Tot ce trebuie sa stii despre divort - sfatul avocatului

Advertorial
Vineri, 27 Ianuarie 2017, ora 09:55
283148 citiri
Tot ce trebuie sa stii despre divort - sfatul avocatului
Foto: www.avocat-titueugen.ro

Conform unui studiu recent, 30% din relatiile de casatorie se finalizeaza cu un divort. Motivele sunt diverse, variind de la infidelitate si violenta domestica la neintelegeri si nepotriviri de caracter.

De aceea, am decis sa discutam cu un avocat specializat in divorturi pentru a afla hatisurile legislatiei in materie si tot ce ar putea sa ne intereseze intr-o astfel de situatie.

Care sunt variantele de divort in legislatia actuala?

In legislatia actuala, exista 3 modalitati prin care un cuplu poate divorta:

1. Pe cale administrativa, in fata ofiterului de stare civila, fiind o procedura asemanatoare celei de la momentul incheierii casatoriei. Ceea ce este important de cunoscut la aceasta modalitate de a divorta este faptul ca ea nu este posibila in cazul divortului cu copii minori.

2. Pe cale notariala, cand partile se prezinta in fata notarului public si ii comunica acestuia modalitatea in care doresc solutionarea amiabila a tuturor aspectelor privind desfacerea casatoriei, inclusiv masurile privind copiii minori.

3. Pe calea instantei, aceasta fiind varianta cea mai des utilizata de catre cupluri in situatiile in care partile nu se inteleg si nu reusesc sa ajunga la un consens privind divortul.

La randul sau, divortul pe calea instantei prezinta mai multe posibilitati de introducere a acestuia. Astfel, divortul poate avea loc:

a) prin acordul sotilor

Acest tip de divort este cel pe care orice persoana si l-ar dori, intrucat este cel mai putin traumatizant, atat pentru parti, cat si pentru copii.

Intr-un astfel de divort, cererea poate fi introdusa la instanta de catre ambii soti, printr-un mandatar comun, fiind semnata de catre acestia, sau poate fi introdusa de catre unul dintre soti si acceptata ulterior de catre celalalt.

Aceasta modalitate de divort poate fi introdusa indiferent de durata casatoriei si indiferent daca exista sau nu copii minori rezultati din casatorie.

Ceea ce este esential la acest tip de divort este, pe de o parte, ca sotii sa fie capabili de a-si da consimtamantul valabil, respectiv sa nu fie pusi sub interdictie, iar pe de alta parte, sotii sa se inteleaga cu privire la toate capetele de cerere accesorii divortului, privind revenirea la numele purtat anterior, stabilirea locuintei copiilor, exercitarea autoritatii parintesti, stabilirea unei pensii de intretinere s.a.

In cazul hotararii de divort prin acord, instanta va pronunta o hotarare definitiva, in cuprinsul careia nu se va mentiona din culpa cui s-a destramat casatoria, fiind o varianta privata, preferata de catre persoanele publice.

b) atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila

Aceasta modalitate de divort este una dintre cele mai uzuale, fiind des intalnite acele cazuri in care unul dintre parteneri doreste sa obtina o hotarare de divort din culpa exclusiva a celuilalt partener, motivat fiind de destramarea relatiei lor cauzata de infidelitate/ violenta domestica/ vicii/ abandon de familie.

In aceste situatii, partea care introduce cererea de chemare in judecata trebuie sa dovedeasca in fata instantei faptul ca raporturile dintre soti sunt intr-adevar grav vatamate si ca desi s-a incercat remedierea acestora, nu s-a reusit.

Mai mult, aceasta modalitate este des utilizata si in cazul divorturilor cu minori, intrucat prin dovedirea culpei exclusive a sotului parat in destramarea casatoriei se dovedeste de cele mai multe ori si faptul ca este in interesul superior al copilului ca locuinta acestuia sa ramana la sotul reclamant, iar pensia de intretinere sa fie suportata de catre sotul parat.

De asemenea, in situatia in care casatoria a durat cel putin 20 ani, sotul din vina caruia se desface casatoria poate fi obligat la cererea sotului reclamant la plata unei prestatii compensatorii menite sa compenseze dezechilibrele semnificative pe care divortul le-ar determina in conditiile de viata ale celui care o solicita.

c) divort pentru separare in fapt care a durat cel putin 2 ani

Aceasta modalitate de divort se adreseaza in special celor care lucreaza in strainatate. Sunt frecvente cazurile in care unul dintre soti pleaca in strainatate la munca si dupa o anumita perioada de timp decide ca nu mai doreste sa se intoarca in tara.

