Cum a dinamitat Donald Trump lumea in primul an ca presedinte al Statelor Unite

Duminica, 31 Decembrie 2017, ora 17:31
3102 citiri
Cum a dinamitat Donald Trump lumea in primul an ca presedinte al Statelor Unite
Foto: Facebook/ Donald J. Trump

In noiembrie 2016, Donald Trump castiga alegerile prezidentiale din SUA, reusind sa obtina sustinerea a 290 de electori.

Vezi cum s-au desfasurat alegerile prezidentiale din SUA.

La un an de la investirea in functia de presedinte, se poate spune cu siguranta ca deciziile luate si ordinele executive semnate de el au starnit valuri de controverse in randul americanilor.

Vezi ce discurs a sustinut Trump la ceremonia de investire in functie.

Ziare.com va prezinta o retrospectiva a celor mai controversate legi adoptate de Donald Trump, al 45-lea presedinte din istoria Statelor Unite.

23 ianuarie

Reinstituirea politicii "Mexico city"

Aceasta reglementare le interzice ONG-urilor care primesc fonduri de la americani sa sustina, sa efectueze si chiar sa vorbeasca cu femeile interesate despre avorturi.

Trump nu sustine sub nicio forma avorturile ca metoda de planificare familiala.

In luna octombrie, Camera Reprezentantilor a SUA, majoritar republicana, a adoptat o propunere de lege ce ar pedepsi medicii care practica intreruperi de sarcina dupa saptamana 20.

Ordin executiv privind retragerea Statelor Unite din Parteneriatul Trans-Pacific (TPP)

Parteneriatul Trans-Pacific (TPP) este unul dintre cele mai ample acorduri comerciale negociate de presedintele Barack Obama si a fost una dintre prioritatile sale economice, insa Trump a descris TPP drept un "potential dezastru pentru tara".

Acesta anunta in luna noiembrie ca, in prima sa zi de mandat, va emite un ordin executiv, pentru a retrage Statele Unite din Parteneriatul Trans-Pacific.

Trump s-a tinut de cuvant, asa ca s-a retras din procesul de negocieri privind Parteneriatul.

25 ianuarie

Ordin Executiv privind protectia frontierelor

De asemenea, ordinul vizeaza si imbunatatiri privind imigratia, inclusiv construirea unei bariere la frontiera de sud.

27 ianuarie

Ordin Executiv privind protejarea tarii de intrarea terorista straina in teritoriu

Refugiatilor sirieni le era interzisa intrarea pe teritoriul Statelor Unite, pe termen nelimitat.

Trump sustinea ca aceasta masura este in favoarea intereselor Statelor Unite.

Cetatenii din Iran, Irak, Siria si Sudan (posibil Libia, Yemen si Somalia) nu aveau voie sa intre in SUA timp de 90 de zile.

Prin acest ordin, Trump si-a propus sa stopeze intrarea in SUA a "teroristilor islamisti radicali".

16 iunie

Memorandum Prezidential privind inasprirea politicii SUA fata de Cuba

Donald Trump a atacat una dintre cele mai emblematice initiative ale lui Barack Obama, si anume apropierea fata de Cuba, lansata in 2014 dupa mai bine de o jumatate de secol de tensiuni.

Textul se deschide cu o retorica puternica ce denunta abuzurile asupra drepturilor omului ale Cubei, sustinand ca revenirea la restrictii mai mari va ajuta poporul cubanez sa prospere.

Preambulul memorandumului clarifica si faptul ca aceasta este doar o actiune initiala; pe parcurs, mai pot aparea schimbari.

Textul ordona guvernului american sa adopte noi reglementari pentru a exclude tranzactiile comerciale cu complexul de servicii intelligence, militare sau de securitate ale Cubei, inclusiv cu personalul si organizatiile afiliate.

2 august

Legea pentru combaterea adversarilor Americii prin sanctiuni, adoptata de Congres

Aceasta lege priveste inasprirea sanctiunilor fata de tari sau indivizi. Potrivit textului, ea extinde sanctiunile impotriva Rusiei si limiteaza drastic puterile presedintelui de a ridica sanctiunile respective.

Trump nu a avut de ales si a trebuit sa o semneze, deoarece legea a trecut de Congres cu supermajoritate.

Republicanii au inasprit sanctiunile impotriva lui Putin si au limitat puterea lui Trump. Ce inseamna pentru Romania?

