Opinia avocatului: Supermarketurile si farmaciile pot fi anchetate daca nu respecta obligatiile de a evita formarea cozilor

Miercuri, 18 Martie 2020, ora 14:56
5894 citiri
Opinia avocatului: Supermarketurile si farmaciile pot fi anchetate daca nu respecta obligatiile de a evita formarea cozilor
Foto: Arhiva Ziare.com

Pentru infractiunea de zadarnicire a combaterii bolilor, articolul in baza caruia parchetele au deschis zeci de dosare unor persoane care nu au respectat carantina/izolarea, pot fi cercetate si firmele care nu respecta obligatiile puse in sarcina lor de catre autoritatile competente.

Spre exemplu, obligatia hipermarketurilor si a farmaciilor de a evita formarea cozilor de persoane sau obligatia de a nu organiza evenimente cu participarea a mai mult de 100 persoane. Aceasta este opinia unui senior-asociat din cadrul firmei europene de avocatura Noerr, potrivit unui comunicat al companiei transmis miercuri Ziare.com.

Intr-o analiza intitulata "Implicatii penale ale masurilor dispuse pentru prevenirea raspandirii noului Coronavirus", avocatul a explicat care este incidenta infractiunii de zadarnicire a combaterii bolilor, reglementata de art. 352 din Codul Penal.

Potrivit Codului, nerespectarea masurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase se pedepseste cu inchisoare sau amenda, indiferent daca nerespectarea s-a facut cu intentie (situatie in care pedeapsa este amenda sau inchisoarea de la 6 luni la 2 ani) sau din culpa, adica din nestiinta sau neatentie (situatie in care pedeapsa este amenda sau inchisoare de la 1 luna la 6 luni).

Situatia premisa si rezultatul

Infractiunea cunoaste o situatie premisa, care consta in adoptarea de catre autoritatile publice competente a unor masuri concrete privitoare la prevenirea sau combaterea infectiei cu noul coronavirus.

Pana in acest moment, masurile intreprinse de autoritati vizeaza, spre exemplu, carantina sau autoizolarea obligatorie a anumitor persoane care sunt suspecte de coronavirus, obligatia comerciantilor de a adopta masuri destinate evitarii formarii cozilor de persoane etc.

Infractiunea este una de rezultat, ceea ce inseamna ca nerespectarea unei masuri privitoare la prevenirea sau combaterea infectarii cu noul coronavirus constituie infractiune doar daca aceasta nerespectare a avut ca urmare raspandirea infectiei cu noul coronavirus, adica cel putin infectarea unei alte persoane.

Poate fi incidenta si vatamarea

Situatia se complica in cazul in care persoana infectata se imbolnaveste grav.

"In functie de evolutia infectiei cu noul coronavirus in cazul persoanelor la care s-a raspandit acest virus prin nerespectarea de catre alta persoana a masurilor de prevenire si combatere adoptate, pot fi incidente si alte infractiuni, precum cea de vatamare corporala sau vatamare corporala din culpa, loviri sau alte violente etc," se arata in analiza Noerr.

Despagubiri foarte mari in caz de deces

Potrivit avocatului, persoanele la care s-a raspandit noul coronavirus ca urmare a nerespectarii de catre o alta persoana a masurilor de prevenire si combatere adoptate se pot constitui parte civila in dosarele penale deschise si pot solicita despagubiri pentru toate prejudiciile suferite, in conditiile legii civile.

"Avand in vedere ca infectarea cu noul coronavirus poate cauza inclusiv decesul persoanelor vulnerabile, despagubirile solicitate pot fi foarte mari," se arata in analiza.

De asemenea, asa cum aratam, infractiunea poate fi savarsita atat de persoane fizice, care, spre exemplu, nu respecta obligatia de carantina sau autoizolare, cat si de persoane juridice, care nu respecta obligatiile puse in sarcina lor de catre autoritatile competente (spre exemplu, obligatia hipermarketurilor si a farmaciilor de a evita formarea cozilor de persoane sau obligatia de a nu organiza evenimente cu participarea a mai mult de 100 persoane).

Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
Sorin Chelmu, fost Secretar Generla al Guvernul României, va candida la funcția de președintel al Consiliului Județean Vaslui. Originar din județul Vaslui, Chelmu și-a prezentat...
#cozi magazine coronavirus, #cozi farmacii coronavirus, #coronavirus cozi , #avocati