In atare situatie, oricare dintre soti, ulterior trecerii unui termen de cel putin 2 ani de separare efectiva, poate introduce cererea de divort.

Nu au nicio relevanta imprejurarile in care a avut loc despartirea si nici cauzele care au dus la aceasta despartire, fiind suficiente urmatoarele doua conditii cumulative: sa fie vorba de o separare in fapt de cel putin 2 ani si vointa sotilor sa fie aceea de a pune capat comunitatii de viata.

Instanta, in urma introducerii acestei cereri de divort, va pronunta o hotarare din culpa exclusiva a reclamantului, prezumandu-se ca acesta isi asuma esecul casatoriei.

Un efect important al acestei modalitati de divort il reprezinta faptul ca intr-un astfel de dosar reclamantul nu ar putea solicita plata unei prestatii compensatorii sotului parat, chiar daca in cauza casatoria dintre cei doi ar fi fost mai mare de 20 ani, intrucat culpa ii va reveni celui care a introdus cererea de chemare in judecata.

In ce conditii divortul in instanta reprezinta cea mai buna varianta?

Asa cum am aratat si anterior, divortul pe cale administrativa nu poate fi introdus daca respectivul cuplu are si copii minori, iar divortul pe cale notariala este indicat sa fie utilizat doar atunci cand partile se inteleg foarte bine si pot decide cu privire la toate capetele accesorii divortului.

Pe de alta parte, chiar daca in legislatia actuala se poate alege modalitatea de divort pe cale notariala chiar si atunci cand sunt copii minori la mijloc, consider ca un complet specializat in dreptul familiei din cadrul unei instante se poate pronunta mult mai bine cu privire la interesul superior al copilului.

Cererea de divort poate fi depusa la orice instanta?

Nu, cererea de divort trebuie introdusa la judecatoria de la ultimul domiciliu comun al sotilor. Daca niciunul dintre soti nu mai locuieste in acea localitate, atunci cererea va fi introdusa la judecatoria de la locuinta paratului.

Ce ne facem atunci cand sotul parat locuieste in strainatate?

In acest caz, competenta sa judece cererea de divort va fi judecatoria de la domiciliul reclamantului. Daca ambii soti locuiesc in strainatate, acestia pot conveni sa introduca cererea la orice judecatorie din Romania. Daca nu exista un asemenea acord, cererea de divort va fi depusa la Judecatoria Sectorului 5 din Bucuresti.

Inainte de a ajunge in fata instantei, este obligatorie procedura medierii?

Nu este obligatorie prezentarea la un mediator pentru solutionarea cererii de divort. Instanta insa, asa cum rezulta din CPC, va incerca la fiecare infatisare impacarea partilor.

Se poate divorta si in situatia in care unul dintre soti nu este de acord cu desfacerea casatoriei?

Din modalitatile de divort prezentate anterior reiese faptul ca de cele mai multe ori sotul nu este de acord cu divortul, fiind destul de rare divorturile care se solutioneaza din prima pe cale amiabila.

Fiind vorba de sentimente si orgoliu, este foarte greu sa se ajunga la un consens cu privire la toate aspectele care tin de divort, cu atat mai mult in cererile de divort cu copii minori.

Daca se introduce o cerere de divort din culpa exclusiva a paratului si acesta mentioneaza ca isi iubeste sotia si ca nu doreste sa se pronunte o hotarare de divort intrucat acesta este convins ca relatia dintre ei poate fi reparata, depinde foarte mult de probatoriul propus si administrat de catre reclamanta daca hotararea instantei va fi una de admitere sau de respingere.

Daca se face dovada faptului ca relatia dintre ei este iremediabil vatamata, solutia va fi una de admitere, in caz contrar, refuzul paratului va fi prezumat ca reflecta adevarul.

Cat dureaza solutionarea unei cereri de divort in instanta?

Termenul mediu de solutionare a unui divort variaza in functie de modalitatea de divort aleasa, de existenta sau nu a copiilor minori, de complexitatea probatoriului, dar si de gradul de aglomerare a judecatoriei respective.

Astfel, durata unui divort variaza de la 4 la 6 luni, dar termenul poate sa creasca in functie de probatoriul administrat in cauza.

In cazul unui divort care implica copii minori, care sunt criteriile de care tine cont instanta la stabilirea locuintei minorului la un parinte sau altul?

