romania si Baroul Bucuresti? De ce UNBR se pronunta impotriva mentinerii statutului de avocat pentru Adrian Nastase iar Baroul Bucuresti pentru?

Eu nu o vad ca pe o disputa. Presedintele UNBR are calitatea de a formula calea de atac impotriva oricarei decizii disciplinare si a inteles sa o exercite, dat fiind faptul ca prin decizia in discutie s-a creat un precedent periculos si, desigur, un val de nemultumire si neincredere, atat in randul avocatilor, cat si al oamenilor din afara profesiei.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8637 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
51 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Dar doamna Nicut..

..cum sa-l dai afara din barou pe puscariasul Nastase cand stii ca poti fi lovit de mana lunga a mafiei USl-iste ? Toata cohorta de avocati ai baroului nu sunt decat o armata de aparatori ai celor care devalizeaza si fura acum Romania ,iar a te pune rau cu puterea este un lucru grav pentru unii care au ramas inca tarati de trecutul comunist sau sunt atat de manjiti incat nu mai pot spune nu.

 

Coruptia mana in mana cu Justitia

Mafia securisto-comunista care a ocupat Romania mai da o palma Democratiei.Adica ceea ce era de demonstrat;cata vreme fii securistilor si comunistilor ocupa functii in aparatul de stat,gustul amar al nedreptatii va bantui tribunalele romanesti.

prostul moare de grija altuia si cainele .......

atata timp cat o procuroare tortionara, ca macovei, este tolerata, nu vad de ce se mai agita aceasta "coada de topor"(elenina)
atata timp cat avem un presedinte suspendat si cu dosare penale (in asteptare)si asupra caruia planeaza multe acuzatii, nu vad care este problema cu bombonel

Ma intreb cat de disperat ar trebui sa fie un om

... care sa apeleze la serviciile lui Nastase, un fost puscarias? Ce caracter ar trebui sa aiba acel om ca, la randul lui, sa aiba incredere in Nastase?

Problema este mult mai simpla.

Prin aceasta decizie rusinoasa, Baroul Bucuresti a inclus coruptia in fisa postului de avocat. Deci, nu are cum atinge demnitatea profesiei, coborand standardele avocatilor la nivelul infractorilor. Comisia respectiva s-a declasat voluntar, banalizand pana la nivel de infractiune meseria de avocat. Cu alte cuvinte, orice infractor va cauta un avocat care sa fie mai hot ca hotii si asta e normal in Romania.

Suntem satui de basisti.

"casandra : Ati uitat să spuneti esentialul: doamna Nicut este presedintele organizatiei bucurestene a Miscării Populare." Ziare.com iti bati joc de noi sa citim asa mizerie de articol?

Noi, suntem si mai satui!

Dar de hotii lui Iliescu!
Copii "naspa" a usl, nu au decit "distrugerea statului RO" in fitele lor!

Chiar si fara el, erau prea multi avocati penali..

Este momentul sa se inceapa curatenia si printre avocati, pentru ca sunt in in legatura directa cu mafia din justitie, mafie al carui tatuc era Bombo....

Ce are Miscarea Pupulara cu puscariasul Nastase?

Interviul este inul profesional si nu politic;sau pentru comunisti trebuie sa ai "origini sanatoase" pentru a fi credibil?Mare e gradina ta,Doamne!

.

Un avocar in robă vărgată oferă lumii intregi, imaginea unui bandustan nenorocit, aflat in inima civilizației ! Intampinat cu aplauze și lacrimi de sinceră emoție, in sanul celui mai mare partid din Romaniea, parnăiașul, iși poate lua liniștit nasul la purtare, fără ca țara asta să aibă cea mai modestă tresărire !Incep să-i dau dreptate Anei Blandiana, care spunea că santem un popor vegetal !

Un adevar cunoscut si de un elev de scoala generala

Doar acei indivizi ce au format comisia baroului de avocati din Bucuresti gandesc altfel, ceea ce este revoltator. Oare pana cand ne vor rade in nas acesti nevertebrati? Sper ca romanii sa-si poata spune mania prin votul lor, la urmatoarele alegeri. Ma refer, bineinteles, la romanii adevarati, nu la cei "cumparati" de socialistii lui dragnea. Am zis.

