Pe urmele Balenei Albastre, cu Gabriela Firea si Carmen Dan in Drumul Taberei

Marti, 04 Aprilie 2017, ora 17:12
18282 citiri
Pe urmele Balenei Albastre, cu Gabriela Firea si Carmen Dan in Drumul Taberei
Foto: Ziare.com

Gabriela Firea a ajuns prima. A asteptat-o pe Carmen Dan, ministrul de Interne, pe un hol, imediat dupa usa de la intrarea profesorilor. S-a intretinut cu Mihaela Lazar, director al Scolii generale 164, cele doua fiind inconjurate de consilieri si cadre didactice.

Multi jurnalisti au venit la evenimentul organizat de primarul Bucurestiului la scoala din Drumul Taberei, intrigati fiind de campania legata de Balena Albastra declansata de cele doua reprezentante ale PSD.

La sosirea SUV-ului negru al Ministerului de Interne, Gabriela Firea a iesit in intampinarea doamnei ministru. Carmen Dan a coborat din masina si a imbratisat-o pe doamna primar ca pe o prietena pe care n-a vazut-o de multa vreme.

Imbracata in pantaloni negri, incaltata cu balerini aurii, doamna ministru era la fel de inalta ca doamna Firea care purta o pereche de pantofi din piele de culoare albastra.

Amandoua au parul vopsit blond deschis si au plecat brat la brat spre sala de sport a scolii dintre blocurile cartierului Drumul Taberei.

Evenimentul s-a desfasurat la cateva sute de metri distanta fata de ce ar fi trebuit sa fie deja functionala statie de metrou Favorit, dar nu pentru asta venisera doamna Firea si doamna Dan, ci pentru declansarea unei "vanatori de balene".

Gabriela Firea a fost intampinata cu flori de elevii scolii din Drumul Taberei, la declansarea campaniei impotriva jocurilor online - Foto: Ziare.com

Balena albastra e un joc inventat in Rusia care s-a raspandit pe Internet si promoveaza sinuciderea utilizatorilor: "In primele zece zile, jucatorii sunt indemnati catre autoflagelare, majoritatea provocarilor cerandu-le sa-si cresteze pe brate diverse lucruri, cum ar fi conturul unei balene. In zilele 11 - 20 continua automutilarea cu intepaturi, dar si metode generice de provocare a durerii; de asemenea, jucatorul trebuie sa asculte muzica trimisa de tutore; sa se urce pe diverse structuri inalte si sa se uite la videoclipuri de groaza.

In zilele 21 - 30 trebuie purtate discutii pe Skype cu balena, exista o misiune secreta, dar si acceptarea datei mortii. De asemenea, apare prima misiune de izolare sociala fata de restul lumii. In zilele 31 - 49 continua sarcinile de trezit la ora 4:20 dimineata, de uitat la videoclipuri horror, de taiat pe brate, dar si de discutat cu balenele, in timp ce izolarea sociala este cruciala. Ziua 50 este si ziua cea mare, in care jucatorul va castiga sinucigandu-se", face o descriere a jocului George Stanciu pentru playtech.ro, o platforma online specializata in analiza jocurilor si aplicatiilor pentru computere si smart-phone-uri.

Stop joc! E viata ta

In sala de sport, erau stransi in jur de doua sute de elevi ai scolii din ciclul gimnazial (clasele V-VIII). Toti erau imbracati in tricouri albe pe care scria: "Stop Joc! E viata ta", iar pe spate, "PMB, Primaria Capitalei".

Gabriela Firea si Carmen Dan s-au urcat pe o scena amenajata unde au luat loc alaturi de primarul Sectorului 6, Gabriel Mutu, de vedeta hip-hop Cerebel, de handbalista Cristina Varzaru de la clubul primariei, dar si alaturi de handbalistul Iulian Stamate, de la acelasi club CSM.

Doamna Firea a reusit sa transforme totul intr-o imensa reprezentatie propagandistica. Pe un ecran mare, asezat in stanga salii, curgeau neintrerupt imagini de la evenimente organizate de primarie.

Copiii au fost imbracati in tricouri albe pe care scria "Stop joc" si au ascultat plictisiti discursurile politicienilor - Foto Ziare.com

Doamna Firea n-a vrut sa ofere detalii jurnalistilor despre cat va costa aceasta desfasurare de forte in care "vom atrage multi actori si cantareti care pot influenta generatia tanara", dar a precizat ca "suma cheltuita va fi anuntata la sfarsitul campaniei", lasand multor martori la eveniment senzatia ca se afla in fata unei noi Gale Bute, dar mai extinsa, mai elaborata si construita pe un subiect despre care nu se stie foarte clar daca e un balon de sapun umflat artificial sau cu adevarat un fenomen social periculos.

