DIICOT: Speculatiile din mass-media au generat o adevarat psihoza in cazul jocului Balena Albastra

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 02 Februarie 2018, ora 16:20
13955 citiri
DIICOT: Speculatiile din mass-media au generat o adevarat psihoza in cazul jocului Balena Albastra
Foto: Arhiva Hepta.ro

Jocul Balena Albastra a cunoscut o amploare nejustificat de mare in Romania, generata de speculatiile si informatiile furnizate de mass-media care, din dorinta de a avertiza asupra pericolelor la care se expun minorii in mediul online, a escaladat cazuistica, generand o adevarata psihoza in randul adultilor.

Aceasta este concluzia procurorilor DIICOT Brasov, care au clasat dosarul Balena Albastra si au stabilit ca elevii despre care existau informatii ca ar fi fost implicati in acest joc si care s-au sinucis in anul 2017 nu au avut legatura cu acesta.

Procurorii DIICOT au cercetat aproximativ 10 cazuri ale unor minori despre care existau informatii ca au fost implicati in jocul Balena Albastra. Trei s-au spanzurat, iar o alta fata a murit accidental dupa ce a cazut de pe un bloc.

In plus, mai multi copii si-au produs rani superficiale, dupa ce au cautat pe Internet informatii despre Balena Albastra.

"Stop joc! Este viata ta!'

Cazul a fost atat de mediatizat, incat primarul Capitalei, Gabriela Firea, si ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, au lansat, pe 4 aprilie 2017, o campanie de informare "Stop joc! E viata ta!", in cadrul careia s-au intalnit cu elevii Scolii nr. 164 din Bucuresti pentru a le vorbi despre pericolul la care se expun daca joaca Balena Albastra sau alte jocuri de pe Internet.

Citeste reportajul Pe urmele Balenei Albastre, cu Gabriela Firea si Carmen Dan in Drumul Taberei

In cadrul intalnirii a fost lansat si un spot al campaniei, iar ministrul de Interne a precizat ca in perioada urmatoare politistii vor discuta cu profesorii, elevii si parintii despre problemele din mediul online, subliniind ca le-a solicitat si prefectilor din toate judetele tarii sa desfasoare astfel de activitati.

Astfel, la DIICOT Brasov au fost reunite 10 cauze penale, precum si lucrari speciale, in toate existand indicii privind infractiuni savarsite in legatura cu jocul Balena Albastra.

Trei dintre cazuri au fost declarate de procurori ca fiind sinucideri. Este vorba de un tanar de 17 ani, elev la Liceul Johannes Honterus din Brasov, gasit spanzurat pe 4 martie 2017, in padurea din apropierea strazii Marul Dulce din Codlea; un tanar de 13 ani din comuna Nucet, judetul Dambovita, care s-a spanzurat pe 27 martie 2017; precum si un elev de 14 ani, care a fost gasit spanzurat la parterul unei case aflate in constructie din Sacele, judetul Brasov.

Cauzele sinuciderii adolescentului de 17 ani

De exemplu, in cazul tanarului de 17 ani, autopsia a dezvaluit ca acesta consumase THC - Cannabis inainte de sinucidere. Toate mijloacele de proba enumerate au conturat personalitatea unui adolescent, nascut cu o luxatie congenitala la sold si necroza a capului femural, in aparenta optimist, binevoitor cu cei din jur si inconjurat de prieteni.

Concluziile raportului de evaluare psihodiagnostica au creionat "un tanar inteligent si charismatic, cu abilitati de lider, care si-a ascuns si disimulat suferinta fata de persoanele apropiate si familie.

Depresia mascata a evoluat cronic si a fost adancita de consumul de cannabis, care a alterat in timp mecanismele subtile ale modului in care T**** filtra realitatea, pe o fanta de adolescenta in sine fragila.

Tulburarile de gandire si de perceptie induse de substante au amplificat predispozitia tanarului spre metafizica si obsesia mortii care, in conjunctie cu esecul relatiei sentimentale si adancirea angoasei existentiale, l-au determinat sa comita actul suicidar, in contextul in care sentimentele de inadaptare si inutilitate au atins pragul maximal.

Fara indoiala, dinamica actului in sine a fost facilitata de efectele consumului de substante."

In urma perchezitiei informatice efectuate in cauza, singurul mijloc de proba care ar fi putut atesta fara dubiu implicarea intr-un asemenea joc, nu au fost descoperite dovezi ale comunicarii cu un posibil instigator la acte violente si periculoase soldate cu decesul. De altfel, prietenii apropiati au negat de asemenea acest aspect.

