Tot ce trebuie sa stii despre partaj - sfatul avocatului

Advertorial
Joi, 16 Martie 2017, ora 08:00
168731 citiri
Tot ce trebuie sa stii despre partaj - sfatul avocatului
Foto: www.avocat-titueugen.ro

In viata poate aparea oricand un moment in care doua sau mai multe persoane trebuie sa imparta lucrurile pe care le-au acumulat impreuna si sa o ia pe drumuri diferite. Acesta se numeste partaj si poate aparea intre soti, mostenitori sau parteneri de afaceri.

Pentru a afla mai multe despre partaj, regulile sale si modul in care se pot imparti bunurile in caz de divort ori la executarea unui testament sau pur si simplu in cazul unui contract, am stat de vorba cu un avocat specializat in partaje.

Ce este partajul si ce presupune acesta?

Partajul este definit ca fiind operatiunea juridica prin care se sisteaza starea de coproprietate nascuta din succesiune, contract, uzucapiune si dobandirea de bunuri in timpul casatoriei.

Mai mult decat atat, partajul presupune incetarea starii de coproprietate, de indiviziune, indiviziunea fiind modalitatea dreptului de proprietate in care mai multe persoane se bucura in acelasi timp de proprietatea asupra acelorasi bunuri, avand fiecare o cota-parte abstracta, care nu poate fi determinata material.

Cate tipuri de partaj putem intalni?

Incetarea starii de indiviziune se poate realiza prin doua modalitati principale, respectiv prin acordul de vointa al coindivizarilor, fapt intalnit in cazul partajului voluntar sau amiabil, sau printr-o hotarare judecatoareasca atunci cand partile nu se inteleg, fiind cazul partajul judiciar.

Sa vorbim putin despre partajul judiciar. Ce ar trebui sa contina o cerere adresata instantei?

Conform legislatiei in vigoare, cererea de chemare in judecata trebuie sa contina: numele, domiciliul sau resedinta partilor; numele, calitatea, sediul profesional in cazul reprezentarii prin avocat; obiectul cererii; motivele de fapt si de drept pe care se intemeiaza cererea precum si aratarea dovezilor pe care se sprijina fiecare capat de cerere.

Cand avem dreptul sa cerem partajul in cazul impartirii bunurilor comune din casatorie, spre exemplu?

Partajul poate fi cerut oricand dupa finalizarea divortului, neexistand un anumit interval de timp in care se poate face solicitarea impartirii bunurilor comune, cum exista, de exemplu, intervalul pentru manifestarea calitatii de mostenitor, in domeniul succesiunii.

Unde putem depune o astfel de cerere?

Competenta se stabileste si in cazul partajului, potrivit regulilor comune, in raport cu prevederile legale actuale, astfel ca:

  • atunci cand bunurile a caror impartire se cere sunt toate mobile, este competenta instanta de la domiciliul paratului;
  • atunci cand exista si bunuri imobile in masa partajabila, este competenta instanta in a carei raza se afla imobilul;
  • iar atunci cand fiecare dintre parti sesizeaza o alta instanta, ambele fiind competente si daaa exista identitate de parti, de obiect si de cauza, instanta cea din urma investita trimite cauza instantei mai intai sesizate (daca sunt de acelasi grad) sau instantei de grad mai inalt (daca sunt de grade diferite).

Cum se poate realiza un partaj pe cale amiabila?

Partajul pe cale amiabila este realizat prin intermediul unui notariat public. Astfel ca se va realiza un document autentic in fata notarului ce va cuprinde intocmai acordul de vointa al partilor, asa cum a fost stabilit de comun acord.

Mai putem intalni o modalitate de realizare a partajului pe cale amiabila, in cazul in care nu a existat un acord initial intre soti, dar ulterior introducerii actiunii de partaj, sotii ajung la un acord.

In acest caz este recomandat sa apelezi la un avocat specializat in domeniu, care sa redacteze un document care sa statuteze intelegerea si modul de impartire convenit a bunurilor comune din casatorie si prezentarea acestui document in instanta, in cadrul procesului de partaj.

Ce se poate imparti in cadrul partajului?

In cadrul partajului se impart toate bunurile acumulate de soti in perioada casatoriei. Legea indica explicit insa si anumite cazuri ce constituie exceptii de la aceasta regula.

Tocmai de aceea este indicat sa apelati la un avocat, care sa va reprezinte interesele in conformitate cu cazul si cererile dumneavoastra.

Cum se impart bunurile in cadrul partajului?

De principiu partajul bunurilor comune se va face in natura, proportional cu cota-parte a fiecarui coproprietar.

In schimb, daca bunul este indivizibil (nu poate fi impartit, in mod obiectiv, in natura) ori nu este comod partajabil in natura, partajul se va face in unul dintre urmatoarele moduri:

  • atribuirea intregului bun, in schimbul unei sulte, in favoarea unuia ori a mai multor coproprietari, la cererea acestora;
  • vanzarea bunului in modul stabilit de coproprietari ori, in caz de neintelegere, la licitatie publica, in conditiile legii, si distribuirea pretului catre coproprietari proportional cu cota-parte a fiecaruia dintre ei.

Concluzionand, partajul este un fenomen social des intalnit in salile de judecata, indiferent ca este vorba despre partaj succesoral in urma unui testament, a unui contract, sau de impartirea bunurilor dupa divort.

Legiuitorul a tinut sa reglementeze toate aspectele legate de acest subiect sensibil inspirandu-se tocmai din viata de zi cu zi, din realitatile prezente la un moment dat in societate.

Astfel ca, pentru o reprezentare corecta si eficienta a cerintelor dumneavoastra si exercitarea echitabila a drepturilor, nu ezitati sa cereti ajutorul specialistilor..

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#avocat partaj, #avocat divort, #avocat Titu Eugen , #avocati