14 august

Memorandum Prezidential pentru reprezentantul pentru Comert al Statelor Unite

Memorandumul are legatura cu o potentiala investigatie a integritatii proprietatii intelectuale si tehnologiei americane in relatie cu China.

25 august

Memorandum prezidential pentru Secretarul Apararii si Secretarul pentru Securitate Interna, privind serviciul militar al persoanelor transsexuale

Presedintele american a anuntat ca nu le va permite persoanelor transgen sa serveasca in vreun fel in armata Statelor Unite, subliniind ca fortele armate nu pot sa "suporte povara costurilor medicale enorme".

Ulterior, mai multi militari americani activi l-au dat in judecata pe presedinte.

Zilele trecute, un judecator federal american a respins un recurs al administratiei Trump, astfel ca persoanele transexuale vor avea voie sa se inroleze in armata SUA incepand cu 1 ianuarie, in ciuda opozitiei lui Trump.

Pe aceeasi tema:

Trump spune ca-i face Armatei o mare favoare prin interzicerea militarilor transsexuali

Trump revoca o directiva a lui Obama privind toaletele pentru elevii transgen

21 septembrie

Ordin Executiv privind impunerea unor sanctiuni suplimentare pentru Coreea de Nord

Aceasta actiune plaseaza unele dintre cele mai grave sanctiuni economice pe care America le-a emis in ultimii ani pentru Coreea de Nord.

Sanctiunile vin in contextul tensiunilor cu regimul Kim Jong-Un, care a efectuat o serie de teste nucleare si balistice.

Amintim ca regimul din Coreea de Nord, condus de Kim Jong-Un, a efectuat in ultimul an o serie de teste nucleare si balistice, amenintand cu atacuri Coreea de Sud, Japonia si Statele Unite.

26 octombrie

Memorandum prezidential privind certificarea temporara a anumitor inregistrari legate de asasinarea presedintelui John F. Kennedy

Presedintele SUA a dispus declasificarea a 2.800 de documente referitoare la asasinarea fostului presedinte John F. Kennedy, in 1963, dar alte cateva sute de documente au ramas in continuare blocate, la solicitarea FBI si CIA.

Dosarul FBI al mortii lui JFK contine un document exploziv despre Martin Luther King

6 decembrie

Recunoasterea Ierusalimului drept capitala Israelului si relocarea ambasadei SUA in Israel la Ierusalim

Potrivit lui Trump, decizia constituie "o noua abordare" in efortul de solutionare a conflictului israelo-palestinian.

"Fiecare presedinte american a refuzat sa mute Ambasada SUA la Ierusalim si sa recunoasca Ierusalimul drept capitala a Israelului, considerand ca amanarile vor contribui la avansarea procesului de pace. Insa, dupa 20 de ani, constat ca nu ne apropiem de obtinerea pacii intre Israel si palestinieni.

Am decis ca a venit momentul sa recunosc Ierusalimul ca fiind capitala Israelului. Alti presedinti americani au facut aceasta promisiune in campanie, dar nu au onorat-o. Astazi, eu onorez o promisiune", a afirmat la acel moment Donald Trump.

Bineinteles, decizia lui Trump a starnit un val de controverse, in prima instanta, in randul liderilor mondial.

Presedintele francez Emmanuel Macron, premierul italian Paolo Gentiloni sau ministrul de Externe polonez Witold Waszczykowski se numara printre cei care au reactionat.

O rezolutie a Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite a cerut anularea recunoasterii de catre Donald Trump a Ierusalimului drept capitala a Israelului, insa americanii sunt cu ochii pe cei care voteaza impotriva deciziei.

De altfel, Trump a si amenintat ca va dispune reducerea asistentei financiare in cazul statelor care vor vota in Adunarea Generala ONU impotriva initiativei sale.

Cum a ajuns Trump sa ia o decizie radicala care a pus pe jar Orientul Mijlociu si de ce nu se teme de o revolta araba

12 decembrie

Legea privind autorizarea Apararii Nationale pentru anul fiscal 2018

Potrivit textului de lege, bugetul pe 2018 al Pentagonului, serviciilor armate si a sistemelor nucleare din cadrul Departamentului de Energie, va fi marit.

Trump declara la inceputul mandatului ca vrea sa suplimenteze cu pana la 54 de miliarde de dolari cheltuielile pentru Aparare in bugetul din 2018, ceea ce reprezinta o crestere masiva de 9% fata de actualul buget al Apararii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Donald Trump presedinte SUA, #primul an mandat Trump, #legii date de Trump 2017 , #Bilant 2017