Vrei sa cumperi un imobil si ai nevoie de ajutor? Apeleaza la un avocat specializat in imobiliare

Advertorial
Joi, 15 Noiembrie 2018, ora 13:18
47633 citiri
Vrei sa cumperi un imobil si ai nevoie de ajutor? Apeleaza la un avocat specializat in imobiliare
Foto: CC0 Creative Commons

Sunteti in cautarea casei perfecte de ceva vreme si in sfarsit ati gasit-o, insa nu lasati entuziasmul sa va umbreasca judecata, atunci cand vine vorba de verificarea foarte atenta a actelor de proprietate, pentru a evita posibile situatii neplacute.

Astfel ca, este foarte important sa stiti exact care sunt actele de care aveti nevoie de la vanzator/dezvoltator, si pe care va trebui sa le prezentati si la notar.

In vederea demonstrarii detinerii bunului pe care proprietarul actual doreste sa vi-l vanda, este necesara prezentarea titlului de proprietate, intabularea, cartea de identitate, chitante, ultima intretinere achitata, certificat fiscal (in vederea vanzarii).

Toate aceste documente trebuie verificate ca si valabilitate si corectitudine a datelor. Cel mai simplu si sanatos mod de a face asta este cu ajutorul unui avocat imobiliare.

Actele pe care trebuie sa le primesti si sa le verifici la cumpararea unui imobil:

1. Titlul de proprietate - cel mai important act, care trebuie sa aiba semnaturi lizibile, fara stampile neclare sau stersaturi. Trebuie cunoscut faptul ca un bun imobil poate fi dobandit de proprietar prin conventii, lege, hotarare judecatoareasca. Cei care au doar drept de abitatie, uzufruct, uz, superficie, servitute, fara a fi proprietarul casei, nu au drept de vanzare.

2. Intabularea - drept de proprietate opozabil fata de terti prin inscrierea in cartea funciara. Fara intabulare, nu se poate vinde niciun imobil. Acest certificat se obtine de la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara de catre un expert autorizat sau un delegat imputernicit notarial, alaturi de cadastru.

3. Extrasul de carte funciara - obtinut de catre notarul care va certifica autenticitatea actelor si care este necesar sa blocheze cartea funciara, pentru a nu se putea face alta operatiune de vanzare pana la terminarea incheierii actelor in curs. Acest extras trebuie obligatoriu sa contina: numele proprietarului (conform actului de identitate), numar de ordine si numar cadastral al imobilului, suprafata, existenta vreunei superficii, servituti, litigii.

4. Certificatul fiscal - dovada faptului ca proprietarul actual este la zi cu toate impozitele pe imobilul in cauza. Acest document este eliberat de adminstratia financiara.

Desi va ganditi poate ca este necesar sa mergeti sa consultati un avocat doar in cazuri extreme, cand efectiv nu mai aveti alte variante, in cazul verificarii si cumpararii de proprietati este recomandat sa apelati la avocati imobiliare pentru a va simplifica procesul de vanzare-cumparare si a se asigura ca aveti toate actele in regula, pentru a evita eventuale neplaceri in viitor.

Expertiza unui avocat imobiliare specializat va poate apara cel mai bine interesele fiind de partea dumneavoastra pe parcursul acestui proces, facandu-l mai usor.

Pentru a evita neplacerile, este indicat sa apelati la consultanta unui avocat inainte de a incepe procesul de cumparare efectiva, pentru a evita semnarea unui contract cu clauze dezavantajoase. Cel mai bine, usor si ieftin este sa consultati un avocat inainte de aparitia posibilelor probleme, pentru a le evita de la bun inceput.

Este foarte important sa angajati un avocat specializat in imobiliare, in redactarea si verificarea de contracte de vanzare cumparare. Din pacate, aici se face cea mai mare greseala, deoarece oamenii au tendinta sa mearga la o cunostinta care poate este un avocat foarte bun insa aria sa de expertiza este in divorturi si partaje.

Nu orice avocat este potrivit pentru domeniul imobiliarelor, chiar daca va este foarte apropiat si aveti foarte mare incredere in el, cel mai indicat ar fi sa cereti sprijinul, sfaturi si consultanta unui avocat imobiliare specialist.

Legislatia ce reglementeaza domeniul de imobiliare este in continua schimbare si foarte complexa, iar un avocat care nu este specializat in domeniu poate sa nu fie la curent cu noile schimbari, pe cand un avocat cu experienta in acest sector a avut diferite cazuri, unele poate chiar la fel ca al dumneavoastra. Rezultatele asteptate le puteti primi doar de la un avocat specializat in acest domeniu.

Pe de alta parte, un bun avocat imobiliare te poate ajuta si daca esti de partea cealalta a baricadei ca si vanzator. Este adevarat, cazurile sunt mult mai rare, insa de obicei vanzatorii apeleaza la avocati in cazul vanzarii unor loturi de terenuri, datorita existentei unor clauze speciale privind vecinatatile - fiind necesara consilierea unui expert.

Datorita experientei si competentelor unui avocat ce activeaza in domeniul imobiliarelor, acesta poate concepe un contract de vanzare corect, sigur, care sa va apere drepturile.

De asemenea, in cazul unei tranzactii de vanzare mai complexa - cu mai multi mostenitori, parti diferite, avocatul va poate ajuta sa evitati mari probleme legale si sa economisiti bani si timp.

In final, trebuie sa cunoasteti onorariile percepute de catre avocati, caci in urma incheierii tranzactiei fara probleme asupra achizitiei/vanzarii proprietatii dumneavoastra - intocmirea si modificarea contractului, va trebui sa stiti cam la ce suma sa va asteptati.

Datorita legislatiei deloc simple privind sectorul imobiliar, verificarea si studierea documentelor de baza necesare pentru incheierea unui contract de vanzare-cumparare corect si complet este destul de dificila, legislatia schimbandu-se foarte des.

Astfel, onorariile percepute de acestia sunt justificate, deoarece ei studiaza permanent toate aspectele legale si va pot apara in caz de litigii, stipuland clauzele cele mai avantajoase si intocmind un contract corect.

Concluzionand, indiferent ca doriti sa vindeti sau sa achizitionati un teren/ apartament sau orice alt imobil, este foarte important sa stiti care sunt actele necesare pe care trebuie sa le aveti sau proprietarul de la care doriti sa achizitionati trebuie sa le prezinte (titlu de proprietate, intabulare, extras de carte funciara si certificat fiscal).

Si mai importanta, pe langa prezenta acestor acte, este verificarea autenticitatii acestor documente, inainte de semnarea contractului, aici intervenind un avocat imobilizare specializat, care poate usura procesul si va poate apara interesele.

Este de preferat sa apelati la expertiza acestuia inainte sa apara eventuale probleme, care va pot consuma mult timp, bani si nervi, decat sa apelati la avocat atunci cand va afalti deja in fata faptului implinit si nu mai aveti ce face.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#avocat imobiliare , #avocati
Comentarii