Instanta urmareste anumite criterii, dintre care amintesc cateva deosebit de importante.

In primul rand, verifica situatia personala a fiecarui parinte, respectiv personalitatea acestora, atentia pe care o dau cresterii si educarii copilului, implicarea afectiva.

Apoi verifica in mod evident daca exista antecedente penale privind cazuri de violenta domestica sau alte infractiuni care ar putea sa aiba o inraurire negativa asupra dezvoltarii copilului.

Un alt criteriu utilizat il reprezinta chiar parerea copilului in ceea ce priveste relatia cu fiecare dintre parinti, in situatiile in care acesta este suficient de mare incat sa poata discuta cu judecatorul in camera de consiliu sau cu un psiholog.

In cele din urma, instanta are in vedere si aspectul material, posibilitatile de trai pe care le poate asigura fiecare dintre parinti, fiind important pentru copil sa creasca intr-un mediu sanatos si echilibrat.

Parintele la care a fost stabilita locuinta minorului exercita singur autoritatea parinteasca fata de acesta?

Nu, in noua legislatie sunt foarte rare cazurile in care instanta stabileste exercitarea autoritatii parintesti numai de catre unul dintre parinti.

In cele mai multe situatii, locuinta copilului va fi stabilita la unul dintre parinti, celalalt fiind obligat sa achite pensie de intretinere si avand dreptul la un program de vizitare ce va fi mentionat in hotararea de divort sau stabilit de comun acord de parinti.

Trebuie mentionat ca, prin stabilirea locuintei la unul dintre parinti, celalalt parinte nu isi va pierde in niciun caz drepturile sau se va putea elibera de obligatiile pe care le are fata de copil.

Exercitarea autoritatii parintesti de catre unul dintre parinti poate fi solicitata in cererea de divort sau printr-o cerere separata depusa ulterior divortului, dar aceasta va fi acordata de catre instanta doar in cazul in care exista motive temeinice, grave, care pun in pericol dezvoltarea si integritatea fizica si psihica a copilului.

Ce se poate face in situatia in care unul dintre parinti are locuinta in strainatate si celalalt refuza sa-si dea acordul pentru ca minorul sa paraseasca tara?

Daca parintele care solicita stabilirea locuintei minorului la el are locuinta in strainatate sau doreste sa mearga intr-o vacanta cu minorul in afara tarii si considera ca celalalt sot nu isi va da consimtamantul la aceasta, el va putea cere in instanta in timpul divortului suplinirea consimtamantului celuilalt parinte la parasirea tarii cu minorul. Instanta se va pronunta asupra acestui aspect in hotararea de divort.

In cadrul unui divort in instanta este obligatorie prezenta sotilor?

In cele mai multe situatii, partile trebuie sa fie prezente. Astfel, daca in cadrul unui proces de divort lipseste la termen sotul care a introdus cererea (reclamantul), si este prezent doar celalalt sot (paratul), cererea va fi respinsa de catre instanta.

Totusi, in cazul in care unul sau ambii soti lucreaza in strainatate, executa o pedeapsa privativa de libertate, sufera de o boala ce face imposibila deplasarea, el va putea fi reprezentat de un avocat sau alt mandatar, dar aceste situatii trebuie dovedite.

In toate celelalte cazuri, sotii trebuie sa fie prezenti in instanta, chiar daca sunt asistati de avocat.

Este obligatorie revenirea sotilor la numele purtat anterior casatoriei, odata cu pronuntarea divortului?

Nu, sotii pot conveni sa pastreze numele purtate in timpul casatoriei si dupa divort. De asemenea, in cazul in care exista motive temeinice, justificate de interesul unuia dintre soti sau interesul superior al copilului, instanta poate decide ca sotii sa pastreze numele din timpul casatoriei, chiar si in lipsa unei intelegeri in acest sens.

In concluzie, procedura divortului pare la fel de complicata sau chiar mai complicata decat pregatirea unei nunti.

Astfel, in cazul in care nu ne putem desparti amiabil de partenerul de viata sau exista copii minori, cel mai bine ar fi sa ne adresam unui avocat specializat in materie pentru a decide care ar fi cea mai buna varinta de divort in cazul nostru.

Niciun divort nu este identic, fiecare caz trebuie tratat diferit, nu exista un sablon standard pentru divorturi, mai ales ca in cele mai multe cazuri aceste procese implica copii minori, ale caror interese trebuie sa primeze.

#avocat divort, #avocat specializat divort, #avocat Titu Eugen , #avocati