 
 

nu era nevoie de un avocat sa ne spua ca un puscarias

nu mai poate profesa o meserie legata de ...apararea

legii!

chiar si un analfabet cu bun simt putea sa ajunga la

o asemenea concluzie!

dupa spalarea furaciunii de plagiat a lui ponta si

alte decizii contraversate ale multor parchete in

favoarea puternicilor zilei,cazul Bombonel provoaca

greturi!

De ce exista aceasta solidaritate intre conducerea Baroului si ,

Adrian Nastase." Este si normal pentru ca facatura basista incalca Constitutia. Cine mai crede in justitia aservita lui basescu. Vreu disparitia totala a PDL.

Ce palmă mai mare putea fi dată asa-zisei "puteri

judecătoresti", decat această nerecunoastere oficială de către cele mai autorizate si competente minti in materie a "minunii" făcute in cauză?

Se vor gasi 100 de nebuni sa voteze Miscarea Populara ?

Cine reprezinta aceasta miscare populara? Nu mai are sanse PDL-ul si voi credeti in minuni basiste cand tara este facuta praf de guvernarea boc-basescu?. Ciumpalaci, voi credeti ca poporul uita asa usor ce a insemnat pedelismul pentru romani. Din cauza lor oamenii regreta comunismul. Auzi, Nitu presedinta organizatiei Bucuresti, miscarea populara ne tine lectii !!

"Macovei: Amanarea excluderii lui Nastase din Barou, o ofensa pentru avocatii care respecta legea." Un procuror comunist.

Saa nu plangem la mormant strain/

Nastase nefiind un avocat bun,dupa cum se scrie,nu va avea clienti si se va apuca de alta meserie,de ex.Formator de opinie,jurnalist, artist.Dar padca-l vad cu un transfer la Mixcarea Populara,si totul se sterge/I-a sa vad cine-mi face onoarea de a pune 5x1 ?????

@nusual e ceva apolitic pe acest site?

Te inseli amarnic, pentru ca toate articolele sunt cu dedicatie si nu au nimic profesional in ele.Tu trebuie sa intelegi ca basescu se zbate ca pestele pe uscat,pentru ca se vor deschide in curand si dosarele lui.Te inseli amarnic daca crezi ca Nastase o sa-l ierte vreodata. Voi luptati pentru o cauza pierduta. Desteptarea !

@A.Cantemir

- nu despre asta este vorba in articol ! e vorba de "Savarsirea unei infractiuni, o incalcare flagranta a juramantului de avocat."

Simptome

Nastase ramane membru al Baroului Bucuresti si in felul asta se dovedeste cum conducerea BB este un ciub de Mafioti. Justitia isi are cuibul ei de mafioti, internela la fel, armata la fel, educatia la fel, practic toata conducerea Romaniei a ajuns un cuib de mafioti.La mare "cinste" nu sunt onestitatea, corectitudinea si competenta profesionala ci Dosarul. Fiecare are dosar despre fiecare, pentru ca fiecare a faptuit o nedreptate despre care altcineva are dosarul gata de a fi dat in vileag"la o adica". Asta e clasa politica romaneasca.Toate partidele sunt cuiburi de mafioti. De aceea iese lumea in strada si de aceea ea doreste plecarea de la conducere a intregii clase politice.De aceea in 23 de ani saracim pe zi ce trece. Ministri, prim ministri si presedinti de tara care accepta prim ministri de tot rasul si de toata hotia, netrebnici care mimeaza competenta si cinstea si care in umbra isi umplu buzunarele cum stiu ei mai bine. Astia daca mai raman mult la conducerea tarii nici pamantul pe care-l calcam n-o sa mai fie al Romaniei, vom plati pana si aerul pe care-l respiram.

 

..............................

acesti mafioti au musamalizat dosarele penale ale mafiotului sef, pe care il gasesti mataluta la Cotroceni,asa ca ciocul mic.

... si inca cava

Uitasem sa adaug mass-media, care la randul ei este un cuib urias de mafioti la care principiul de baza nu este informarea corecta si nepartinitoare, ci sunt minciuna si manipularea. Marea "vrajeala" cu care este hipnotizat un popor intreg. Inteligente cu adevarat diabolice care au scoala inalta de cum sa faca un popor sa gandeasca asa cum vor ei, ba chiar cum sa gandeasca ele in locul poporului. O masina uriasa a circului care se invarte si ameteste. Telenovele,emisiuni de diveritsment penibile, "mese rotunde" la care toti vorbesc o discutie si nimeni nu spune nimic, stiri cenzurate, abundenta de minciuni.

