Sondaj Ziare.com: Sunt indreptatiti bugetarii sa ceara stimulente?

Vineri, 22 Octombrie 2010, ora 07:27
4022 citiri
Sondaj Ziare.com: Sunt indreptatiti bugetarii sa ceara stimulente?

Masurile de austeritate luate de Guvern au reusit sa distruga si ultima valoare crestina pe care criza le-o mai lasase romanilor - iubirea aproapelui. Doua tabere s-au format intr-un razboi al supravietuirii - angajatii de la stat vs cei de la privat.

Astfel, bugetarii au fost intotdeauna acuzati de privati ca ocupa "pe pile" functii la stat remunerate deloc modest, fara sa faca nimic concret pentru tara, in timp ce ei platesc taxe si impozite mari la stat pentru a acoperi deficitul sapat sistematic de clientela bugetara.

Singurul lucru gresit aici era generalizarea, doar "bugetarii de top" incadrandu-se descrierii de mai sus. Restul, oameni simpli cu salarii decente.

A venit apoi criza, Guvernul a realizat brusc ca nu mai are bani pentru atatea salarii si nici macar pentru toate pensiile, asa ca a trebuit sa puna la punct un plan de austeritate, care sa permita contractarea unui imprumut de la FMI.

Zeci de mii de oameni au fost dati afara, celorlalti li s-a taiat 25% din salarii. Si seniorii tarii au fost aproape de a pierde si ei 15% din pensii, insa Curtea Constitutionala i-a crutat.

Nici asta nu a acoperit gaurile din buget, guvernantii fiind nevoiti, mai ales dupa ce n-au fost lasati sa ia din pensii, sa mareasca taxele si impozitele, TVA fiind majorata astfel cu 5%, pana la 24%.

Tsunamiul concedierilor inceput inca din 2009 a culminat acum la privat, multe companii fiind nevoite sa faca restructurari sau sa reduca salariile angajatilor.

Asa ca bugetari sau privati, ambele tabere au ajuns sa traiasca acelasi cosmar. Mai toti aveau cel putin un credit pe numele lor, mai toti s-au vazut in incapacitatea de a-si mai plati ratele, mai toti au trebuit sa-si imparta putinii bani intre banci, utilitati si mancare.

Daca privatii, mai mult de a incerca sa-si gaseasca inca un job, nu prea au avut ce sa faca, bugetarii au iesit in strada sa-si ceara inapoi salariile.

O categorie aparte o reprezinta functionarii publici, cei a caror grila de salarizare includea un venit minim garantat la care se adaugau sporuri si stimulente.

Cum decizia Guvernului, sustinuta de presedintele Traian Basescu, a fost ca toate aceste sporuri si stimulente sa fie desfiintate, lucratorii administratiei publice au ramas doar cu salariile de cateva sute de lei.

Dupa zile si nopti de proteste si zeci de runde de negocieri, s-a pus la punct un sistem prin care stimulentele sa fie primite doar de cei care fac performanta si, prin munca lor, aduc bani la buget.

De asemenea, pentru ca termenul de stimulente sa fie cu totul sters din istoria salarizarii bugetare, s-a votat in Parlament asimilarea acestora in salariul de baza.

Chiar daca bugetarii nu au avut toti castig de cauza, de exemplu, de la ANAF doar 70% dintre ei primind aceste beneficii materiale dupa noul sistem de evaluare, in cazul privatilor nu a existat niciunul care sa primeasca inapoi ceea ce i s-a luat.

Ziare.com te invita la vot. Sunt indreptatiti bugetarii sa ceara stimulente?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#stimulente functionari Finante protest, #bani stimulente, #salarii bugetari, #salarii angajati privat , #bugetari