Moartea accidentala

Un alt caz, pe 15 martie 2017, o adolescenta a cazut de pe acoperisul unui bloc din Sibiu, procurorii sustinand ca nu a fost vorba de sinucidere, ci de o moarte accidentala.

Este vorba de blocul turn de pe bulevardul Vasile Milea din Sibiu, care constituia un punct de atractie pentru tineri, care obisnuiau sa urce pe acoperis pentru a admira privelistea orasului, de la inaltime.

In acea zi, mai multi tineri s-au urcat pe bloc sa faca fotografii. Fata si-ar fi bagat picioarele printr-un grilaj metalic, care era pus deasupra bordurii aflate pe marginea blocului. Grilajul metalic s-ar fi desprins din tencuiala, iar fata n-ar mai fi avut timp sa-si retraga picioarele.

Declaratiile martorelor, bazate pe postarile din mediul virtual ale fetei, au condus la concluzia initiala ca aceasta a fost victima jocului Balena Albastra" Niciun alt mijloc de proba administrat in cauza nu a fost in masura sa probeze acest lucru.

Mai mult, dupa audierea tuturor martorilor oculari, precum si a celor care cunosteau date relevante despre deces, a rezultat ca fata a fost victima unui accident nefericit, neexistand nicio legatura de cauzalitate intre Balena Albastra si moartea sa.

Curiozitatea varstei

In ceea ce-i priveste pe copii, procurorii DIICOT au constatat ca informatiile in cascada despre existenta unui joc potential letal, care ar fi facut numeroase victime, cateva ajungand chiar sa-si ia viata, au constituit doar o sursa inepuizabila de cautari febrile, necesare pentru a alimenta curiozitatea specifica varstei.

Potrivit DIICOT, este adevarat insa ca marea majoritate a "curiosilor" se incadreaza intr-un tipar anume: copii ce provin din familii destramate, cu parinti divortati ori plecati la munca in strainatate, aflati in grija bunicilor sau a unor straini, copii cu probleme preexistente care au cazut victime ale unor persoane, la fel de provocate de implicarea intr-un joc perfid, care urmareau insa producerea unor satisfactii meschine, de cele mai multe ori cu conotatii pornografice.

"Cele mai multe insa dintre cazurile cercetate au vizat minori care si-au provocat in special rani superficiale din dorinta de a epata, imitand ceea ce vedeau la altii ori ceea ce isi imaginau ca presupunea participarea la joc", arata DIICOT.

Jocul, originar din Rusia

Potrivit ordonantei de clasare, din verificarile efectuate a rezultat ca, in anul 2017, circula in mediul online un joc intitulat Blue Wale (Balena Albastra) inceput in Rusia, pe cea mai mare retea de socializare "VKONTAKTE" si raspandit cu precadere in tari ce foloseau limbi slavice sau tari din Asia Centrala.

E vorba de un joc cu 50 de nivele, ce presupunea indeplinirea de catre participant a unor sarcini pe care le primea zilnic de la un "custode".

Dupa inscrierea in joc, participantul era avertizat ca nu se putea retrage si ca trebuia sa indeplineasca toate cele 50 de sarcini.

Daca acesta dorea sa renunte, era amenintat cu diverse lucruri de catre "custode", cum ar fi fost faptul ca acesta cunostea unde locuia si ca membrii familiei lui ar fi fost ucisi. "Custodele" se baza pe naivitatea participantilor, dat fiind faptul ca acestia erau cu precadere adolescenti, ce puteau fi usor speriati sau manipulati.

De asemenea, pe retelele de socializare au existat grupuri private, organizate in acest scop, care ar fi promovat un comportament suicidal, insa o parte dintre ele au fost desfiintate sau inchise, fara a se putea preciza cu certitudine daca erau in corelatie cu fenomenul Blue Wale.

Data fiind amploarea pe care fenomenul a luat-o, ca urmare a propagarii avertismentelor prin intermediul mass-media, DIICOT Brasov a preluat toate cauzele care vizau implicarea persoanelor in jocul Balena Albastra, fie in calitate de jucatori, fie in calitate de administratori, pentru a se putea da o rezolvare unitara.

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#Carmen Dan Balena Albastra, #Gabriela Firea Balena albastra, #balena albastra caz clasat, #balena albastra diicot , #Balena Albastra