 

daca nici avocatii BAROULUI nu respecta legile scrise...

ori nu stiu sa citeasca(miram-as!) ori sunt rau intentionati facandu-si de ras profesia??!!

 

...si Nastase n-a fost judecat pentru ca a devalizat tara si

... i-a saracit pe romani. Pentru ca trebuia totusi pedepsit oarecum pentru nelegiuirile sale, s-au luat de o fapta nu prea grava care a necesitat o pedeapsa mica.
Nastase trebuia incarcerat pe viata cu tot cu neamurile lui, si sa i se confiste toata averea. Trebuia sa i se lase atat cat a castigat, ca bugetar, pe statul de plata...

@silvia_h-si nastase n-a fost........

Doamna,acest proces a fost cel mai elocvent exemplu al
unei trasaturi specifice neamului romanesc si pregnanta
atat pentru cei care au sau nu au capre.Invidia care ii stapaneste si pe acesti conducatori ai neamului ii conduce pe acelasi drum de tara pe care merg si acum obisnuitii caprari.Si pentru ca nu toti pot sa dea tunuri sa omoare toate caprele dintr-un foc,unul mai cu mot in frunte pe care si l-a taiat din cauza unei blonde,recurge la un animal domestic mai negru care are
tot patru labe,coada dar are si mustati si miauna.Asta-i pisica,doamna,pe care unii o vad deja moarta si nu oriunde ci la o anumita poarta la care de obicei mirenii
merg sa se spovedeasca si care in acceptiunea domnului fara mot se numeste ANIDNA.Doar n-or fi atat de neam de
traista sa se acuze intre ei ca unul a furat mai mult
decat celalalt si sa iasa in strada sa se bata cu cutitoaiele sau sabiile ninja?!

Un cetatean

Basescu ,simpatia ta,conduce tara si mai ales institutiile de forta de 9 ani.Pentru tine este un erou?!?

Cazul Nastase

Asta era dreptul lui deplin, sa faca puscarie toata viata, Sau executat confiscarea totala a averii!!!

Asta-i doar o...."monstra" de ceea ce urmeaza....

Base e departe inca de a fi pensionat si incep deja sa-si faca facutele! Ii doare- n cot pe ei de democratie, popor, justitie!....Vom avea "democratia" lor, cu non-valoarea (hoti, corupti, plagiatori) pe piedestal si toata suflarea obligata sa li se inchine!... Imperiul Otoman se reintoarce si se instaleaza la noi in tara!

 

Basme

Si dai si dai si lupta si lupta si mai baga un fitil,doua,
ca asa sta bine in lumea Dreptatii unde se lupta Fat Frumos cu Zmeul Zmeilor la Podul Slugarniciei colt cu Calea Victoriei Socialismului.De cand se lupta si pentru ce se lupta Bota Pompiliu si Vasile Nimerincu pe sefia
UNBR si care este Adevarul Adevarat numai umbrele din
Sala Pasilor Pierduti pot sa ni le dezvaluie si sa ni le
lamureasca,ca doamna Elenina Nicut si nici domnul Alex
Varzaru nu au suflat un cuvintel,asa cum n-a suflat (fluierat) nici CSM-ul intr-o eventuala analiza a acestui proces cu ochi si cu sprancene dar fara dovezi
concrete la dosar.Las' ca stim noi cine pe cine si care pe care se analizeaza si se interpreteaza "in sotto voce" la coltul Podului cu Calea Victoriei Socialismului
pentru ca rufele murdare se spala in familie si fara
spectatori neaveniti.Poate ca aceste rufe sunt nespalate
din vremea cand Tismaneanu mic copil se gandea cu osardie cum o sa faca el raportul ce va deveni celebru
prin care nasturii butonierele acestor rufe murdare vor
sari la beregata celor care ne conduc cu avant si cu elan inspre o noua epoca de-a lui Lenin pomenire aceea a
unui stat politienesc avand pe tron un balaur cu mai multe capete.Asa,ca,Zmeul Zmeilor si Fat frumos sunt tot
niste umbre pierdute in negura timpului.Cred ca domnul
Vladescu,daca e pe forum,ne poate lamuri cel mai bine
cate ceva din tenbrele acestei lupte.

 

casandra

Ati uitat să spuneti esentialul: doamna Nicut este presedintele organizatiei bucurestene a Miscării Populare. Face si dumneaei politică, nu-i asa?
Dar poate că si jurnalistul face tot politică.