"Avem 54 de cazuri semnalate (copii depistati ca posibili jucatori de Balena Albastra - n.red.), politistii au facut verificari. In Romania nu exista victime", a declarat Carmen Dan, ministrul de Interne.

"Balena albastra mi se pare o porcarie"

Daca n-ar fi fost Cerebel si trupa lui de dans, evenimentul ar fi adus mult cu unul organizat de Casa Pionierilor si Soimilor Patriei din perioada comunista. Copiii erau imbracati in alb si rosu, erau asezati pe scaune, timorati si urmariti cu priviri severe de profesori.

Din cand in cand, cate unul casca, iar apoi tragea cu privirea pe ecranul telefonului mobil pe care-l ascundea intre palme sa vada daca a intrat vreun mesaj pe WhatsApp. Asta pana sa-si inceapa Cerebel reprezentatia.

Cerebel a inviorat atmosfera cu o scurta reprezentantie si cu o melodie care a stinjenit-o pe Carmen Dan ca sefa a Internelor, dar i-a distrat pe copii - Foto: Ziare.com

"Balena albastra mi se pare o porcarie", povesteste pentru Ziare.com Miruna Branisteanu din clasa a VI-a B. "Nu joc jocuri. Computerul il folosesc pentru teme. Parintii au vorbit cu mine despre acest joc si m-au atentionat, spunandu-mi ca e periculos", a adaugat ea, zambind. Miruna e o eleva silitoare si e ultima care are nevoie de ajutor ca sa scape de "pericolul" cu care lupta Gabriela Firea.

Cei aflati cu adevarat in pericol nu sunt inca ajutati, pentru ca "psihologii urmeaza sa fie cooptati in aceasta campanie", a declarat primarul Bucurestiului.

Pe scena scolii 164 din Bucuresti nu a urcat niciun psiholog si niciun psihiatru expert in tratarea dependentelor, dar Cerebel a cantat o melodie foarte potrivita: "Romanul n-are noroc, dar se pricepe la tot. Fura stampila de vot si o poarta ca un breloc".

Doamna ministru de Interne a parut pentru o secunda stanjenita de versurile ca o povara pe umerii institutiei pe care o reprezenta, dar a salvat situatia cu un zambet si aplauze fortate.

Telefoane PSD ascultate si de motoare de cautare

Misterul campaniei artistico-politice declansate de PSD pe banii contribuabilului bucurestean a fost dezlegat partial de primarul Sectorului 6, domnul Gabriel Mutu:

"Am fost speriat sa aflu ca telefonul meu poate fi ascultat de un motor de cautare", a declarat domnia sa de pe scena, apoi, uitandu-se cu inteles catre doamna Carmen Dan a continuat: "aceste jocuri trebuie interzise, trebuie gasita solutia tehnica pentru a fi interzise. Era normal sa apara o astfel de initiativa. Am un copil care in luna august implineste 18 ani. Daca am ceva sa-i reprosez, desi e un copil bun, e ca a alocat prea mult timp Internetului".

Gabriel Mutu (PSD), primarul Sectorului 6, flancat de Gabriela Firea si de Carmen Dan, s-a aratat socat de motoarele de cautare care asculta telefoane - Foto: Ziare.com

Cele trei discursuri ale politicienilor PSD nu au putut ascunde frustrarea de la nivelul partidului cauzata de faptul ca retelele sociale sunt greu de controlat.

Mesajul direct adresat tinerilor a fost acela sa nu mai stea pe Internet, pe Facebook si sa aleaga sportul. Sa inlocuiasca dependenta de calculator cu cea de Kendama, celebrul joc de indemanare prin care se asaza o bila din lemn pe un suport dintr-o singura aruncare.

Cerebel s-a declarat fan Kendama si a facut o scurta reprezentatie pe scena.

"Trebuie sa aratam pericolele care se ascund in spatele jocurilor pe computer si sa actionam inainte de a se petrece o tragedie", a declarat Gabriela Firea, primarul Bucurestiului.

La evenimentul de la scoala 164 nu a fost ajutat niciun dependent de jocuri pe computer, nu s-au strans bani pentru niciun ONG sau fundatie care se ocupa de depistarea si tratarea acestor cazuri, nu s-a dat niciun exemplu concret si nu s-a prezentat nicio strategie de limitare a dramelor produse de aceasta dependenta si nu s-a oferit nicio certitudine ca exista o legatura intre Balena Albastra si cazurile de automutilare semnalate in Romania pana acum.

Cei doua sute de copii au plecat multumiti ca au avut sansa sa "chiuleasca legal" de la o ora sau doua si sa danseze pe melodiile lui Cerebel.

Pentru moment, Balena Albastra a scapat din harponul Gabrielei Firea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Gabriela Firea Balena albastra, #Carmen Dan campanie internet, #Scoala 164 eveniment Balena albastra , #Balena Albastra