Finantele ingheata toate angajarile pe posturi vacante in administratia centrala. Reduceri de personal si restrictii pentru bugetari

Marti, 06 August 2019, ora 10:19
10136 citiri
Finantele ingheata toate angajarile pe posturi vacante in administratia centrala. Reduceri de personal si restrictii pentru bugetari
Foto: Arhiva Ziare.com

Posturile vacante din sectorul bugetar vor fi ocupate conform principiului "unu la trei", respectiv la trei posturi ocupate devenite vacante, un post ocupat, potrivit proiectului de ordonanta pentru reglementarea unor masuri fiscal-bugetare, publicat de Ministerul Finantelor.

In prezent, principiul de ocupare a posturilor la stat este unu la doi.

"Dupa data intrarii in vigoare a prezentei ordonante, ordonatorii de credite pot ocupa prin concurs sau examen posturi conform principiului: 'unu la trei' din totalul posturilor ce se vor vacanta, respectiv la trei posturi ocupate devenite vacante, un post ocupat", se arata in nota de fundamentare care insoteste proiectul de act normativ.

Totodata, proiectul propune reducerea cu 50% a numarului total de posturi de secretar de stat, subsecretar de stat si de functii asimilate functiilor de secretar de stat si subsecretar de stat la nivelul tuturor ministerelor, precum si al celorlalte institutii si autoritati publice din subordinea/coordonarea Guvernului sau a ministerelor.

De asemenea, va fi suspendata ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din institutiile si autoritatile publice, iar pentru posturile pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor anterior intrarii in vigoare a ordonantei se continua procedurile de ocupare a acestora.

Exceptie de la aceasta regula vor face personalul didactic de predare, personalul medic-sanitar, politistii si absolventii Institutului National al Magistraturii.

"Prin exceptie, se pot organiza concursuri sau examene pentru: ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante de personal didactic de predare; ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante de personal medico-sanitar; posturile vacante necesare incadrarii, in conditiile legii, a promotiei de ofiteri, subofiteri, agenti de politie, maistri militari, functionari publici cu statut special din anul 2019; posturile vacante necesare incadrarii promotiei 2019 a Institutului National al Magistraturii", se precizeaza in documentul citat.

Pe de alta parte, institutiile publice nu vor mai putea achizitiona din fonduri publice servicii de telefonie mobila pentru personalul angajat, cu exceptia demnitarilor.

Reducerea numarului de secretari de stat, subsecretari de stat si asimilatii acestora, precum si a numarului de posturi din cabinetele demnitarilor vor determina o reducere a cheltuielilor bugetare de 7,1 milioane lei in anul 2019 si de 21,3 milioane lei la nivelul unui an bugetar.

Blocarea ocuparii posturilor vacante va genera scaderea cheltuielilor cu 76,7 milioane lei la nivelul unui an bugetar, potrivit notei de fundamentare.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#proiect regulile angajare stat, #schimbare reguli angajare buget , #bugetari