2017 in 400 de cuvinte

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Joi, 28 Decembrie 2017, ora 11:24
6398 citiri

In anul care se incheie batalia pentru putere a fost stranie.

Pentru prima data in istoria noastra recenta, un guvern a fost rasturnat de majoritatea care-l instalase. Partidele de opozitie nici macar n-au participat la vot. Necunoscutul Grindeanu i-a lasat locul necunoscutului Tudose. Cel care a facut jocurile a fost seful PSD, Dragnea, foarte frustrat intrucat, fiind condamnat penal, nu poate deveni premier.

Pe de alta parte, critica la adresa Guvernului a fost mult mai articulata in strada decat in incinta Parlamentului.

E drept ca PNL si USR au fost ocupate cu alegeri interne. Iar, daca in primul caz, a fost ceva mai simplu, in celalalt a fost nevoie de doua congrese, fondatorul USR fiind mai intai reales, apoi repudiat. Incet-incet, penelistii si useristii s-au raliat strazii.

Anul a fost straniu si pentru ca obsesia majoritatii a fost confruntarea cu Justitia. O ordonanta de urgenta adoptata in graba a fost retrasa, dar in toamna asaltul impotriva magistratilor a fost dat cu ajutorul unei majoritati rigide, care n-a vrut sa negocieze nimic, ci sa impuna. Domnia legii a fost aparata de o miscare civica, intitulata #rezist.

Presedintele, aflat in al treilea an de mandat, a fost ezitant. In ianuarie, a coborat printre protestatari, fiind amenintat imediat cu suspendarea.

Spre sfarsitul lui 2017, s-a marginit la comunicate, clare in limbaj, dar vagi ca intentie de actiune. Acuzat ca i-a abandonat pe cetateni, a declarat ca se simte, de fapt, singurul aparator al intereselor acestora.

Calitatea guvernelor a fost mediocra. Cu rare exceptii, ministrii sunt corupti, plagiatori sau incompetenti. Detinatorul portofoliului Agriculturii a cantat ode oii, titularul de la Educatie are mari greutati de exprimare in romana, iar ministrul pentru Mediul de Afaceri a profetit ca Bursa de la Londra se va muta in Berceni. Si astea nu sunt toate perlele rostite...

Bugetarii au fost fericiti intrucat salariile le-au fost marite, iar privatii au vazut naruindu-se minima previzibilitate fiscala de care aveau parte in trecut. Nivelul dezbaterii publice a mai coborat o treapta: propaganda pro-guvernamentala si anti-capitalista, ca si intoleranta fata de opiniile articulate au zagazuit dreptul la informare al cetatenilor liberi.

Singurul moment in care natiunea a parut sa se fi reconciliat cu sine a fost un eveniment foarte trist, moartea ultimului nostru Rege. Republica a suspinat, dar a doua zi si-a reluat viata ei obisnuita, cea in care aproape fiecare cetatean se simte obligat sa secrete suspiciune, iar fiecare guvernant - deznadejde.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#2017 retrospectiva politica , #Bilant 2017