 

Avocatul Elenina Nicut este presedinta MP Bucuresti?

Daca este asa,lucrurile se schimba putin.Interesele politice o mana-n atacuri la adresa lui Nastaase si a Baroului Bucuresti.Baroul ca organizatie profesionala isi apara membrii existand desigur o solidaritate.Daca Baroul ar respecta legile,demnitatea de avocat si onoarea ar fi trebuit sa-l excluda din randul lor pe AN.Poate ei stiu mai multe despre condamnarea lui Adrian Nastase("Adriane nici nu stii cat de mic ai sa fii",cererile repetate a unui europarlamentar de condamnare neaparata chiar si pe probe indirecte)si atunci si-au asumat o decizie controversata.Viitorul va demonstra daca masura a fost justa sau nu.

Organizarea profesiei de avocat lasa mult de dorit,

Daca-i ei la bani marunti, prea multi avocati nu respecta nici macar legile de organizare a profesiei, ce sa mai zicem de celalte. Si cum sa indrazneasca Decanul Baroului Bucuresti sa-l dea afara pe Nastase? Sa fim seriosi!

 

@m.omiduta-organizarea profesiei.....

Pe mine ma doare capul de un an de zile de aceasta organizare intr-o chestiune extrem de simpla,mai precis
pentru a intra in posesia unei hotarari legalizate.Poate de Mos Craciun???!!!

Mai stii?!

Daca esti cuminte, tot ce se poate!

McGogosica. Cind Romania va iesi din Orient si va

intra in Occident, atunci voi putea sa imi schimb numele in Mos Craciun, cum se cuvine!
Cind se va intampla minunea, iti promit ca te ajut ;-)

@omiduta

Esti depasita de realitate, dar insista. Nastase are multe bube, dar pentru ce a fost condamnat este o facatura basista.

De ce surprinzatoare?

Tagma avocatilor nu este mai breaza decat cel pe care l-au protejat si recunoscut ca e de-al lor. Mai toti inoata in ape tulburi imbacsite cu reziduuri menajere, mai toti sunt niste mediocri amorali. De la avocatii marunti care se invart printre bietii tarani care-si revendica petecul de pamant promitandu-le contra ultimilor banuti amarati, pana la cei care invart sume imense aparand pungasi celebri, toti sunt profitorii mizeriei societatii post comuniste, ai legilor lacunare si cntradictorii facute de impostorii din parlament.
Ma intrebam deunazi ce s-ar fi facut "marii" avocati daca in Romania nu s-ar fi furat atat, daca nu ar fi existat marii infractori protejati de politicienii corupti? Plini de bani, sunt dispusi sa cheltuiasca oricat ca sa ia cel mult pedepse ridicole pentru marele jaf cel-au produs.
Ar fi aberant sa-l pedepseasca pe Nastase in loc sa-i fie recunoscatori.

 

Pai daca un penal cu acte in regula

este selectionerul nationalei Romaniei de fotbal (adica reprezinta tara!), de ce n-ar fi alt penal cu acte in regula avocat?

 

Pai daca un ALT penal cu acte in regula plagiator de..

meseri si "dr" reprezinta tara... ce mai vrem de fapt
in SCHENGEN?????
De vina sunt Olandezi si alte tari care nu ne accepta.

Un cetatean

Stimata doamna cand o sa va expuneti opiniile si despre abuzurile din justitie?(vezi cazul Tundrea etc).Dar cand o instanta te condamna ca esti un simbol,fara probe directe sau indirecte?

 

@casandra...

Ce importanta are CINE spune....daca spune adevarul! Adevarul nu are o mai mare valoare daca-l spune X sau Y!...De ce trebuie sa fim bintuiti de aceasi fantoma comunista: daca un om politic cu o functie importanta spune o minciuna...este imediat transformat - de noi- in adevar si invers, un om obisnuit daca spune un mare adevar...nu-l ia nimeni in seama! De aceea nu evolueaza societatea romaneasca!...Noi nu vedem adevarul...ci il traducem!...

 

Cazul Nastase

Da pastrati-l va rog acolo, ca toti sunteti ca el!

 

Cazul Nastase

Doamna Nicut, Adrian Nastase merita sa-si pastreze postul, ca e foarte cinstit si drept (ca si Iliescu de fapt si Ponta)

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor